Simav'da, zehirli mantara karşı uyarı

Simav Toplum Sağlığı Sorumlu Tabibi Ayşen Aksoy, zehirli mantara karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2013 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Simav'da, zehirli mantara karşı uyarı

Simav Toplum Sağlığı Sorumlu Tabibi Ayşen Aksoy, zehirli mantara karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Aksoy, yaptığı açıklamada, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inançlarla mantarları tanımaya çalışmak, yiyerek tüketmek telafisi oldukça zor, ciddi sonuçlar doğurduğunu ve bu nedenle birçok ölümlere yol açtığını bildirdi.

Zehirlenme vakalarının özellikle mantarların çıktığı mevsimlerde artış gösterdiğine dikkat çeken Aksoy, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın zehirli veya zehirsiz mantarlar konusunda yanlış kanaatleri var. Kırda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırmak oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inançlarla, mantarları tanımaya çalışmak, telafisi oldukça zor, ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Bu mantarların birçoğu ölümlere yol açmaktadır. Kızılca, espit (merki), höbelen, fos, kayın, pirpirim (tellice) olarak bilinen bazı mantarlar, halkımız tarafından kırdan toplanarak tüketilmektedir. Zehirli mantarların sporları, rüzgarla birlikte zehirsiz mantarlara taşınmaktadır. Bunlar gözle ayırt edilemediğinden, halk tarafından zehirsiz olarak bilinen mantarlar da zehirlenmeye sebebiyet verebilir. Ayrıca mantar zehirlenmelerinde panzehir olmadığından, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilmektedir. Zehirli mantarlar pişirilerek yense dahi, 3 saat içinde zehirlenme belirtileri gösterirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber