Sınır kapılarına parmak izi cihazı

Son dönemde Türkiye'ye yasadışı yollarla girenlerin karıştığı suç oranlarındaki artış ilgili birimleri harekete geçirdi. Önlem olarak 2014'te kademeli olarak tüm sınır kapılarına parmak izi okuma cihazı konulacak. Böylece suça karışmış kişiler yurda girişte kolayca tespit edilecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Aralık 2013 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sınır kapılarına parmak izi cihazı

CİHAN AKINCI

Ülkemizde son dönemde yabancı uyruklu kişilerin hırsızlık, dolandırıcılık, insan ticareti ve fuhuş gibi suçlara karışmasının ardında İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı rapor doğrultusunda 2014 yılından itibaren sınır kapılarında güvenlikler artırılacak ve yasa dışı geçişlere izin verilmeyecek.

YABANCI SUÇLUYA KAPIDA TAKİP

Bu doğrultuda tüm sınır kapılarına parmak izi okuma cihazı sistemi kurulacak. Herhangi bir suçtan dolayı sınır dışı edilmiş kişiler bu sistem sayesinde bir daha yurda giriş yapamayacak. Hırsızlık, dolandırıcılık, yankesicilik, insan ticareti ve fuhuş gibi suçları inceleyen Emniyet Genel Müdürlüğü bu suçları işleyen arasında çok sayıda yabancı uyruklu kişiler olduğu belirlendi.

GÜVENLİK YETERSİZ

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilgileri doğrultusunda İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre özellikle asayiş suçları açısından ülkemizin sınır kapılarındaki güvenlik sistemleri yetersiz. Herhangi bir suçtan dolayı sınır dışı edilen birçok yabancı uyruklu kişiler sınır kapılarındaki güvenlik sistemlerinin yetersizliğinden dolayı sahte kimliklerle ülkemize rahatlıkla tekrar giriş yapıyorlar.

SAHTECİLİKTE UZMANLAŞTILAR

Hazırlanan raporda birçok suça karışmış bu yabancı uyruklu kişilerin sahte kimlik ve pasaportlarla tekrar gelen bu kişilerin sınır kapıları da parmak izi okutma cihazının olmadığını bildikleri ve bunu kullanarak tekrar giriş yaptıkları belirtildi. Ayrıca bu yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de kaldıkları evlere yapılan baskınlarda sahte pasaport yapmada elverişli soğu damga, cüzdan, mühür gibi araçların bulunduğu bildirildi.

Öncelik yoğun kapılara

Bu tür suçlara karışan yabancı uyruklu kişilerin yurda girişlerini engellemek amacıyla 2014 yılından itibaren tüm sınır kapılarına parmak izi okuma cihazı sistemi kurulacak. Sistem AFİS programıyla entegre edilecek ve sınır kapılarından giriş çıkış yapan yabancı uyruklu kişilerin parmak izi karşılaştırılması yapılacak. Öte yandan sınır kapılarındaki yoğunluklara göre parmak izi okuma cihazı sayısı değişecek. Buna göre yoğunluğu bir milyonun üzerinde olan sınır kapılarına 2, yoğunluğu bir milyondan az olan sınır kapılarına ise 1 sistem kurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber