Avrupa'yı felç eden Xaver kasırgası Türkiye'ye geliyor

Avrupa'yı etkisi altına alan ve Xaver kasırgası olarak adlandırılan yağmur, kar ve soğuk, bizi de etkileyecek. Sıcaklıklar 10 derece azalacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2013 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avrupa'yı felç eden Xaver kasırgası Türkiye'ye geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de kar yağışı na karşı yol kenarına tonlarca tuz döktü, Zincirlikuyu'da kar araçları bekliyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle İDO 'nun bazı dış hat seferleri iptal edildi. D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı başladı. Meteroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bugün ülke genelinde yağmur, kuzeybatı kesimlerdeyse kar yağışı bekleniyor. Açıklamaya göre, hava sıcaklığının bugün kuzeybatı kesimlerde, yarın ülke genelinde hissedilir derecede (6 ila 10 derece) azalacağı, bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta boyunca mevsim normalleri altında seyredeceği varsayılıyor. Salı günü ülkemizin kuzeybatı kesimlerinin Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk hava ve kar yağışının etkisine girmesi bekleniyor.

KAR YAĞIŞI İÇİN UYARI YAPILAN İLLER

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Bolu, Bursa ve Bilecik illeri başta olmak üzere Batı Karadeniz ve Marmara'nın doğusunda yer yer yoğun kar yağışı görüleceği kaydedildi. Ayrıca gece saatlerinden itibaren Bitlis, Muş, Bingöl ve Tunceli çevrelerinde kar yağışının etkisini artıracağının tahmin edildiği bildirildi.

Doğu Akdeniz'in doğusunda devam eden sağanağın, yarın saat 06.00'ya kadar, güney ve güneybatı (lodos) yönlerden esen kuvvetli rüzgarla Karataş ve Yumurtalık ilçeleri başta olmak üzere Adana ve Hatay'ın kıyı kesimlerinde aralıklarla yerel olarak kuvvetli olmasının beklendiği kaydedildi.

DON DA OLACAK

Soğuk hava, kar yağışı, kuzey ve batı kesimlerde beklenen fırtına, iç ve doğu bölgeler başta olmak üzere ülke genelinde etkili olacak buzlanma ve don olayının neden olabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

İSTANBUL'DA KAR ÖNLEMLERİ ALINIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kar yağışına karşı önlemler aldı. Zincirlikuyu'da kar araçları hazırda bekliyor. Önlem için yol kenarına tonlarca tuz döküldü.

SALI GÜNÜNDEN İTİBAREN YENİ SOĞUK HAVA GELİYOR

Meteorolojik verilere göre, 10 Aralık Salı günü Türkiye'nin kuzeybatı kesimlerinin Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk hava ve kar yağışının etkisine girmesi bekleniyor. Hava sıcaklığının; yarın kuzeybatı kesimlerde, Pazar günü ülke genelinde hissedilir derecede (6 ila 10 derece) azalacağı, bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta boyunca mevsim normalleri altında seyredeceği tahmin ediliyor. Soğuk hava, kar yağışı, kuzey ve batı kesimlerde beklenen fırtına, iç ve doğu bölgeler başta olmak üzere ülke genelinde etkili olacak buzlanma ve don olayının neden olabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

BOLU DAĞI'NDA KAR YAĞIŞI

D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı başladı.Bolu Dağı'nda sabah saatlerinde başlayan sağanak, yerini kar yağışına bıraktı. Seymenler, Bakacak ve Karanlıkdere mevkilerinde devam eden kar yağışı nedeniyle kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Söz konusu bölgede kar yağışıyla birlikte etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman 10 metreye kadar iniyor. Karayolları ekipleri güzergahlarda tuzlama ve kar küreme çalışmaları yapıyor. Düzce Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri de Bolu Dağı'nı kullanacak sürücüleri, araçlarının kış bakımlarını yaptırmalarını ve kar lastiklerini takmaları konusunda uyardı.

GECE EN DÜŞÜK HAVA SICAKLIĞI SIFIRIN ALTINDA 17 DERECEYLE KARS'TA ÖLÇÜLDÜ

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 17 dereceyle Kars'ta ölçüldü. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Balkanlar üzerinden gelen yüksek basınç sisteminin etkisine giren bölgede soğuk hava etkili oluyor.

Gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 17, Ardahan'da 16, Erzurum'da 12, Erzincan ve Ağrı'da 9 derece olarak ölçüldü. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Ardahan'da sıfırın altında 6, Erzurum ve Ağrı'da sıfır, Erzincan'da 2, Kars'ta 3 ve Iğdır'da 5 derece olması tahmin ediliyor. Soğuk havadan dolayı ev, iş yeri ve araçların camlarında buzlanma meydana geldi. Çatılarda buz sarkıtları oluştu. Bazı sürücüler araçlarını ısıtarak çalıştırabildi.

Kar kalınlıkları Kars'ta 1, Erzurum'da 4, Bayraktepe'de 13, Konaklı'da 50, Palandöken Kayak Merkezi'nde ise 30 santimetre olarak ölçüldü. Belediye ekiplerince, kaldırım ve yollarda buzla mücadele çalışması başlatıldı. Meteoroloji yetkilileri, gece saatlerinden itibaren bölgede kar yağışının beklendiğini ve güney yönlü esecek lodos nedeniyle vatandaşların soba zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

500 LİRA PARA CEZASI VAR

Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yolcu ve yük taşımada kullanılan ticari araçlara getirdiği kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması da 1 Aralık'ta başladı. Bu tarihten itibaren denetimlerde kış lastiği takmadığı tespit edilen söz konusu araçlara, 500 lira para cezası uygulanacak. Ticari araçlara kış lastiği denetimi bakanlığın yetkilendirdiği bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor. Görevliler, kış lastiği takmayan araçların ruhsat sahibi adına 500 lira idari para cezası tutanağı düzenleyecek. Araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmesine izin verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber