Muayeneye giderken yol çilesi sona eriyor

Belediyeler, araç muayene istasyonlarının tabelaları için ‘reklam’ deyip yüksek bedel isteyince konu Ulaştırma Bakanlığı kanalıyla İçişleri’ne taşındı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Aralık 2013 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Muayeneye giderken yol çilesi sona eriyor

Hakkı KURBAN

ARAÇ muayenesinde çıkan 'levhalı reklam' krizi, İçişleri Bakanlığı'nın devreye girmesiyle aşılıyor. Araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesiyle yetki sahibi olan Tüvtürk'ün levha asma zorunluluğu, belediyelerin vizesine takılmıştı.

SÜRÜCÜLER GÖREBİLSİN DİYE

Varılan mutabakata göre, araç muayene istasyonlarının sürücüler tarafından görülebilmesi için uygun yerlere de yönlendirici levhalar konulacaktı. Ancak, araçlarını belli zamanlarda teknik muayeneye götürmek zorunda olan vatandaşlara kolaylık için konulan şart, belediyelerin talepleriyle sıkıntıya dönüştü. Şehir içinde bazı belediyeler bu levhaların konulmasına izin vermezken, bazıları da 'reklam' diyerek, yüksek bedeller talep etti. Yaşanan sıkıntı, Ulaştırma Bakanlığı kanalıyla, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne aktarıldı. Talebi haklı bulan kurum, tüm mahalli idarelere levhaların reklam olmadığı vurgusuyla, şu uyarılarda bulundu: "Levhalara müsaade edilmediği ya da yüksek bedeller talep edildiğinden, vatandaş mağdur oluyor."

HAZİNE'YE PARA AKTARILIYOR

Araç muayene istasyonlarının gelirinin ilk üç yıl için yüzde 30, sonraki yedi yıl için yüzde 40 ve son 10 yıl için ise yüzde 50'sinin Hazine'ye aktarılmasına karar verilmişti.

6 MİLYON MUAYENE YAPIYOR

TÜVTÜRK, periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olarak belirlenmişti. 196 sabit, 3 motosiklet ve 73 gezici istasyonda görevli 3 bin 500 çalışan ile yılda 6 milyona yakın aracın periyodik ve yola uygunluk muayeneleri, 1 milyona yakın aracın egzoz gazı emisyon ölçümü gerçekleştiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber