Veznede karta izin yok

Elektrik ve doğalgaz sektöründeki özelleştirme sonrası firmalar verdiği hizmetlerin kalitesini arttırmaya çalışıyor. Bu kapsamda, elektrik ve doğalgaz faturalarının kredi kartı ile tahsil edilmesine çalışılırken, bir yandan da yaşlıların veznelere ya da bankalar gitmeden faturalarının evden tahsil edilmesi kolaylığı getirilmesi gündemde.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Aralık 2013 08:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Veznede karta izin yok

CAHİT SARAÇOĞLU

Özel sektörün vatandaşlara yönelik hizmetlerdeki kaliteyi arttırma çabası sürüyor. Sektör bu çerçevede vatandaşlardan faturalarını 'kredi kartı ile ödeme' yönündeki taleplerine de çözüm üretmeye çalışıyor. Konunun Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) iletildiğine işaret eden sektör temsilcileri, yaşlı insanların da bankalara ya da kendi veznelerine gelmeden faturalarının tahsili konusunda da çalıştıklarını belirttiler. Bu kapsamda da yaşlı kişilerin evlerinden faturaların tahsil edilmesi yönünde çalıştıklarını kaydettiler.

MALİYETE ÇÖZÜM BULANAMIYOR

Faturaların kredi kartı ile tahsili konusunda ortaya çıkan finansman maliyetine çözüm arayışında olduklarını dile getiren sektör temsilcileri, 'kredi kartı kullanılması halinde ortaya çıkan finansman maliyetini EPDK tarifeye eklesin' şeklindeki önerimiz EPDK'nca 'nakit ödeyenlerin suçu ne' yaklaşımı ile uygun bulunmadı. Ayrıca, tüketici kanundaki 'Hizmet ya da malı sağlayan, malın bedeli dışında bir komisyon alamaz' şeklindeki hüküm' de elimizi kolumuzu bağlıyor' değerlendirmesi yaptılar.

BANKALARIN REKABETİ İSTENİYOR

EPDK'nın ise tüketicinin gidip, dağıtım şirketinin veznesine ödemesini yapabilmesi konusunu Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ile görüştükten sonra bir sistem oluşturmak istediği öğrenildi. EPDK'nın sistemi, kredi kartının finansman maliyetinin karşılanabilmesi için de kart sahibi bankanın fatura işlemleri için bir ücret alabilmesini, ancak bankanın da dağıtım şirketine herhangi bir oranda komisyon ödememesini öngörüyor. Bu sayede uygun bir rekabet ortamı öngörülüyor.

Mevzuata göre tahsilat ücreti alınamaz

Dağıtım şirketlerinin hizmetlerine ilişkin mevzuattaki hükümlere göre; dağıtım şirketleri tahsilatı ücretsiz vatandaşa sağlamak zorundalar. Mevzuat, 'vatandaş dağıtım şirketinin veznesine ödemek istediğinde ilave bir ücret ödemeksizin öder, dağıtım şirketi de buna imkan sağlayacak sayıda veznesini oluşturur' diyor. Yetkilier şirketlerin kredi kartı finansman maliyetinin 'EPDK tarafından tarifeye eklenmesi tekliflerinin de akılcı olmadığına işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber