Emekli milletvekiline prim sürprizi

Haber Giriş : 22 Nisan 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Reformu'nun temel ayağını oluşturan ve 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası" yasasına göre, emekli olan milletvekilleri çalışmaları halinde "sosyal Güvenlik Destek Primi" ödeyecekler.

SSK eski Genel Müdürü ve CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, halen yürürlükte olan yasaya göre milletvekillerinin eski bu primden muaf olduklarını bildirdi. Kılıçdaroğlu, tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken, Hükümet'e, "Milletvekilleri de herkes gibi sosyal güvenlik destek primi ödeyecekler mi" diye sorduğunu ve "Evet ödeyecekler" yanıtı aldığını bildirdi.

YÜZDE 32 ORANINDA PRİM:

Reformun "teknokrat mimarı", Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tuncay Teksöz, sorumuz üzerine şunları söyledi: "Sosyal güvenlik destek primi önceden de vardı. Yeni yasada sadece oranı normal prim düzeyine yükseltildi. Önceden SSK'da yüzde 30, Bağ-kur'da yüzde 10 idi. Şimdi, üç kurum 'Tek Çatı'da Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında birleştiği için, 'norm ve standart' birliğinin sağlanması temel amacına uygun olarak, bu oran normal çalışanların prim düzeyi ile aynı, yani yüzde 32 oranında alınacak. Çalışan bir emekli, emekli aylığından feragat etmek kaydıyla bu primi ödemeyebilir. O zaman da normal çalışan olarak prim ödemek durumunda kalır. Konunun, milletvekili olup olmamakla hiç ilgisi yok. İster emekli ister değil; her çalışan prim ödeyecek. Bu, sosyal güvenliğin bütün dünyada geçerli temel kuralıdır." Yine "Kural gereği" çalışan birine emekli aylığı ödenemeyeceğini anlatan Teksöz, "Ama Türkiye'de bir istisna var. Buna göre emekli aylığı alan biri, 'Emekli' olmasına rağmen bir işde çalışıyor ve gelir elde ediyorsa; o durumda ödediği primin adı 'Sosyal Güvenlik Destek Primi' adını alır. Bu primden dolayı kişinin emekli aylığı artmaz, değişmez. Bu durumda kişi emekli aylığını almaya devam edebilir. Yeni yasada yapılan; bu prim oranını normal bir çalışanın prim oranına eşitlemek oldu" diye konuştu.

YASAL BOŞLUK DOLDURULSUN:

Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Başkanı Hasan Korkmazcan, Anayasa'nın 86. maddesi değiştirilerek, milletvekillerinin durumlarının 'özel' olarak belirlendiğini belirterek, "Bu Anayasa değişikliği 5 yıl önce yapılmasına rağmen, Anayasa'nın amir hükmünce yapılması gereken yasal düzenleme bir türlü yapılmadı. Bu konuda bir 'Uyum Yasası' çıkarılması zorunlu" dedi. Yeni çıkan sosyal güvenlik reformunda, milletvekillerin durumunun düzenlenmemesinin bir "eksiklik" olduğunu öne süren Korkmazcan, Anayasa'nın 86. maddesine göre, milletvekilleri "Özel" statüde görülmesine karşın, yeni yasaya göre çalışan milletvekili emeklisinden "prim kesmenin" tartışma yaratacağını söyledi. Korkmazcan, 86. maddeye göre yasal düzenleme yapılarak boşluğun doldurulması halinde, emekli olduktan sonra diğer tüm çalışanlar gibi milletvekili emeklilerinden de "Prim kesilebileceğini" kaydetti.

Meclis'teki 400 vekil etkilenecek

HALEN emekli ve hayatta olan 2 bin 771 parlamenter bulunuyor. Bunların 400'e yakın halen Meclis'te görev yapıyor ve yeni düzenlemeye göre bunlardan halen çalışmaları karşılığında aldıkları aylığın yüzde 32'si oranında "Sosyal Güvenlik Destek Primi" kesilecek. Meclis dışında emekli olup da çalışanlar da dikkate alındığında, 1500-2 bin civarında emekli milletvekili uygulamadan etkilenecek. Milletvekilleri halen yaklaşık 6.8 bin YTL maaş alıyor. 400 milletvekilinin aynı anda emekli aylığı aldığı için, bunlardan yüzde 32 oranında 2.175 bin YTL 'Sosyal Güvenlik Destek' primi kesilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber