Van Savcısı'nı bu paragraf götürdü

Haber Giriş : 22 Nisan 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HSYK'daki dengeyi Savcı'nın Jandarma Genel Komutanı Türkeri'ye gönderdiği 780 sayfalık yazıdaki şu ifadeler bozdu:"Terörle mücadele gibi çok ciddi konuda daha duyarlı ve daha dikkatli çalışma yapması gereken silahlı kuvvetlerimizin terör örgütü ile bağlantısı olan Orhan Tekin isimli kişi ile çalışma sebeplerinin, kuşkuya yer vermeyecek şekilde açıklanarak, durumun bir rapor halinde Başsavcı Vekilliğimize gönderilmesi hususunda gereği rica olunur.".

Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten atılması kararında, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan terörle mücadele konusunda hesap soran yazısının etkili olduğu ortaya çıktı. SABAH'ın ele geçirdiği belge, 24 Ocak'ta Van Savcısı tarafından Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderilmiş. Yargı kaynaklarına göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri, önceki gün Savcı'ya verilecek cezayı tartışırken, üyelerden biri, Şemdinli soruşturması dosyasının içinde olan bu yazıyı dağıttı. Masada sessizlik oldu ve yazının bazı bölümleri yüksek sesle okundu.

780 SAYFALIK YAZI
Tamamı 780 sayfalık yazıda, itirafçı Orhan Tekin'in aynı anda hem Ankara-Güvercinlik Eşref Bitlis Kışlası'ndaki askerlerle, hem de teröristlerle ilişki içinde olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, bu iddiasını güçlendirmek için, itirafçı Tekin'in kullandığı telefondan aranan askerlerin ve terör örgütü üyelerinin kullandığı telefon numaralarını sıralıyor. Tekin'in teröristlerle ilişkisini ispatlamak için bir konuşma detayını da aktaran Savcı, itirafçının Şemdinli'de 1 Kasım'daki büyük patlamadan sonra bir örgüt üyesine "O, olan patlama var ya, üzerinize almayın, söyleyin biz yapmamışız. Çünkü millet çok zarar görmüş" dediğini belirtti.

"RAPOR VERİN" RİCASI
Sarıkaya, Tekin'in, Eşref Bitlis Kışlası'ndaki askerlerle ilişkili olduğunu da iddia etti ve bu kişilerin isimlerinin bildirilmesini de istedi. HSYK üyelerine göre, yazı buraya kadar bir Savcı için "anlaşılabilir" üsluptaydı. Ancak devamı, tepki aldı. Savcı yazısının sonunda TSK'nın terörle mücadeledeki çalışma yöntemine ilişkin hesap soruyor ve "rapor rica ediyordu". İşte bu ifadeler HSYK'daki oy dengesini değiştirdi. Yazıyı şaşkınlıkla dinleyen kurul üyeleri, "Yetkisini aşıyor" dediler ve ardından yapılan oylamada beklentinin aksine, 1'e karşı 6 oyla "meslekten ihraç" kararı çıktı.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber