İşçi statüsündeki özürlü ve eski hükümlü sınavını da ÖSYM yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2006 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak istihdam edilecek özürlü ve eski hükümlülere ilişkin yarışma sınavını ÖSYM yapacak.

Özürlü ve eski hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak istihdamını yeniden düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, 50 veya daha fazla işçi çalıştıran kamu işyerlerinde, o işyerinde çalışan özürlü ve eski hükümlü işçi sayıları düşüldükten sonra kontenjan belirlenecek. Yer altı ve su altı işlerinde özürlü statüsünde işçi çalıştırılamayacak ve işyerlerindeki özürlü kontenjanın tespitinde yer altı ve su altı işlerinde çalışanlar hesaba katılmayacak.

Toplam kontenjanların tespitinde, bir kamu kurumunun veya kuruluşunun ya da bunlara bağlı işletmelerin aynı il sınırları içerisinde birden fazla işyeri varsa, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısı birlikte dikkate alınacak.

Eski hükümlüler arasında suç tasnifine göre bir ayrım yapılamayacak.

İşin özelliği gerektirmediği sürece özür grupları arasında bir ayrım da yapılamayacak ve özürlülük oranına göre bir üst sınır getirilemeyecek.

Özürlü ve eski hükümlüler için aynı veya farklı tarihlerde, il merkezlerinde olmak üzere en erken yılda bir, en geç dört yılda bir sınav yapılacak.

Merkezi sınav, lisans veya lisansüstü programlarından mezun olan adaylar için A, ön lisans programlarından mezun olan adaylar için B, orta öğretim mezunu adaylar için ise C düzeyinde gerçekleştirilecek.

Sınava girebilmeleri için özürlülerde, diğer koşulların yanı sıra en az orta öğretim mezunu olmak, bedensel, duyusal ve sosyal yeteneklerindeki özürleri nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde 40'ından yoksun bulunmak şartları aranacak. Eski hükümlülerin de en az orta öğretim mezunu olmaları gerekecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber