TOKİ: KEY hesaplarının tasfiyesine ilişkin hesaplarda değişiklik yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2006 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesine yönelik yasa tasarısını hazırlayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 1987'de başlayan ve 1999'da sona eren hesaplara, söz konusu dönemde uygulanan faizlerde bir değişikliğin hukuken mümkün olmadığını bildirdi.

TOKİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, söz konusu dönemde, Emlak Bankası'nda tutulan paraların 6 aylık mevduat faizinde değerlendirilmesi ilgili kurullarca kararlaştırıldı. Ancak, bankanın 6 aylık mevduata düşük faiz uygulaması konusunda TOKİ tarafından 2-3 kez dava açıldı ve buna istinaden faizler birkaç kez yükseltildi.

Bankanın bu uygulamasının, o dönemde, "Emlak Bankası'nın KEY hesaplarını ucuz kaynak olarak kullandığı, vatandaşın parası ile zenginler için konut yaptığı" eleştirilerine neden olduğunu belirten yetkililer, ancak uygulamaya son verildiği 1999'dan önceki bu döneme ilişkin yeni bir nemalama yapmanın hukuken mümkün olmadığını vurguladı.

Uygulamanın sona ermesinden sonra, hesapta biriktiği kabul edilen 395 trilyon liralık tutar karşılığında Emlak Gayrimenkul'e ayni sermaye olarak gayrimenkul verildiğini kaydeden TOKİ yetkilileri, Emlak Gayrimenkul'ün yaptığı çalışmalar nedeniyle şirket değerinin her geçen gün arttığına işaret ederek, KEY hak sahiplerinin gelir olarak bir kayıplarının olmadığını vurguladılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber