Danıştay'dan TEDAŞ'ın özelleştirilmesine vize

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2006 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 13. Dairesi, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (TEDAŞ), özelleştirme kapsam ve programına alınmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararında hukuka aykırılık görmedi.

TEDAŞ'ın Eskişehir-Bilecik illeri ve çevresindeki elektrik dağıtım işiyle görevlendirilen TEKTAR Elektrik Üretim ve Dağıtım Şirketi, TEDAŞ'ın, bu bölgeyi kapsayacak şekilde yeniden özelleştirme kararı alması üzerine Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

TEDAŞ'ın özelleştirilmesi işlemi ve özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2006'ya kadar tamamlanacağına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının iptali istemiyle açılan dava, İdare Mahkemesi'nce reddedildi.

İdare Mahkemesi, şirket ile yapılan görevlendirmenin tek başına kesin ve nihai işlem olmadığı, davacı şirket ile görevlendirme ön koşulunun yerine getirilmesinden sonra sözleşme imzalanmadığından özelleştirilmesine karar verilen bölgeyle ilgili kazanılmış bir haktan söz edilemeyeceğini belirterek, dava konusu işlemde hukuka aykırılık görmedi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Danıştay 13. Dairesi'ne geldi. Danıştay 13. Dairesi, yerel mahkemenin kararını, ek gerekçeyle onadı.

Daire'nin kararında, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 4046 sayılı Kanunun birlikte değerlendirilmesinden, elektrik dağıtım faaliyetlerinin özel sektör eliyle görülmesinin mümkün olduğuna işaret edildi. Kararda, "Yüksek Planlama Kurulu'nun Elektrik Sektörü Reformu ve Özelleştirme Stratejisi Belgesi'nin kabulüne ilişkin kararı çerçevesinde, elektrik enerjisinin tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetle sunulması amacı doğrultusunda TEDAŞ'ın özelleştirme kapsam ve programına alınmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararında hukuka aykırılık olmadığı" belirtildi.

Daire, bu nedenle yerel mahkemenin davanın reddi yönündeki kararını yerinde gördü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber