Antep peynirinin tanıtımı yapılamıyor

Gaziantep’e özgü olan Antep peyniri satıcılarından Arif Şimşek, Antep peynirini Antep dışında kimsenin bilmediğini ve tanıtımının pek yapılamadığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2013 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Antep peynirinin tanıtımı yapılamıyor

Gaziantep'e özgü olan Antep peyniri satıcılarından Arif Şimşek, Antep peynirini Antep dışında kimsenin bilmediğini ve tanıtımının pek yapılamadığını söyledi.

Antep peyniri, Gaziantep ve yöresinde üretilen, genelde koyun veya keçi sütünden yapılan bir peynir türü. Genel olarak koyun ve keçi sütünün bol bulunduğu ilkbahar aylarında üretiliyor. Tuzsuz olarak satılan peynir alındıktan sonra salamura yapılarak yıl boyunca tüketilebiliyor.

Gaziantep'te 'Peynirci Arif' olarak tanınan Arif Şimşek, Antep peynirinin dünyanın en doğal peynirlerinden birisi olduğunu kaydederek, "Genelde burada köy ürünleri satıyoruz. Antep peynirine dünyanın en doğal peyniri de diyebiliriz. Çünkü içerisinde süt ve maya dışında hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Beyaz peyniri anlatacak olursak içerisine beş altı tane kimyasal madde kesinlikle atılıyor. Yani Antep peyniri en doğal peynirdir" dedi.

Antep peynirinin lezzetinin mevsimsel olarak değişebileceğini belirten Şimşek, "Antep peynirinin lezzeti mevsime göre değişebiliyor. Mesela beşinci ay ile dokuzuncu aylar arasında çok lezzetli olur. Kış mevsiminde biraz kalite düşebilir. Bu da hayvanın beslenmesi ile alakalı bir durum. Hayvanların yeşil ot yediği dönemlerde daha lezzetli olur. Kış aylarında ise hayvanlar içeride beslendiği için peynirin yağ oranı düşük olur" açıklamasını yaptı.

Şimşek, müşterilerinin Antep peynirini yaz aylarında alıp soğuk hava depolarında, buzhanelerde muhafaza ettiklerini ve kış aylarında tekrar buzhanelerden alarak tükettiklerini belirterek, "Antep peyniri çok yağlı olmadığı için müşterilerimiz genelde yazın alırlar. Tenekelerde tuzlayıp buzhanelere verirler. Kış aylarında buzhanelerden tekrar alarak kış aylarında tüketirler" şeklinde konuştu.

Peynir ve köy ürünleri satan Arif Şimşek, Antep peynirinin bir Edirne peyniri ve ya diğer peynirler kadar tanınmadığın aktararak şunları söyledi:

"Biz istiyoruz ki Antep peyniri bir Edirne peynirini gibi tüm Türkiye'ye satalım ve onlara tanıtalım. Ama işte Gaziantep dışında bir İstanbul biliyor. Bazen İstanbul'a gönderiyoruz. Yani bunun dışında da diğer illere tanıtmak istiyoruz."

Dünyanın en zengin mutfağına sahip Antep mutfağının ve Anteplilerin kahvaltıda ve tatlılarda vazgeçilmezi olan Antep peyniri, tanıtılmayı bekliyor. Ayrıca Antep peynirinin kalitesini anlamak isteyenler, peynir tuzsuz haldeyken peyniri çiğneme esnasında ağızda bıraktığı tat ve çıkardığı ses sayesinde peynirin kalitesi anlayabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber