Devlet lisesinde bir ilk

Haber Giriş : 25 Nisan 2006 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 16 özel okulun uyguladığı uluslararası diploma şansı sunan IB programı, ilk kez bir devlet okulunda uygulanacak. İstanbul'daki sosyal bilimler lisesinin otorizasyon süreci başladı

2003-2004 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin ilk sosyal bilimler lisesi olarak açılan Prof.Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi, 118 ülkede üniversitelere sınavsız geçiş sağlayan Uluslarası Bakalorya Programı'nı (IB) uygulamak için başvuruda bulundu. Bu program sayesinde öğrenciler uluslararası geçerliliği olan diploma alma şansına sahip olacak. Okul, başvurusu kabul edilince bu programı uygulayan ilk devlet okulu olma özelliğini de kazanacak. IB Türkiye'de 16 özel okulda uygulanıyor.
Türkiye'de İstanbul, Aydın, Ankara, Erzurum, Eskişehir ve Samsun'da olmak üzere altı sosyal bilimler lisesi bulunuyor. Bunlardan ilki ise Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi. Bir yılı hazırlıkla birlikte beş yıl eğitim veren okul, imkânları ve donanımıyla özel okullara taş çıkartır nitelikte.

Mezunlar iki dil biliyor
Sosyal bilimler ve edebiyat alanında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim insanlarını yetiştirmek amacıyla kurulan lisede, öğrenciler İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki yabancı dil bilerek mezun oluyor. Okul, 20 Ocak 2006'da da Uluslararası Bakalorya Programını uygulamak için başvuruda bulundu. Bu programla öğrenciler uluslararası geçerliliği olan bir diploma alma şansına sahip olacak. Dünyada 118 ülkede uygulanan sisteme göre, ortaöğretimin son iki yılında isteyen öğrenciler, bu progamdaki dersleri İngilizce olarak alıyor ve mezun olurken de IB diploması sahibi oluyor. Bu diploma ise öğrencilere yurtdışındaki pek çok üniversitenin kapısını sınavsız olarak açıyor. Çünkü 100'den fazla ülkede yaklaşık 1000 üniversitede IB diploması tanınıyor.

Lisenin müdürü Abdi Erdoğan, Bakalorya Enstitüsü'ne müracaatlarını yaptıklarını ve otorizasyon sürecinin işlemeye başladığını belirterek, "Bu kabul edilme süreci 18 ay. Ancak biz 2006-2007 eğitim-öğretim yılında bu sisteme geçmek için süreci hızlandırmak istiyoruz. Bu sene 10. sınıfların da seneye sisteme dahil olması için uğraşıyoruz. Ancak her halükârda gelecek eğitim yılında başlayacak öğrenciler IB diploması alabilecek" diye konuştu. IB okullarıyla birlikte son beş aydır toplantılara da katıldıklarını anlatan Erdoğan program hakkında şu bilgileri verdi: "Üniversiteler IB diplomalı öğrencileri sınavsız ve bursla kabul ediyor. Uluslararası Bakalorya sistemiyle 11 ve 12. sınıf öğrencileri fen ve matematik derslerini İngilizce olarak görecek. Alınması gereken altı temel ders var. Bir de sanat ya da küreselleşen toplumda iletişim teknolojileri gibi seçmeli dersler var. Bu programı almak isteyen öğrencilerin İngilizce not ortalamasının en az dört olması gerekiyor."

'Okula hayran kaldık'
Okulun öğrencileri de hevesle IB programına geçeceği günü bekiliyor. 10-C sınıfı öğrencilerinden Pınar Boyar, IB diploması almak istediğini de belirterek, "Okulun gazetede reklamlarını görmüştüm. Sonra okulu gezmeye geldik ve hayran kaldık. Hukuk okumak istiyorum. Uluslararası düzeyde hukuk dili Fransızca. Okulda da Fransızca öğreniyoruz. Osmanlı Türkçesi dersi görüyoruz. Fen liselerindeki gibi dersler arasında büyük fark yok. Matematik ve tarihi aynı ders saatinde görüyoruz. Maçlara, tiyatrolara gidiyoruz" diye konuşuyor. Kocaeli'nden gelen yatılı okuyan Ömer Uğurlu, ise liselerinin normal bir okul gibi olmadığını belirterek, "Ekonomi okumak istiyorum. Bu okul hayata yetiştiriyor. Her şey mevcut okulda. Her türlü imkândan yararlanabiliyoruz" diyor.

24 kişilik sınıflarda ders
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'yla(OKS) öğrenci alan okulun 2005 OKS puanı 421.778. Okulun 284 öğrencisi bulunuyor. Bu öğrencilerin 250'si ise yatılı okuyor. Okul bahçesinde bulunan pansiyon binası ise her türlü imkânla donatılmış. 72 odalı binada, öğrenciler bir odada en fazla dört kişi kalıyor. Her odanın tuvalet ve banyosu bulunuyor. 24 saat sıcak suyun olduğu pansiyonda TV salonu da bulunuyor. Eşit ağırlık ve sözel öğrencilerini yetiştiren okul her yıl 96 öğrenci alıyor.

Öğrenciden radyo yayını
Özel okul standartlarını aratmayacak koşullarda eğitim veren lisede, 24 kişilik sınıflarda ders yapılıyor. Öğrenciler sınıflarında tek kişilik masalarda ve koltuklarda oturuyor.

27 öğretmenin eğitim verdiği okulda, fizik, kimya, biyoloji ve iki tanede bilgisayar laboratuvarı bulunuyor. Öte yandan öğrenciler resim, müzik işliklerinde çeşitli aktiviteler yapma şansına sahip. Müzik odasında piyanodan kemençeye her türlü müzik aleti bulunuyor. Okulunun öğrencileri yakında radyo yayını yapmaya hazırlanıyor. 850 kişilik konferans salonunda ayda en az bir kez etkinlik yapılırken, öğrenciler beden eğitimi derslerini ise 750 kişi kapasiteli spor salonunda gerçekleştiriliyor. Okulda basketboldan voleybola 15 öğrenci kulübü de bulunuyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber