Pepe: Çevre Tasarısı ile tesisi kapatma yetkimiz olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2006 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, TBMM'de bugünden itibaren görüşülecek Çevre Yasa Tasarısı'yla ilgili olarak, "Çevreyle ilgili bir olayda tesisi kapatma yetkimiz olacak, en önemlisi bu. Bu hafta bu iş tamam" dedi.

Çanakkale Savaşları'nın 91. yıldönümü törenlerine katılmak için geldiği Çanakkale'den helikopterle Kazdağları Milli Parkı'na geçerek incelemelerde bulunan Pepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre Yasa Tasarısı'nın bugün, olağanüstü bir durum olmaması halinde, TBMM genel kurulunda görüşülmeye başlanacağını belirtti.

Bir gazetede dün "çevre kanunu fos çıktı" şeklinde yer alan haberde cezaların çok düşük olduğunun öne sürüldüğünü ifade eden Pepe, "Şunun şurasında ne kaldı; ay değil, yıl değil, gün de değil. Görelim bakalım ne çıkacak" diye konuştu.

"3 TRİLYON LİRAYA KADAR CEZA KESEBİLECEĞİZ"

Tasarının görüşmelerinin ne kadar süreceğine ilişkin soruya, "Bu hafta bu iş tamam" yanıtını veren Pepe, tasarının ne tür yaptırımlar getirdiğinin sorulması üzerine, "Çevreyle ilgili bir olayda tesisi kapatma yetkimiz olacak, en önemlisi bu. Şu anda böyle bir yetkimiz yok. Son günlerde yaşanan olaydaki gibi bir durumda bir seferde 3 trilyon liraya kadar ceza kesebileceğiz. Şu anda bu ceza 7 bin 850 YTL" dedi.

Pepe, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kapasitesini geliştirmesi açısından da tasarının önemli olduğunu ifade ederek, "500 kişi, iyi yetişmiş, lisan bilen, konusunda uzman insanlar alacağız. Bunları hem merkez hem taşra birimlerine alacağız. Ayrıca yerel yönetimlerin de denetim kapasitesinin geliştirilmesi lazım. O da bu tasarının içinde var" görüşünü dile getirdi.

MİLLİ PARKLAR

Bakanlık olarak milli parkları son derece önemsediklerini belirten Pepe, halen milli park sayısının 37 olduğu Türkiye'de korunan alanlarının artırılması gerektiğini, bu alanların hem nitelik hem de nicelik olarak iyileştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Dünyadaki gelişen trendlere bakıldığında, önümüzdeki süreçte orman alanlarının çok önem kazandığını anlatan Pepe, Avustralya'nın kuzeydoğusunda yağmur ormanlarının bulunduğu küçük bir kentin tek başına yıllık 4-5 milyar dolarlık turizm geliri bulunduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Benzer güzellikler bizde de var. Kazdağları en az orası kadar güzel. Muğla'nın sahilleri, o muhteşem koylar... Dünyada tüm kıtaları dolaştım, bakıyorum öyle güzellikler başka bir yerde yok. Bunlar parayla takas edilemeyecek kadar değerli şeyler. Paha biçilemez hazinelerimiz var. Bu paha biçilemez hazineleri korumamız lazım. Bunun en temel şartı şu; Kolektif anlayışın, kolektif bilincin, koruma anlayışının, koruma bilincinin toplumda yerleşmesi lazım. Yoksa biz güvenliğimizle, jandarmamızla, polisimizle bunun istediğimiz şekilde yapamayız." Pepe, Kazdağları'nda piknik yapan çocuklara, giderken çöplerini götürüp götürmediklerini sorduğunda, çocukların kendisinin yüzüne şaşkın şaşkın bakarak, "Burada bırakıyoruz" dediklerini belirtti. Bu diyalog üzerine bölgedeki yetkililere "buraya gelenler büyük poşetlerini beraberlerinde alsınlar. Giderken de çöp dolu poşetlerini arabalarına koyup şehre götürsünler" talimatını verdiğini anlatan Pepe, şöyle konuştu:

"SON OLAYLARDA TÜRK HALKININ TEPKİSİ"

"Bu çok önemli bir şey. Milli parkın içerisinde çöp bidonu olmamalı. Hiç kimse çöpünü milli parka bırakmamalı, 'ben bırakayım muhtarlık alır', 'ben bırakayım kaymakamlık toplar' diye bir şey yok.

Bu anlayışı çocuklarımıza, küçüklerimize kazandırabilirsek Gelibolu Yarımadası'ndaki tarihi milli parkı da koruruz, Troia'yı da koruruz, Kazdağları'nı da koruruz. Bu bilinç gelişemediği müddetçe koruma önlemleriniz yeterli olamaz.

Ben bu konuda çok ümitliyim. Zira, Türkiye'de tahmin edemeyeceğiniz kadar hızla bilinç düzeyi gelişiyor. Bu son olaylarda Türkiye'nin kamuoyunun verdiği desteği, tepkiyi, almış olduğumuz olumlu tepkileri, Türkiye'nin dört bir tarafından, hiç hayal edemezsiniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber