KESK üyeleri bir günlük greve gitti/ Video

Başkent'te Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikalar, 2014 bütçe görüşmelerinde taleplerinin karşılanmadığı gerekçesiyle eylem yaptı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Aralık 2013 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK tarafından Türkiye'nin her yerinde grev yapma kararının ardından bugün Başkent'te de KESK tarafından grev gerçekleştirildi. Kolej Kavşağı'nda bir araya gelen sendika üyeleri, pankartlar açarak Kızılay Meydanı'na yürüdü. Meydan girişinde grubun önü polis barikatı ile kesildi. Grup burada davul zurna eşliğinde halaylar çekerek, sloganlar attı. Grup adına yapılan basın açıklamasında, 2014 bütçe görüşmelerinde kamu çalışanlarının taleplerinin karşılanmadığı iddia edildi.

Basın açıklamasından sonra eylemciler olaysız şekilde dağıldı.

İZMİR

İZMİR'de KESK'e bağlı memurların bütçeden memura daha fazla pay isteğiyle yaptıkları eyleme Halkbank protestosu damgasını vurdu. Basmane'den Konak'a yürülen memurlar Halkbankası önünden geçerken ellerindeki ayakkabı kutularını birbirine vurup slogan attı.

KESK' bağlı memurlar sabah saatlerinde İzmir'in her ilçesinden gruplar halinde Basmane'de toplanmak için harekete geçti. Bu arada Karşıyaka Çarşısı'ndan geçen bir grup memur İstanbul'da Halkbank'a yönelik yolsuzluk operasyonunda banka Genel Müdürünün evinde ayakkabı kutularından 4.5 milyon dolar çıkmasını protesto için banka şubesi önüne boş ayakkabı kutuları bıraktı. Bir süre eylemine devem eden, sloganlar atan gösterici memurlar daha sonra Basmane'ye geçti.

Basmane Meydanı'nda ise İzmir'in farklı yerlerinden gelen memurlar saat 11.00 sıralarında aynı yerdeki Ak Parti Konak İlçe Başkanlığı'na yönelik protestolarda bulundu. Polis, Ak Parti binası önünde barikat kurdu, bir TOMA aracı da önlem aldı. Burada bir süre protestolarını sürdüren göstericiler daha sonra Fevzipaşa Bulvarı üzerinden Konak'a doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada Halkbank şubesi önüne geldiklerinde memurların tepkisi bankaya yöneldi. Bazı memurlar boş ayakkabı kutularını birbirine vurup banka şubesi önünde protesto gösterisi yapıp sloganlar attı. Protestolarına bir süre devam eden gösterici memurlar daha sonra basın açıklamasının yapılacağı Konak Meydanı'na yürümeye devam etti.

DİYARBAKIR

Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikalar Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Eğitim-Sen ilçe temsilciliği öncülüğünde gerçekleştirilen iş bırakma eylemine, Haber-Sen, SES, BES ve Tüm-Bel-Sen ile ESP destek verdi. Atatürk Anıtı'na kadar yürüyüş gerçekleştiren sendika üyeleri burada bir basın açıklaması yaparak 2014 bütçesine itiraz etti. Kalabalık adına basın açıklamasını Ramazan Akat okudu. Akat, KESK olarak tüm kamu çalışanlarının kendi işkollarında onlarca sorunları ve talepleri olduğunu ve bu taleplerin takipçisi olduklarının bilinmesini istediğini söyledi. Akat, "Bütçeden genel taleplerimiz ise çok net; kayıplarımızın telafisi için her kamu emekçisinin maaşına en az 300 lira zam yapılmasını, herkese iş ve ücret güvencesi sağlanmasını, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, maaşlarımızın vergi artışından etkilenmemesini, kadın emekçilere pozitif ayrımcılık uygulanmasını, baskı, tutuklama ve sürgüne son verilmesini istiyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından kalabalık sessizce dağıldı.

BİNGÖL

Bingöl'de Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikalar, 2014 bütçe görüşmelerinde taleplerinin karşılanmaması üzerine eylem yaptı.

KESK tarafından Türkiye'nin her yerinde grev yapma kararının ardından bugün Bingöl'de KESK Bingöl Şubeler Platformu tarafından grev gerçekleştirildi. KESK Bingöl Şubesi önünde bir araya gelen katılımcılar çeşitli pankartlar açarak Dörtyol Saat Kulesi önüne kadar yürüdü. Burada davul zurna eşliğinde halaylar çekerek sloganlar atan katılımcılar daha sonra basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Bingöl Şube Başkanı Metin Kılıç, 2014 bütçesini protesto ettiklerini söyledi. KESK üyeleri adına 2014 bütçesinden taleplerini dile getiren Kılıç, "Kayıplarımızın telafisi için her kamu emekçisinin maaşına en az 300 lira zam yapılmasını, herkese iş ve ücret güvencesi sağlanmasını, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, maaşlarımızın vergi artışından etkilenmemesini, kadın emekçilere pozitif ayrımcılık uygulanmasını, baskı, tutuklama ve sürgüne son verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

MERSİN

Mersin'de kamu çalışanları, KESK'in Türkiye genelinde aldığı bir günlük grev kararı doğrultusunda iş bıraktı. Mersin Defterdarlığı'ndan AK Parti Akdeniz İlçe Binası'na kadar yürüyen kamu çalışanları, bütçenin derhal geri çekilmesini istediler. Boş ayakkabı kutularıyla yürüyüş yapan KESK'liler, 'yolsuzluk ve rüşvet operasyonu' ile ortaya çıkan olayları da protesto ettiler.

Kamu çalışanları, TBMM'de görüşmeleri devam eden bütçenin geri çekilmesi ve katılımcı, demokratik bir bütçe hazırlanması için KESK'in aldığı bir günlük grev kararı çerçevesinde, sabah saatlerinden itibaren Kuvay-i Milliye Caddesi üzerindeki Mersin Defterdarlığı önünde toplandılar. 22 katlı binaya 'Bu İşyerinde Grev Var' pankartı asan KESK'liler, attıkları sloganlar ve taşıdıkları dövizlerle hükümeti ve bütçeyi protesto ettiler. Davul zurna eşliğinde uzun süre halay çeken kamu çalışanlarının, 'yolsuzluk ve rüşvet operasyonu' ile ortaya çıkan olaylar çerçevesinde boş ayakkabı kutuları taşımaları da dikkat çekti. Hazırladıkları dövizler ve attıkları sloganlarla iki gündür Türkiye'nin gündemine oturan olayları da protesto eden KESK'liler, daha sonra caddeyi trafiğe kapatarak yürüyüşe geçtiler. Aynı cadde üzerinde yaklaşık 300 metre ilerideki AK Parti Akdeniz İlçe Binası'na kadar sloganlar atarak yürüyen grubun önü, binanın 10 metre önüne panzer, zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekiplerinin kurduğu barikatla kesildi. KESK Mersin Şubeler Platformu yetkililerinin emniyet yetkilileriyle yaptıkları pazarlık sonunda barikat, 2 metre daha geriye çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber