Bakü Ceyhan Projesi'nde, BOTAŞ bürokratlarının yakınlarının işe alındığı, projede görev yapan personele 22 bin dolar gibi yüksek ücretler ödendiği ortaya çıktı.

Haber Giriş : 13 Ocak 2004 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakü Ceyhan Projesi'nde, BOTAŞ bürokratlarının yakınlarının işe alındığı, projede görev yapan personele 22 bin dolar gibi yüksek ücretler ödendiği ortaya çıktı.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Proje Direktörlüğü'nde (BTC), tecrübesiz kişilerin ve BOTAŞ'taki bürokratların yakınlarının işe alındığı, personele 22 bin dolara kadar ücret ödendiği ortaya çıktı. Türkiye'nin yıllardır hayalini kurduğu Bakü-Ceyhan Projesi, "torpilli personel" ve "astronomik ücretlerle" çalkalanıyor. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Hazine Müsteşarlığı'nın teklifi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "oluru" ile BTC Proje Direktörlüğü'ndeki personel istihdamına ilişkin "Özel İnceleme Raporu" düzenledi. "BTC Ham Petrol Boru Hattı Proje Direktörlüğü'nde Personel İstihdamına İlişkin Özel İnceleme Raporu" adı taşıyan rapor, ilgili makamlara sunuldu. Raporda, ilginç tespitlere yer verildi.

Personel giderleri patladı

YDK'nın raporunda, 26 Şubat 2003 tarihi itibariyle Proje Direktörlük bünyesinde toplam 472 kişi çalıştırıldığı, bunların 35'inin yabancı personel, 30'unun ise başka kurumlardan geçici olarak görevlendirilen personelden oluştuğu vurgulandı. Raporda, projenin gerçekleştirilmesi ile ilgili giderlerin incelendiği ve inceleme sonucunda başlangıçta çok düşük oranda paya sahip olan personel giderlerinin adeta patladığı kaydedildi. YDK Raporunda, "Personel giderleri, toplam giderlerin, temel mühendislik aşamasında yüzde 11'ini, detay mühendislik aşamasında da yüzde 14'ünü oluştururken, bu oran arazi temin ve inşaat aşamasında yüzde 44 oranına yükselmiştir" denildi.

Müfettişlerce, kötü yönetim ya da öngörülmeyen durumların ortaya çıkması halinde, tahsis edilen bedel ile projenin tamamlanmasının mümkün olmadığı belirtildi. Raporda, direktörlükte halen 22 Botaş çalışanı yakınının işe alındığı ifade edilerek, kuruluşa personel alımında gerekli hassasiyetin gösterilmediği, personelin mülakat yoluyla işe alındığı kaydedildi. Raporda, "Personelin bir bölümünün taşıdığı nitelikler itibarı ile işe uygun olmadığı" da vurgulandı.

Kim, ne kadar alıyor?

YDK'nın raporunda, BTC Proje Direktörlüğü'nde çalışan personele çok yüksek ücretler verildiği belirtilerek, direktörlük merkezinde daire başkanı ve müdür unvanları ile görev yapan personele 1-2,5 milyar lira arasında, projenin inşaat aşaması ile ilgili saha müdürlerine 3,5-4 milyar lira arasında ücret kaydedildi. 2001 ve 2002 yıllarında personel ücretleri yüzde 50 oranında arttırıldı. Müfettişlerin tespitlerine göre, direktörlükte görev yapan personele ise, 8 bin dolar ile 22 bin dolar arasında ücret ödeniyor. Raporda, yabancı personele verilen ücretlerin yüksekliği de üstü kapalı olarak eleştirildi. Raporda, yabancı personele ödenen ücretlerle ilgili şu değerlendirme yapıldı: "Her ne kadar yabancı personel istihdamının temel sebebi olarak, yerli kalifiye personel eksikliği gösteriliyor ise de yüksek ücretlerle çalışan bu personelden bir kısmının, örneğin direktör yardımcılığında olduğu gibi, esasen bağlı birimlerin iş ve işlemleri arasında koordinasyonu sağlamak ve yönetim görevi yapmaktan ibaret bir sevk ve idare görevinde bulunmanın spesifik veya şahsi tecrübelerin projeye aktarılması konusunda sınırlı bir alan yaratacağı süphesizdir. Dolaysıyla, uzmanlığın somut sonuçlarından yanarlanılarak projeye aktarılması yerine, bu tür yönetim sorumluklarının yabancılar tarafından üstlenilmesi, ödenen ücretlerle ilişki kurulduğunda istihdam biçiminin subjektif değerlendirmelere açık olduğu izlenimi vermektedir."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber