Sezer, 'Yetkimi aldınız' deyip yasayı veto etti

Haber Giriş : 29 Nisan 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer, 'Sosyal Güvenlik Kurumu' yönetim kurulu üyelerinin atanmasında kendisinin devre dışı bırakılması nedeniyle yasayı veto etti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayan 'Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nu 'kısmen' veto etti. Sezer, veto gerekçesinde kanunla kurulan 'Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu üyelerinin Çalışma, Maliye ve Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı'nca atanacağını belirtirken, "Mevcut sistemde olanın tersine bir yöntemle ortak kararname yerine Cumhurbaşkanı'nın imzasını gerektirmeyen bir yöntem öngörülmektedir" dedi.

Sezer veto gerekçesinde, Cumhurbaşkanı'nın atamalarda devre dışı dışı bırakılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ederken, "Üst düzey kamu görevlilerine ilişkin olanlarının, hukuksal geçerlilik kazanabilmesi için Cumhurbaşkanı'nca da imzalanması anayasal zorunluluktur" ifadesini kullandı.

SEZER'İN ATLADIĞI PARAGRAF
Sezer, veto gerekçesini güçlendirmek için üye olarak altında imzası olan Anayasa Mahkemesi'nin 1993 yılında verdiği karara atıf yaptı. Sezer, bu karardan alıntılar yaparken, "Başbakan ve tüm bakanların imzaladıkları 'Bakanlar Kurulu Kararnamesi' ile yalnızca Başbakan ve Bakan'ın imzasını taşıyan 'müşterek kararname'nin de geçerlik kazanabilmesi için Cumhurbaşkanı'nca imzalanması anayasal bir zorunluluktur" ifadelerini hatırlattı. Sezer, aynı karardan bazı alıntılar yapmasına rağmen bu karardaki "Bugünün parlamenter sisteminde yürütme sorumluluğu hükümettedir. Bunun sonucu olarak da günümüzde Devlet Başkanı'nın bir kararının Başbakan ve ilgili Bakan tarafından imzalanmasından çok, aslında Başbakan ve ilgili Bakanlar tarafından alınan bir kararın Devlet Başkanı'nca imzalanarak biçimsel olarak tamamlanması söz konusudur. Bu nedenle de sorumluluğunu hükümetin taşıdığı kararnameler hakkında Cumhurbaşkanı'nın uyarı ve tavsiyede bulunmaktan öte direnmesi, sistemin özelliğine ters düşer" paragrafına yer vermedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber