Gölcük'te Banka Promosyonları Nasıl Kazanıldı? İşte Süreç...

Memur maaşlarının hangi bankadan alınacağına kamu kurumları yöneticileri karar vermekte olup, banka seçimi esnasında verilen promosyonlar, çalışanların tepkilerine rağmen kurum giderleri için harcanmaktadır. Bugün, Gölcük'teki üç öğretmen sendikası ilçe temsilcisinin ortak hareket etmesiyle kazanılan, banka promosyonlarının çalışanlara dağıtılmasına ilişkin süreç hakkında özet bir dosya yayımlıyoruz. Detaylar için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Mayıs 2006 02:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gölcükte, 1200 eğitim çalışanı bulunmaktadır. Bu küçük ilçemizde maaşlar Yapı Kredi Bankasından alınmakta olup, buna ilişkin sözleşme Şubat 2006'da sona erecektir.

Beş yıl önce yapılan sözleşme gereği Yapı Kredi Bankası gölcük şubesi ilçe milli eğitim müdürlüğü'ne promosyon olarak beş yıllığına toplam 25 milyar lira verilmiş, bu parayla da birkaç bilgisayar ile bir binek otomobili alınmıştır.

Maaşların hangi bankadan alınacağı ve verilecek promosyonların çalışanlara dağıtılmasını sağlamak amacıyla üç öğretmen sendikası ilçe temsilcisi ortak hareket etme kararı almıştır. Buna ilişkin ortak açıklama 24.09.2005 tarihinde yapılmıştır. Açıklamayı görmek için tıklayın.

Bu arada, Gölcük ilçe milli eğitim müdürlüğü, her dönem olduğu gibi bankalardan gelecek promosyonunu da kendi insiyatifinde kullanma planları yapmaktaydı. Paranın öğretmenevi için kullanılmasını istiyordu.

Gölcük'te örgütlü üç sendikanın temsilcileri (eğitim sen, türk eğitim sen, eğitim bir sen) milli eğitim müdürü ile görüşme banka promosyonları görüşme kararı alır ve ilk görüşme yapılır. Görüşmede milli eğitim müdürlüğü katı bir tutum sergiler. Sendika temsilcileri odayı terk eder. Bu görüşme üç sendikayı daha da yakınlaştırır.

Aynı akşam bir araya gelen sendika temsilcileri, bir anket hazırlar. Anketler çoğaltıp, üç gün içinde okullardaki öğretmenlere dağıtılır. Toplam 760 öğretmen anketleri doldurmuştur. Anketlerde banka promosyonlarının nasıl kullanılacağına ilişkin üç soru yer almaktadır. Anketi görmek için tıklayın.

Anket imzalı olmaz ama, "belge niteliği de taşıması" amacıyla ankete katılanlardan imza da almıştır.

Hafta sonu anket sonuçları, bilgisayara aktarılır ve Kocaeli'nin 5 yerel gazetesinde birden yayınlanır.

Zaten, sonuçlar %99 oranında çalışanların genel tavrını yansıtmaktadır. Anket sonuçlarını görmek için tıklayın.

Bu gelişme üzerine, il milli eğitim müdürü, "banka görüşmelerinde sendikaların dikkate alınacağı" yönünde yerel televizyonda açıklama yapmak zorunda kalır. Ertesi günde, ilçe milli eğitim müdürü üç sendika temsilcisini toplantıya (sendikalar talep etmeden) çağırır.

Bu arada, müdürler toplantısında, "bankalarla görüşmek ve çalışmaları sonuçlandırmak üzere" 8 okul müdürü ile 3 sendika yöneticisinden oluşan bir komisyon seçilerek milli eğitim ve kaymakamlık oluru alınır. Oluru görmek için tıklayın.

Sendika temsilcileri, ilk toplantıdan itibaren, ortak hareket ederek, komisyondaki müdürleri iknaya çalışır. Araştırmalar yapılır. Bu konudaki boşlukları tesbit edilir. Komisyonun ikinci toplantısından itibaren, "parayı eğitim çalışanının cebine aktarma" konusu daha yüksek sesle dile getirlir.

Komisyonda karşı çıkan müdürlere, okul çalışanlarınca psikolojik baskı uygunır. Bu arada komisyon üyeleri, bir yandan da bankalarla görüşür.

Tabbi yaşanan gelişmeler sendika temsilcilerince, eğitim çalışanlarına anında duyurulur.Ara açıklama için tıklayın.

Sonuçta 500 milyar (500.000ytl) nakit para ve 300 milyar cıvarında (ücretsiz eft, ücretsiz havale, yıllık kart parası ödememe, kredide bir puanlık indirim vb.) opsiyon karşılığı İş Bankası gölcük şubesi ile dört yıllık sözleşme yapılır.

Promosyon karşılığı alınan 500.000 YTL'nin;
%10'unu ilçe milli eğitim müdürlüğü'nün harcama yetkisine,
%20'sini okullara (personel sayılarına göre) eğitim çalışanlarının insiyatifinde harcamasına verilir.
Kalan %70'i de (350.000ytl) her bir çalışana 300 milyon (300 YTL) olmak üzere (ilçe milli eğitim müdürü de, öğretmen de, hizmetli de) eşit olarak dağıttık. Paralar kurban bayramı öncesi 3 ocak 2006 günü her çalışana nakit olarak ödenir.

Sözleşmeyi görmek için tıklayın.

Bu süreçte 5 ortak basın açıklaması yapıldı. Sendikaların prestiji arttı. İstifalar durdu, yeni üyelikler başladı.

Ortak sorunların çözümü için birlikte iş yapmanın yolu açıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber