4 kanun tasarısı imzaya açıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2006 22:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının imzaya açıldığını belirtti. Bakan Çiçek, kanunda en önemli değişikliklerin başında sürelerin geldiğini kaydederek, bu değişikliklerin ihale ilanı süresiyle, itiraz süresiyle, bunların karara bağlanması ile alakalı olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, toplantıda 4 yasa tasarısının imzaya açıldığını ifade etti. İskan Kanunu'nda Bulgaristan'dan zorla göçe tabi edilen Türkler'le ilgili bir düzenleme yapıldığını ifade eden Çiçek, daha önce bunların problemleriyle bir bakanlığın ilgilendiğini hatırlattı. Bundan sonra bu problemlerde TOKİ'nin ilgileneceğini kaydeden Çiçek, bu durumdakilere konut yapımı, tahsisi, dağıtımı konusundaki sorunlarla ilgilenmek üzere TOKİ'nin görevlendirildiğini bildirdi. Çiçek, hak sahibi olarak konutları amacı dışında kullananlar veya hiç kullanmayanlar varsa bu konutların hak sahibi olup da tahsis yapılmayanlara verileceğini bildirdi.

Sigortacılık Kanunu'nun da imzaya açıldığını belirten Çiçek, tasarının 39 maddelik bir tasarı olduğunu belirtti. Sigortacılık hizmetlerinde önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Çiçek, 1959 yılından beri yürürlükte olan Sigorta Murakabe Kanunu'nun ihtiyaçları karşılayamadığını ifade etti. Çiçek, uygulamada karşılaşılan sorunları gidermek açısından ihtiyacı karşılayan bir yasaya gerek olduğunu belirtti.

Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının da imzaya açıldığını dile getiren Çiçek, sıhhi izindeyken emsalleri terhis edilen yedek subay statüsündeki yükümlülerin, 6 ay süreyle hizmet yapmaları halinde emsalleriyle birlikte terhislerine imkan sağlanmasının öngörüldüğünü belirtti. Yedek subaylık yaparken rahatsız olup sıhhi izin kullananların bu rahatsızlıklarının bazen uzun zaman sürdüğünü ve emsallerinin bu arada terhis olduğunu anlatan Çiçek, terhis işlemi gerçekleşmediği için bu yedek subayların askerlikle ilişiği bakımından zaman zaman problemlerle karşı karşıya kalındığını hatırlattı. Çiçek, 6 ay süreyle hizmet yapmaları halinde emsalleriyle birlikte terhislerine imkan veren bir değişikliğin yapıldığını söyledi.

Görüşülen son tasarının ise Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı olduğunu belirten Bakan Çiçek, Türkiye'de iş yapma sürelerinin zaten kısıtlı olduğuna işaret ederek kanunla kamu ihale prosedürünün çok uzun sürelere bağlanmış olmasının sorunlara neden olduğunu hatırlattı. Bazen 1 yılda bile ihalelerin gerçekleştirilemediğine işaret eden Çiçek, kanunun yeni baştan gözden geçirildiğini ve ihtiyaçları karşılayacak, süreleri kısaltacak, yeni ilkeler getiren bir düzenlemenin yapıldığını söyledi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve banka yetkililerinin 2006 yılının ilk 4 aylık ekonomik gelişmeleri, para politikalarının genel çerçevesi, gerçekleşmeler ve yıl sonu hedefleri ile ilgili bir sunum yaptığını ifade eden Çiçek, sunum çerçevesinde büyüme, cari açık, istihdam, faiz ve kur rejimi ile ilgili raporun da sunulduğunu ifade etti.

"İHALE KANUNU'NUN MANTIĞI İHALEYİ EN UYGUN FİYATI VERENE VERMEK"

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını da cevapladı. Kamu İhale Kanunu'nda yapılan değişikliklere ilişkin bir soru üzerine Bakan Çiçek, itiraz sürelerinin kısaldığını ifade etti. İtiraza imkan veren ama işin sürüncemede kalmasına da meydan vermeyen bir düzenleme yapılmasının öngörüldüğünü bildiren Çiçek, Türkiye'nin yatırıma ihtiyacı olduğunu vurguladı. Kamu İhale Kanunu'nun kamu yatırımlarını düzenlediğini belirten Çiçek, bütçede ödeneği ayrılan, yatırım programına alınan bir işin bazen aylar sonra ihale edilebildiğine dikkat çekti. Çiçek, bunun da o yatırımın getireceği faydayı ötelemiş olduğunu kaydetti. Çiçek, kanunda en önemli değişikliklerin başında bu sürelerin geldiğini, bu değişikliklerin ihale ilanı süresiyle, itiraz süresiyle, bunların karara bağlanması ile alakalı olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın, 'Kamu İhale Kanunu'nu değiştirerek ihale mantığını da değiştireceğiz' şeklinde bir açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine Çiçek, İhale Kanunu'nun mantığının ihaleyi en düşük fiyatı verene değil, en uygun fiyatı verene vermek olduğunu kaydetti. Buna karşın ihale komisyonlarının bir tereddüt içinde olduklarına dikkat çeken Çiçek, "En düşük fiyatı verene vermediklerinde suçlama olabileceği yönünde endişe taşıyorlar. Şuna verilmedi buna verildi, ortada yolsuzluk iddiası gündeme geliyor. Bu da ihale komisyonlarına ciddi bir baskıyı meydana getiriyor. Bir işin bir maliyet fiyatı var. Ona yakın olana verilmesi gerekir. Bir iş 100'e yapılıyor da ben 50'ye yapacağım diyorsa o iş çok kötü yapılıyor ya da yapılmıyor. Ondan sonra iş tasfiye sürecine giriyor. Mahkemelerde yaşanan sıkıntılar var. Bu kanunun zaten mantığında bu var, felsefesinde bu var. Düzenlemeler belki bu konuya açıklıklar getirebilir. O da teknik hesaplama meselesidir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber