Tapudaki Rüşvet Neden Bitirilemiyor (2)

Geçen hafta yayımladığımız "Tapudaki Rüşvet Neden Bitirilemiyor" başlıklı habere hem 'Tapu'da çalışan memur arkadaşlarımızdan hem de 'Tapu'ya işi düşen ziyaretçilerimizden 50'nin üzerinde yorum gelmiştir. Burada önemli olan sorunun ve memurların bu tür çirkin olaylarla anılmasının önüne nasıl geçileceğidir. Memurlar.net olarak da amacımız çözüme küçük de olsa bir katkı sunmaktır. Bu nedenle, bugün gelen yorumların bir değerlendirmesini yapıyoruz. İşte tapudaki rüşvete ilişkin hem memurların hem de vatandaşların görüşleri...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapu memurlarının maaşı az

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde yaşanan bir kısım rüşvet olaylarını konu alan haberimize yorum yazan Tapudaki memur arkadaşlarımız yoğunluklu olarak maaş konusunu gündeme getirmiştir. Öyleki "Önce maaşları iyileştirsenler bak rüşvet kalıyor mu?" diyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeli dahi bulunmaktadır.

Rüşvet hakkındaki suçlamaların tapudaki memurların maaşlarının düşüklüğü açıklanması, bazı ziyaretçilerimizce uygun bir uslüpla eleştirilmiştirki, bu tespitler yerindedir. Örneğin bir üyemiz; "Bu konu ile ilgili bir başlıkta böyle birşey yazılması yada maaşımız az denmesi "Bizi mazur görün demek" değilmi?" diye sormakta ve "Trilyonluk evraka imza atıyorum demekte aynı şey değilmi? Sağlık çalışanı insan hayatına imza atıyor.Öğretmen insan geleceğine imza atıyor.Bunların fiyatı ne?" örneklerini vermektedir.

Bir de şu husus vardır. Başka bir üyemiz dikkat çekmiş... Parası yetersiz olan kişiler rüşvet alır fikri yanlıştır. Üyemizin görüşlerini buraya alacak olursak: "Çalışan memurların maaşlarını istediğiniz kadar artırın, rüşvet salt bu nedenle önlenemez. Zira para almaya alışan bir kişinin şah damarı kırıldığı için, vicdansızlaşıyor, gaddarlaşıyor ve parasız hiç iş yapmıyor. O nedenle de ihtiyaçları artıyor. Zira ülkemiz hep yüksek maaş alanlar tafaından soyulmuştur bugüne kadar."

Tapudaki memur toplumun bir yansımasıdır

Bazı üyelerimiz ise sadece tapudaki memurları suçlamanın doğru olmayacağını, esas sorunun toplumsal dokuya sindiğini belirtmiştir. Üyemiz yazdığı yorumda "Vatandaşlarımız, memur istemese dahi hemen işini gördürebilmek için rüşvete başvurmaktadır" demektedir. Bu ve buna benzer yorumlar tapudaki rüşvet olaylarında sorumluluğun bir kısmının da vatandaşta olduğunu göstermektedir.

Bir üyemizin duruma ilişkin şu görüşü yerinde bir tespittir: "Büyük Osmanlı şairi FUZULİ hangi yılda yaşamıştı. 1600 lü yıllar olmalı. Ne demişti.
"Selam verdim, rüşver değüldrü deyu almadılar".
Fuzuli hangi memleketin insanı, biz kimlerden geliyoruz. En az 400 yıllık bir ahlaki sorun bu. Kim çözecek, çözmek mümkün mü, bu insanlar içimizde nereden türüyorlar, aydan gelmedikleri kesin de nasıl olur bilemediğim gibi bileni de göremiyorum. Ayrıca almakla vermek arasında fark olmadığını düşünüyorum."

Tapudaki tüm memurlar rüşvete bulaşmamıştır

Her ne kadar bazı ziyaretçilerimiz tapunun tüm birimlerinde rüşvet olduğunu ve tapudaki tüm memurların rüşevete bulaştığını, rüşvete bulaşmak istemeyen memurlara dosya gönderilmeğini iddia etse de, tüm memurların rüşvet aldığı iddiasına katılmamız mümkün değildir. Devletin her kurumunda dürüst memurlar olduğu gibi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde de dürüst memurlar ve rüşvet gibi çirkinliklere bulaşmayan memurlar bulunmaktadır.

Tapudaki memurlar emlakçıdan nefret ediyor

Tapuda çalışan memurların en çok nefret ettiği ve rüşvet olaylarının artmasına neden olarak gösterdiği olgu emlakçı olgusudur. Memurlar; emlakçıların işlemlerini hızlı bir şekilde yürütmek istediğini, buradaki hızın saat değil bazen dakika olarak görülmek istendiği, bu nedenle de sık sık rüşvet teklif ettiğini belirtmektedir. Bir memur arkadaşımız "Bazen Emlakçı bazen iş takipçisi adı altında müdürlüklerin koridorlarında cirit atanların, vatandaşı yakalayıp "sen bana şu kadar para ver bunun şu kadarını müdüre şu kadarını işi yapan memura vereceğim, senin işin yarım saatte hallolur" diyen gerçek rüşvetçilerin ortadan kaldırılması gerekir" demektedir.

Bir tapu müdürünün tespitleri

Sitemizdeki habere yorum yazan üyemiz bir tapu müdürünün tespitleri şu şekildedir:

"Tapuda rüşvet neden bitmiyor, yılların tapu müdürü olarak kısaca sıralayayım.. Tüm memur arkadaşlar bilgi sahibi olsun:

1. Devlet vatandaşına güvenmiyor: İşlemlerden sonra verilen tapu, devletin sorumluluğu altına alınmış ve vatandaşların yapacağı hileleri bile devlet güvence altına almış, bu güvenceyi de rücu yolu ile tapu memurunun üzerine ve hatta ölümünden sonra cocuklarının üzerine yıkmıştır. Yani batıda görev yapan bir tapu memuru hergün ortalama 300-500 milyarlık bir sorumlulukla karşı karşıyadır ki memur, çok sıkı bir araştırma yapmadan, işlemi güvenip yapamaz. Dolayısı ile arşiv evraklarının bazen 50 yıllık evrakları cok sıkı incelemektedir.

2. Vatandaşlar tapu dairesine geldiklerinde acele etmektedir, sebebi ise satan karlı, sattığını alan ucuz aldığını düşünür ve müşteri kaçmasın, iş bozulmasın diyerek 1 saat bile beklemeden memura rüşvet teklif etmektedir.

3. Tapu dairelerinin baş belası emlakcı ve iş takipçileri, komisyonlarının arada kaybolmaması için işin biran önce bitmesi için memura rüşvet teklif eder. Memurun maaşının azlığı inanın en sonda gelir. Buradan yetkililere çagrı yapıyorum gelin tapu işlelerini noterlere devredin, Rüşvet işi anında biter. Ama devlet notere bile güvenmez, yakaladığımız sahte vekaletlerin hesabı yok çünkü.

Bütün imkansızlıklara rağmen tapu hala devletin en sağlam belgesidir çünkü.ve devlet noterlere tapuyu devretmeye korkuyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber