20 bine yakın sözleşmeli öğretmene '12 ay maaşa' az kaldı

Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan 20 bine yakın sözleşmeli öğretmenin on iki ay maaş almalarını sağlayacak statü değişikliği Mayıs ayı içinde Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan 20 bin sözleşmeli öğretmen Mayıs ayı içinde müjdeli haberi alacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ilk kez BUGÜN'e açıkladığı ?kısmi sözleşmeli öğretmenleriní 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/c (geçici personel) statüsünden, 12 ay maaş almasını öngören aynı kanunun 4/b (sözleşmeli personel) statüsüne geçirilmesi? çalışmaları son noktaya geldi. Yaklaşık üç aydan bu yana Milli Eğitim ile Maliye Bakanlığı arasında yürütülen çalışmalarda taraflar arasında sözlü mutabakata varıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin kısmi sözleşmeli öğretmenin sosyal hakları konusundaki hazırlıkları yürütürken, söz konusu öğretmenlerin izin, rapor, eş durumu tayinleri gibi esaslarda ufak pürüzlerin giderilmesi için çalışmalar devam ediyor. Maliye Bakanlığı da konu üzerindeki çalışmalarını bitirdikten sonra, konu Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak. İşlem, kısmi sözleşmeli öğretmenlerin ësözleşmeli öğretmenliğe' geçişiyle tamamlanacak.

ÖĞRETMEN ALIMI

Kısmi sözleşmeli öğretmenlerin, 4/b statüsüne geçirilmesinden sonra, Bakanlar Kurulu'ndan 20 bin öğretmen alımı için onay çıkacak. Şu anda çalışan 20 bin sözleşmeli öğretmenin kadroya alınmasına öncelik verilebileceği de bakanlıktan öğrenilen bilgiler arasında. Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılan çalışma ile sözleşmeli öğretmenlerin ?sözleşme süreleri'nde de uzatmaya gidilebilecek. Mayıs ayının sonuna kadar prosedürün bitmesinin ardından, şu anda görev yapan 20 binin üzerindeki ?kısmi sözleşmeli öğretmen'in maaş durumlarında da iyileştirilmeye gidilecek. Söz konusu statüde çalışan öğretmenlerin maaşları, tıpkı kadrolu öğretmenlerin maaşları gibi belirli saat esası üzerinden standarda tabi tutulacak. Bakanlık ayrıca, daha sonra yapılacak çalışmalarla da sözleşmeli öğretmenlerin diğer sosyal haklardan yararlandırılması için şartları zorlayacak.

AİLEDEN YARDIM

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan kısmi sözleşmeli öğretmen statüsünde çalışanlar, 450-500 YTL arasında ücret aldıklarını ifade ediyorlar. BUGÜN'ü arayan birçok sözleşmeli öğretmenden biri olan Kahramanmaraş'ta görev yapan bir sözleşmeli öğretmen, ?Bazı okullarda, kadrolu öğretmenler ek dersleri de kendi aralarında paylaşarak oradaki sözleşmeli öğretmenlerin ücretlerinin düşük olmasına yol açıyor. Biz bu parayla ayın sonunu getiremediğimiz gibi ailemizden de yardım istiyoruz. Ben Milli Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli öğretmen olarak çalışıyorum. Kahramanmaraş'taki çocuklara bir iki cümle öğretebilmeye uğraşıyorum? diye konuştu.

Çelik'ten ?çifte diploma' açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran yaklaşık 56 bin öğrencinin, genel lise sınavlarına girmeleri ve kazanmaları halinde üniversite sınavına girebileceklerini belirtti.

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın soru önergesini cevaplandıran Çelik, kamuoyuna ?çifte diploma' olarak yansıyan konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran yaklaşık 56 bin öğrencinin genel lise sınavlarına girmeleri ve kazanmaları halinde üniversite sınavına girebileceklerini belirten Çelik şöyle dedi:

?Söz konusu öğrencilerin haklarının korunması, idarenin güvenilirliği ve ciddiyeti bakımından elzem olup, idari istikrar ve kazanılmış hak ilkelerinin bir sonucudur. Her ne kadar ilgili yönetmeliğin bazı maddelerinin yürürlüğü durdurulmuş ise de kayıt işlemlerinin tesis edildiği tarihte yürürlükte olduğu ve halen de yürürlükte olan diğer mevzuat hükümlerine uygun biçimde kazanılmış hakların korunması zorunlu olduğundan, öğrencilik durumları devam eden söz konusu 56 bin kişinin kazanacakları genel lise diplomasıyla isteyenlerin üniversite sınavlarına girmelerinde yasal engel yok.?

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber