HSYK'nın Sarıkaya'yı ihraç kararı anayasaya aykırı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2006 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukuk ve Yaşam Derneği Başkanı Hayrettin Açıkgöz, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkındaki ?meslekten ihraç? kararının, ?hukuk devletiyle çeliştiğini ve bu kararın yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu? savundu.

Hukukçular Birliği Vakfı, Hukuk ve Yaşam Derneği ve Hukuki Araştırmalar Derneği, HSYK'nın söz konusu kararına ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Hukuk ve Yaşam Derneği Başkanı Hayrettin Açıkgöz, toplantıda yaptığı konuşmada, HSYK'nın kararının gerekçesini eleştirdi. Açıkgöz, ?Savcı Sarıkaya'yı anayasal kuruluşlar arasındaki güven ortamının zedelenmesine ve yargının yıpranmasına sebebiyet verdiği gerekçesi ile meslekten ihraç ederek, yargının gerçek manada yıpranmasına Kurul sebebiyet vermiştir? dedi. İhraç kararının, başta hukukçular olmak üzere değişik kesimlerce eleştirildiğini belirten Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Van Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında başlatılan soruşturma neticesinde verilen cezadaki orantısızlık, yargının bağımsızlığını temin ile mesul kurul tarafından yargı bağımsızlığına aykırı bir şekilde karara bağlanmıştır. Bu karar olayla ilgili devam eden davadaki yargılama heyeti üzerinde ciddi baskı oluşturmuştur. Yargılamanın selameti tehlikeye düşmüştür. Güçler ayrılığı prensibi göz önüne alındığında yargı erki görevini yaparken hiçbir kurum, oluşum ve şahsın etkisinde kalmamalıdır. Anayasal kurumlarımız ve HSYK da bunu temin için vardır.?

?Bu karardan sonra hiçbir hakim ve savcının cesurca haksızlıkların üzerine gidemeyeceğini? iddia eden Açıkgöz, ?HSYK'nın verdiği karar, hukuk devletiyle çeliştiği gibi, Anayasa ile güvence altına alınan yargı bağımsızlığı ilkesine de açıkça aykırıdır? diye konuştu. Açıkgöz, ?hakimlik teminatının da yok sayıldığını? ileri sürdü.

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya ise HSYK kararlarına karşı itiraz yolunun açık olduğunu belirterek, ?Kamuoyunda oluşan tepkileri göz önüne alarak umuyoruz ki, bu karar düzeltilir. Beklentimiz bu yöndedir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber