Diyanet'te yükselme sınavla olacak

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son şekli verilerek Başbakanlık'a gönderilen tasarı, imamlara sınavla yükselme imkanı getiriyor.

Camilerde görev yapan imamlar, imam, uzman imam ve başimam olarak üçe ayrılacak. Sultanahmet ve Kocatepe gibi büyük camilerde başimamlar görev yapacak. Başimamlara üniversite mezunu olma ve en az bir yabancı dil bilme şartı getirilecek. Başimamların maaşları ve özlük hakları da diğer imamlara göre çok daha iyi olacak. Taslağa göre zamanla donanımını ve hizmette verimliliği artıran din görevlileri ilerleyebilecek. Bu ilerleme, Diyanet'in belli periyotlarda yapacağı sınavlarla olacak. Sınavların formatını başkanlık belirleyecek. Mesleğinde kariyer basamaklarını tırmanan din görevlisinin maaşı da orantılı olarak artacak. Diyanet İşleri başkanı 5 yıl için ve bir kereye mahsus seçilecek. Görev süresi dolan başkan hiçbir şartla yeniden aynı koltuğa oturamayacak.

Diyanet, şu anda 1965 yılında çıkarılan bir kanunla idare ediliyor. Yürürlüğe girmesinin üzerinden 41 yıl geçtiği için birçok maddesi o günkü hukuki gelişmeler sonucu iptal edilen kanun yüzünden zaman zaman yasal boşluklar oluşuyor. Bu nedenle yeni bir teşkilat yasasına ihtiyaç duyan Diyanet, uzun zamandır üzerinde çalıştığı tasarıyı Başbakanlık'a gönderdi. Taslağın getirdiği önemli bir değişiklik de murakıplığın kaldırılması. Camileri denetlemekle görevli olan murakıpların işini bundan böyle vaizler yapacak. Diyanet, böylece hem daha çok elemanla daha detaylı denetim yapacak hem de kadro tasarrufu sağlayacak. Vaizleri de kademelere ayıran taslak, büyük şehirlerde ve cemaatin yoğun olduğu yerlerde daha donanımlı, bilgili, insanların görev almasını amaçlıyor. Vaizler de 3 kademeye ayrılarak vaiz, uzman vaiz ve başvaiz olarak belirlenecek. Uzman ve başvaizlik kadroları sınavla ve objektif kriterlere dayanarak verilecek. Teşkilat kanun tasarısı, meslekte yükselmenin önünü açacak. Mevcut durumda mesleğe imam-hatip olarak başlayan personel 30 yıl görev yapsa bile yine aynı statüde emekli oluyor. Bu durumu, imam hatiplerin kendilerini geliştirmesinin önündeki en büyük engel olarak gören Diyanet, kendini geliştiren imamın yükselmesine imkan verecek. Taslağın amaçlarından bir diğeri ise merkezi yerlerde görev yapan personelin özlük haklarını ve statüsünü iyileştirmek. Mevcut durumda 30-40 haneli bir köyde görev yapan imam hatiple Ankara'daki Kocatepe Camii'ndeki imam hatip aynı maaşı alıyor.

4 bin eleman alınacak, öncelik bayanlara
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2006 yılı içerisinde 4 bin eleman alacak. Yaklaşık 15 bin din görevlisi açığı bulunan Diyanet, bu atamayla ihtiyacının bir kısmını karşılamayı amaçlıyor. Atamaların büyük çoğunluğu imamlara ayrılacak. Bayanlara ise öncelik tanınırken, vaize ve Kur'an kursu öğreticiliğine sadece bayanlar alınacak. Atama yapılamayan yıllarda vekil imamlarla hizmet verdiklerini belirten Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, bu yıl ise 4 bin yeni atamayla Diyanet teşkilatının güçlendirileceğini dile getirdi. Diyanet 2003, 2004 ve 2005 yıllarında toplam 3 bin kadro kullanmıştı. Türkiye genelinde 78 bin cami bulunuyor. Cami sayısına karşın görev yapan din adamı sayısı, ihtiyacın çok altında. Diyanet'in hâlâ 15 bin imam açığı var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber