İlk şehitliğin tescili için bakanlık harekete geçti

İstanbul'un fethinin ilk şehitleri olarak bilinen askerlerin yattığı Nafi Baba Şehitliği'nin tescillenmesi için çalışmalar tamamlandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Ocak 2014 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERHAN ÖZTÜRK

Rumeli Hisarı'nın yapımı sırasında öldürülen askerlerin yattığı Nafi Baba Şehitliği'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmesi için tüm envanteri tamamlandı. Şehitliğin, İstanbul'un ilk şehitliği olarak kayıtlara geçmesi bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi Güney Yerleşkesinin üstünde bulunan şehitliğin korunması için uzun yıllardır çalıştıklarını belirten Nafi Baba'nın torunlarından Yard. Doç. Mehmet Nafi Artemel, "Şehitliğin bakanlık tarafından korunması gerekiyor. Bürokratik engelleri aşmak için uzun uğraşlar verdik. Tarihi mekanın tespiti için üç ay önce Arkeoloji Müzesi'nden bir uzmanın gelmesi için müracaatımız oldu. Ocak ayı içerisinde tespitlerin yapılmasını bekliyoruz" dedi. 1451'de Sultan II. Mehmed'in emri ile Osmanlı ordusunun öncü kuvvetleri, akıncıları ve serdengeçtilerinden bir grup askerin hisar'ın inşaası sırasında şehit düştükleri yer olarak bilinen Şuheda Kuyusu, Türk sinemasının duayen isimlerinden Metin Erksan'ın buraya defnedilmesiyle bir kez daha gündeme gelmişti. Bakanlık yetkilileri ise, "Şehitliğin tescili için tüm çalışmalar tamamlandı. Müze görevlilerinin tespitlerinden sonra harekete geçilecek" diye konuştu. Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi'nden çıkan Rumelihisarı Şehitlik Dergahı ve Mezar Taşları adlı kitapta da belgeleriyle birlikte yer alan mezarlık, İstanbul'un fethi sırasında Rumeli Hisarı'nda ölen şehitlerin toplu olarak gömüldükleri ve Osmanlı'nın ilk şehitlik mezarlığı olarak biliniyor.

'DEDESİ BEKTAŞİLİĞİ BENİMSEMİŞTİ'

Sarıyer Belediyesi'nin bu şehitlik ve çevresinde bir 'Sosyete mezarlığı' kurma projesine ilişkin bir soruya da yanıt veren Doç. Artemel, "Metin Erksan buraya defnedildi. Tarih boyunca kendilerini Bektaşiliğe ait hisseden aileler buradan yer alıp vefatlarından sonra buraya gömülmüşler. Erksan'ın dedesi, dedesinin dedesi de kendisini Bektaşiliğe ait hisseden kişilerden birisiydi. Erksan'ın vasiyeti ve bizim bilgimiz dahilinde buraya defnedildi. Kamuoyunda sosyete mezarlığı oluşturulma söylentisi var. Ancak Erksan'ı bunlara örnek sayamayız. Büyük babaları dergaha sürekli gelip gittiği için bu gönül bağı nedeniyle burada dinlenmektedirler" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber