Komisyonda 'korsan sendika' tartışması

HSYK’yı yeniden yapılandıran tasarının üç günlük görüşmelerinde yaşanan kavga, “korsan sendika” tartışmasını beraberinde getirdi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Ocak 2014 16:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Komisyonda 'korsan sendika' tartışması

İçişleri Bakanlığı'nın resmi tatil olan pazar günü Meclis'e gönderdiği belgeyle "kaydı yok" dediği sendikaya, Adalet Bakanlığı'nın resmi yazı gönderdiği ortaya çıktı. Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise sendikayı "kuruluşuna izin verilmeyen illegal yapı" olarak niteledi ve "Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu adeta baskın yaparcasına komisyona gelmiştir" dedi.

Üç gün boyunca komisyonda söz almaya çalışan Hakim Eminağaoğlu'nun atılmadan önceki eylemi, Birgün Gazetesi'nin "Yok saydıkları sendikayla Avrupalarda hava atmışlar" başlıklı manşetini göstermek oldu. Bu haberde, hükümetin Yargıçlar Sendikası'nı yok saymasına karşın AB İlerleme Raporu'nun 60'ıncı sayfasında "Önceki sendikanın tasfiye edilmesinin ardından hakimler için yeni bir sendika kurulmuştur" ifadesinin yer aldığı anlatıldı.

AK PARTİ BELGE GETİRTTİ

Eminağaoğlu'na söz verdirmek istemeyen AK Parti yönetimi, pazar günkü toplantıdan önce hazırlık yaptı. Resmi tatil günü olmasına karşın AK Parti Grup Başkanlığı'nca İçişleri Bakanlığı'na başvuru yapılarak Yargıçlar Sendikası soruldu. İçişleri Bakanı adına Müsteşar Seyfullah Hacımüftüoğlu, "Bila tarih ve sayılı", yani tarihsiz ve sayısız olduğunu belirttiği yazıya cevap olarak "Yargıçlar Sendikası adında bir sendikanın kaydının bulunmadığı anlaşılmıştır" dedi. Ancak Adalet Bakanlığı'nın 26 Temmuz 2013'te "Yargıçlar Sendikası Genel Başkanlığına" hitabıyla sendikayı muhatap aldığı ve üyelerin aidat kesintileriyle ilgili yazışma yaptığı ortaya çıktı.

VALİLİK TANIMIYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise valilikçe sendikanın tanınmadığını, kuruluşuna izin verilmediğini, Eminağaoğlu'nun başkanlık statüsünün "illegal" olduğunu savundu. Aydın, "Yaşanan olaylara sebebiyet veren kişi Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu'dur. Davet edilmediği halde içtüzüğümüzü ihlal ederek adeta baskın yaparcasına komisyona gelmiştir. İdeolojinin esiri olan söz konusu yargıç tüm çabası ile hukuku da çiğneyerek siyaset kurumunu rehin almaya çalışmıştır" dedi.

EVRAKI İADE EDİLMİŞ

Yargıçlar Sendikası'nın tartışmalı konumu resmi internet sitesindeki kuruluş sürecinde de anlatıldı. 16 Kasım 2012'de kuruluş belgelerinin Ankara Valililiği'ne havale ettirildiği, ancak vali yardımcısının başvuruyu almadığı belirtilen yazıda, "Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü yetkilileri de valiliğin talimatı uyarınca kuruluş belgelerini almamışlardır. Belgeler bir klasör halinde güvenlik şube müdür yardımcısının odasına bırakılarak ayrılınmıştır. Daha sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü müracaat evrakının bir işlem yapılmaksızın gönderildiğini bildirmiştir. Böylece sendika kuruluş belgelerimizin emniyet müdürlüğüne teslim edildiği tevsik edilmiş ve yasal 30 günlük süre geçmesine karşı bir uyarı yapılmayıp yasa yollarına başvurulmamış olmakla sendikamız bir daha kapanmamak üzere kurulmuştur" denildi.

Adalet Bakanlığı Personel adlı twitter hesabında "Avrupa Birliği'ne hakimlerin sendika kurduğunu deklare edip, yargı sendikalarına engel olmak tezatlık değil midir?" ifadeleriyle 2013 yılı ilerleme raporundan aşağıdaki bölü paylaşıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber