'Deprem dede' Işıkara reklamda oynayacak....

Haber Giriş : 07 Mayıs 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin "Deprem Dede"si Ahmet Mete Işıkara, bir inşaat şirketine danışman oldu, yeni yapılacak sitenin reklamında oynuyor

Deprem korkusuyla yaşayan İstanbul'da, üstelik en riskli bölgelerin başında olan Beylikdüzü'nde depreme dayanıklı olacağı iddia edilen bir konut projesi hayata geçiriliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı'nın, 16 girişimciyle kurduğu Han Yapı şirketinin yapacağı 'İsthanbul Evleri'nin 10 şiddetindeki bir depremde bile yıkılmayacağı savunuluyor. Böylesine iddialı bir projenin ikna gücü de yüksek. Zira danışmanlığını 1999 Marmara depremiyle Türk halkının sonsuz güvenini kazanan Prof. Ahmet Mete Işıkara yapıyor. Üstelik Deprem Dede, İsthanbul Evleri'nin televizyon reklamlarına da çıkıp projeyi anlatıyor.

Misyonuma uygun
Halen Kızılay Genel Başkanı'nın danışmanlığını da yapan Prof. Işıkara için Han Yapı'daki danışmanlık görevi, artık tam zamanlı profesyonel bir iş olacak. İşte soru işaretleri de bu noktada doğuyor. Bunca yıldır güvendiğimiz, deprem konusunda iki dudağı arasından çıkacak sözleri beklediğimiz Deprem Dede'ye bundan sonra da güvenebilecek miyiz? Ticari bir projede danışmanlık yapması ne kadar etik? Işıkara'yı arayıp, bu kaygılarımızı ilettik. Ancak ona göre ortada etik bir sorun yok, çünkü o her ne kadar profesyonel biçimde ücretini alacak olsa da bunu ticari bir iş olarak görmüyor. "Bu proje benim misyonuma uyuyor" iddiasında olan Prof. Işıkara, "Yıllardır 'Türkiye bir deprem ülkesidir, depremden korunmanın en vazgeçilmez yolu da deprem güvenliğidir, deprem güvenlikli konut üretmektir' diye söyleye gelmiyor muyum? Şimdi nihayet birileri çıkmış benim dediklerimi yapıyor" dedi.

'Reklamdan para almadım'
Peki ya TV'de bu projenin reklamını yapması? Işıkara bu soruya da, "O reklam da benim misyonuma uyuyor, orada da depreme karşı ne yapılması gerektiğini anlatıyorum. Ayrıca o reklamdan tek kuruş para almadım" cevabını verdi. "Bu reklamlardan sonra yolda sizi rastlayacak vatandaşlar 'Hocam başka nereden ev almamızı tavsiye edersiniz' diye sorarlarsa ne cevap vereceksiniz" sorusuna da, "Başka binalar için alın ya da almayın diyemem. Ben bu projeden sorumluyum, sadece bu projenin evleri için bir şey söyleyebilirim" dedi. Prof. Işıkara, "Aynı insanlar size 'Biz size bunca yıldır size güveniyorduk, yakıştı mı şimdi hocam' derlerse ne karşılık vereceksiniz" diye sorduğumuzda şunları söyledi: "Bu yakışma meselesi değil, benim size somut bir hizmetim derim."

"Etüt yapıldı zemin sağlam"
Işıkara, evlerin yapılacağı araziyi sismik tomografik yöntemle incelediklerini, hastanede vücut tomografisi çektirir gibi, 30 metre derinliğe kadar arazinin tomografisinin çekildiğini anlattı: "Tomografi verileri Yıldız Teknik Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Grubu Teknolojik Araştırmalar Koordinatörü Prof. Kutay Özaydın ve ekibine ulaştırıldı. Ekip, zemin türüne ve o zemindeki olası depremin parametrelerine ilişkin bilgileri verdi, projenin statik planları bu çalışmalar sonrası yapıldı."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber