Devleti böyle dolandırdılar

Haber Giriş : 07 Mayıs 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer, TBMM KİT Komisyonu'nda devletin şişirilmiş faturalarla nasıl dolandırıldığını belgelerle anlattı. Bir kişiye 361 idrar, 19 bin kas ölçümü yapıldığını gösteren belgeler 'pes' dedirtti

Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer'in, TBMM KİT Komisyonu'nda

'devletin şişirilmiş faturalarla' soyulduğunu açıklaması büyük yankı buldu. Özyer, komisyonda yaptığı açıklamada, 'Denetimlerde, 1 kişiden 433 defa akciğer grafisi alınması, 361 defa strip ile idrar muayenesi ya da 18 bin 73 defa eklem hareket açıklığı ölçümü yapıldığı gibi imkansız işlemler tespit ettik' diyerek, devletin nasıl soyulduğunu gözler önüne serdi.

HASTANE 'PARDON' DEDİ

AkŞam Gazetesi, Genel Müdür Özyer'i isyan ettiren 'hastanelerin şişirilmiş faturalarını' ele geçirdi ve faturalarda ismi geçen hastalarla görüştü. Sonuçta, hastaların kendi tedavileri ile ilgili bilgilerden bile haberleri olmadığı ortaya çıktı. Hastanelerin bu duruma cevabı ise, 'yanlışlıkla oldu' şeklinde oldu.

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün, ilaç giderlerini azaltmak için hastanelerden gelen faturalarını tek tek incelemeye aldığını belirten Özyer, 'Müfettişler',Türkiye'nin değişik yerlerindeki hastanelerden gelen faturalarda, bir hastaya uygulanması mümkün olmayacak kadar yüksek ölçümlere yer verildiği belirledi. Tüm bu kalemler, fatura bedellerinden düşüldü. Hastanelere de, şişirilmiş kalemler düşüldükten sonra ödeme yapıldı' dedi.

PES DEDİRTEN FATURALAR

470 SİMİR TESTİ

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından kesilen 12 Nisan 2004 tarihli faturada, Ü.K. adlı hastaya genelde altı ayda bir yapılan simir kontrolünün tam 470 kez yapıldığı ve bunun karşılığında da 32 milyar 900 milyon lira (32 bin 900 ytl) ödenmesi gerektiği yer alıyor. AkŞam'ın konuştuğu 73 yaşındaki Ü.K.'nin yakınları, hastaya aynı tetkikin 470 kez yapılmasının söz konusu olmadığını, hastanın konuyla ilgili olan organlarının yıllar önce alındığını anlattılar. Ü.K.'nin aynı hastaneden 15 yıl önce başhemşire olarak emekliye ayrıldığını ifade eden hasta yakınları, 'Bu durum bizi de çok şaşırttı. Kalp hastası olduğu için kendisine sözetmedik' dediler.

19 BİN KERE ÖLÇTÜLER

Genel Müdür Özyer'in açıkladığı 18 bin 73 eklem hareketi ölçülmesine ilişkin fatura, Uşak Devlet Hastanesi'ne ait. 22 Mart 2004 tarihinde kesilen faturanın üzerinde 83 kişiye ait olduğu, bu kişilere 23 ayrı hizmet verildiği belirtiliyor ve bu hizmetlere karşılık 191 bin YTL talep ediliyor. Ancak 191 milyar liralık bedelin 189 milyar liralık kısmını bir hastaya verilen 18 bin 73 adet eklem hareket açıklığı ölçümü hizmeti oluşturuyor.

433 AKCİĞER TESTİ

Özyer'in sözünü ettiği 433 akciğer grafisine ilişkin fatura ise Beypazarı Devlet Hastanesi'ne ait. 28 Şubat 2003 tarihini taşıyan faturada, İ.K. adlı hastaya, 433 adet akciğer grafisi yapıldığı belirtiliyor. Çekilen 433 adet grafi için 3 bin 897 YTL bedel isteniyor. Faturada, İ.K. adlı hastanın tedavisi için istenen toplam bedel ise 3 bin 939 YTL

6224 KERE İDRAR VERDİ

Özyer'in, komisyonda dile getirmediği pek çok faturada şişirilmiş kalemler bulunuyor. Bu faturaların başında ise Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi'nden kesilen, 19 Ağustos 2003 tarihli fatura geliyor. H.B. adlı hastaya ait faturada, hastaya tam 6 bin 224 adet ürik asit incelemesi yapıldığı belirtilerek, bunun karşılığında devletin hastaneye 15 bin 610 YTL ödemesi isteniyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber