Faturadaki tehlike

Haber Giriş : 07 Mayıs 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşların fatura ödeme kuyruklarında çektiği eziyetin önüne geçmek amacıyla açılan fatura ödeme merkezleri yeni bir sektör yaratırken, kamu kurum ve kuruluşları güvenli olmadığı gerekçesiyle halkı bu şirketlere ödeme yapmaması konusunda uyarıyor.

Fatura ödeme merkezi adı altında açılan işyerleri iki dolandırılma olayına karşın halkın ilgisini görüyor. Fatura işlemi, 50 veya 75 Ykr'lik komisyon ücretiyle kısa sürede yapılıyor. Bu yöntemle vatandaş vakitlerini nakitle kazanıyor ancak para vermesine karşın faturanın ödenmemesinin sorumluluğu vatandaşta oluyor.

'Geçerliliği bulunmuyor'
İstanbul, Antalya ve İzmir gibi büyük şehirlerde yaklaşık 200 fatura ödeme merkezi bulunuyor. Faturakom, FÖM gibi şirketlerden bayilik alan işletmeciler, bu uygulama için hazırlanmış olan bilgisayar programıyla faturaları internet üzerinden kişisel hesaplarıyla ödüyor. Bazı durumlarda faturalar çalışanlar tarafından elden yatırılıyor. Bu işlem karşılığında kişilere faturanın ödendiğine dair belge veriliyor. Ancak bu belgenin hiçbir geçerliliği yok.

Para yatırılmaması durumunda devlet kurumları karşısında vatandaşlar sorumlu oluyor. Halk ile devlet kurumları arasında 'Aracı Kuruluş' görevi yapan fatura ödeme merkezleri İGDAŞ, İSKİ gibi kurumlarla anlaşmalı olmadığı için yetkililer bu merkezlerin kapatılması görüşünde.

'Ayda iki dolandırıcılık'
Küçükçekmece ve Bahçelievler'de son bir ay içinde iki fatura ödeme merkezi, müşterilerini dolandırdı. Fatura bedelini müşteriden alan merkezler, faturaları kurumlara yatırmadı. Mağdur olan vatandaş faturasını tekrar yatırmak zorunda kaldı. Küçükçekmece'de işyeri açma izinleri olmadığı için bütün fatura ödeme merkezleri kapatıldı. Belediye Başkan Yardımcısı Halil Ortaç, "İstismara açık olan bir sektör. Bir işyeri sahibi topladığı paralarla kaçtı. Halkın mağdur olmaması için bu merkezleri kapattık. İskân ve işletme ruhsatları alınırsa bu merkezler tekrar açılabilir" diyor.

Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, hukuki geçerliliği olmayan bu merkezlerin kapatılması gerektiğini ifade ediyor. Deniz, "Bu merkezler hemen kapatılmalı çünkü dolandırıcılık giderek artacaktır. Devlet kurumlarının kendilerine bağlı ödeme yapılacak yerleri artırması gerekiyor" görüşünü dile getirdi.

İstanbul'da 70'ten fazla bayisi bulunan Faturakom Genel Müdürü Şuayip Tarkan, her ay Türkiye genelinde 300 bin faturanın 150 milyon YTL'lik ödemesini yaptıklarını belirtiyor. Sektörün gelişmeye başladığını kaydeden Tarkan, "Kurduğumuz yazılımla bayilerimizi kontrol ediyoruz. Bazı dolandırıcılar yüzünden işini iyi yapanlar zarar görüyor" diyor.

'Rüşvet veriyoruz'
Arızalar olduğu için bankalarla çalışmak istemediklerini belirten Tarkan, "Topladığımız faturaları elden götürdüğümüzde almıyorlar. TEDAŞ'ta toplu fatura yatırmak için rüşvet veriyoruz. Şimdiye kadar maliye hariç hiçbir devlet kurumu tarafından denetleme geçirmedik. Bu merkezler ticari bir kuruluş olduğundan Sanayi Bakanlığı'nın denetlemesi gerekir" diye konuşuyor. Sanayi Bakanlığı'nın ise fatura ödeme merkezleriyle ilgili hiçbir bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak aradığımız Sanayi Bakanlığı Basın Müşavirliği konuyla ilgili bilgilerinin olmadığını ifade etti. Tüketici Koruma Genel Müdürü Ozan Güler ise "İlk defa duyuyorum. Konuyu araştırmam gerek" dedi. İSKİ'den yapılan açıklamada ise İstanbulluların ileride herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için faturalarını yalnızca kurum veznelerine ve anlaşmalı bankalara yatırmalarını veya otomatik ödeme talimatı vermelerini tavsiye etti. Yapılan açıklamada, fatura ödeme merkezi olarak faaliyet gösteren yerlerle İSKİ'nin herhangi bir anlaşması bulunmadığı dile getirildi.

Vatandaş memnun
Fatura ödeme merkezleri açıldığından beri faturalarını bu merkezlere yatırdığını belirten esnaf Mehmet Akyazı, ufak bir ücretle vakit kazandıklarını belirtiyor. Akyazı, "Kuyruklarda iki saat bekleyeceğimize burada hemen faturamızı yatıyoruz. Esnaf arkadaşlarım milyarlarca liralık ödemelerini burada yapıyor. Fatura ödemek ülkemizde sorun olmasaydı bu merkezler açılmazdı. Devlet tarafından bu merkezlerin kontrol altına alınmasından yanayım" diyor. Emekli Cemal Kul ise, "Her meslekte işini iyi ve kötü yapanlar var. Bu sektörde dürüst çalışanlar olursa sorun çıkmaz. Ama devlet kontrolü altına alınsa iyi olur" diyor.

'Gerekirse kapanır'
Şirinevlerde fatura ödeme merkezi işleten Ahmet Altınışık ise şöyle konuştu:
"Eğer bu merkezler memleketimize zarar verecekse kapatılmasından yanayım. Ama insanlar bize güveniyor. Bu güven sağlandığında hiçbir sorun çıkmaz. Faturakom şirketinden bize verilen lisanslı programla işlem yapıyoruz. Bu programla yaptığımız her işlem kayıt altına alınyor. Bir sorun olması halinde kayıtlar incelenir. Bu program dolandırıcılık yapılmasını engelliyor."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber