Soğuklar kalp krizi riskini arttırıyor/ Video

Aşırı rüzgar ve soğuk hava sadece grip gibi hastalıklara neden olmuyor, kalp krizi gibi ciddi rahatsızları da tetikliyor. Riski azaltmak için mutlaka sokağa çıktığınızda kendinizi koruyucu önlemler almanız gerekiyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Ocak 2014 08:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

TÜRKAN YILMAZER

KIŞ aylarında kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında soğuk hava ve aşırı rüzgar geliyor. Medicana Samsun Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Can Hamsici, "Kış aylarında özellikle vücut ısısındaki ani değişimler kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Özellikle kalp hastalarının soğuk havanın etkisine maruz kalmamaları ve dışarıda vakit geçirirken kendilerini koruyucu önlemler almaları kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor" diye konuştu. Hamsici şu belirtilere dikkat edilmesini istedi:

- Göğüs kafesi ortasında başlayıp, bazen sol kola, omuza, çeneye doğru yayılım gösteren baskı, ağrı, yanma ve ağırlık hissi tarzında birkaç dakikadan fazla süren yakınması olan bu tip belirtiler, kalp krizinin işareti olabilir.

- Yine; tek veya iki kolda, karnın üst kısmındaki ağrı ve rahatsızlık hissi, buna eşlik eden, bulantı, nefes darlığı, soğuk terleme gibi belirtiler de kalp krizi belirtisi olabilir.

- Şeker hastalarında her zaman göğüste ağrı olmaz. Aşırı yorgunluk, halsizlik, bulantı, terlemeler geçirilen kalp krizini işaret edebilir. Bu tip yakınmaları olan hastaların, doktorunu uyarıp, kendisinde şeker hastalığının olduğunu belirtmesinde büyük fayda vardır.

SPORU KAPALI ALANDA YAPIN

Sıcak havalarda kalp hastalarının herhangi bir şikayeti yokken, kışın çok soğuk havalarda damarların büzüşmesi sonucu göğüs ağrıları hissedilebilir. Özellikle kalbiyle ilgili böyle bir sorunu olan ancak bunun farkına varmayan kişiler, havanın güneşli ve sıcak olduğu dönemlerde fiziksel aktivitelerinde herhangi bir sorun da yaşamaz. Ancak bu aktivitelere kışın da devam ettiklerinde kalbin iş yükü de artar. Soğuk havada, açık alanlarda yapılan sporlar sırasında ani ölümler meydana gelebilir. Kış aylarında kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişiler kış sporlarından uzak durup salon sporlarını tercih etmelidir.

BERESİZ ELDİVENSİZ ÇIKMAYIN

KALP hastaları soğuk havadan ve kalabalık ortamlardan uzak durmalı. Özellikle çok soğuk havalarda kalın çorap giyilmeli, eldiven ve beresiz sokağa çıkılmamalı. Bilinçsiz bitkisel ilaç kullanımı da kalp krizini tetikler. Bazı bitkisel ilaçlar damarların daralmasına yol açabilir. Doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber