Mağdur çocuklara rapor işkencesi!

Cinsel istismar mağduru çocuklar yaşadıkları istismarı mahkemelerde ve Adli Tıp’ta anlatarak yeniden travma yaşıyor. Çocukların bu çilesini bitirecek düzenleme ise bakanlıkta bekliyor...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Ocak 2014 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mağdur çocuklara rapor işkencesi!

DAMLA YUR

Cinsel istismar mağduru birçok çocuk, mahkemelerde 'beden ve ruh sağlığı raporu' talebiyle tekrar mağdur ediliyor. Çocukların bu mağduriyetlerinin sebebi ise Türk Ceza Kanunu'nda bulunan "Mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde..." diye başlayan madde. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu maddeyi kaldırmaya yönelik hazırladığı taslak aylardır Adalet Bakanlığı'nda beklerken kimi çocuk 7'inci kez, kimi çocuk 5'inci kez yaşadıkları istismarı mahkemelerde anlatmaya devam ediyor.

Avukatlar çocuk müvekkillerinin yaşadıkları 'rapor mağduriyetleri'ni Milliyet'le paylaştı.

6 yaşındaki erkek çocuğuna, annesinin erkek arkadaşı tecavüz etti. Çocuk yaşadıklarını 2 kez polise bir kez psikoloğa bir kez gittiği yurda beşinci kez de mahkemede yaşadıklarını anlattı. Davanın son görülen celsesinde çocuktan bir Adli Tıp raporu daha istendi. Çocuğun altıncı defa yaşadığı olayı anlatması bekleniyor.

7 kere anlattı, psikolojisi bozuldu

İki kız kardeş, bir akrabaları tarafından cinsel istismara maruz kaldı. Mahkeme boyunca toplamda 7 kere dinlenen iki kız kardeş, 3 yıl boyunca psikolojik tedavi gördü. Dava ise bu süre zarfında sonuçlanmadı. Son duruşmada çocukların bir kez daha dinlenmesine karar verildi.

16 yaşındaki kız çocuğu, erkek arkadaşının cinsel istismarına maruz kaldı. Dava sürecinde mağdurun yaşadıkları 5 kez dinlendi. Kız çocuğu yaşadıklarını anlattığı bir günün akşamında intihara teşebbüs etti. Mahkeme en son Adli Tıp'tan mağdurun ruh ve beden sağlığının bozulup bozulmadığına ilişkin rapor alınmasını istedi.

Taslak Adalet Bakanlığı'nda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Yardımcısı Aşkın Asan, "beden ve ruh sağlığına ilişkin rapor"un istenmesinin yasadan kaldırılmasına dair hazırlanan taslağın şu anda Adalet Bakanlığı'nda beklemede olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"Geçen dönem hazırladığımız yasa teklifini zaman yetmediği için teslim etmedik. Rapor Adalet Bakanlığı'na teslim edildi. Bakanlık inceledi, yakın zamanda Meclis'e sevk etmesini bekliyoruz. Yapılan çalışmada madde tamamen kalktı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber