Aslan bacanak

Haber Giriş : 11 Mayıs 2006 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Yiğit, Samatya SSK'ya başhekim oldu. Tıbbi malzeme ihalelerini bacanağı kazanmaya başladı

Dr. Özgür Yiğit, 1998'de ortopedi malzemeleri satan Sina Medikal Sağlık Hizmetleri Gereçleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ni kurdu. Yiğit o tarihte Haseki Hastanesi'nde kulak burun boğaz uzmanı olarak çalışıyordu. 2001'de Şişli Etfal Hastanesi'nin başhekim yardımcısı olan Yiğit, Sina Medikal'deki ticari faaliyetini de sürdürdü. Yiğit, Temmuz 2003'te şirketteki hisselerini bacanağı Dr. Harun Karabıçak'a devretti. Şirkete daha sonra Karabıçak'ın yine doktor olan kardeşi Emin Karabıçak da ortak oldu.

Merkez ofisi Fındıkzade'de bulunan şirket, Dr. Özgür Yiğit'in Şubat 2004'te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne (eski SSK Samatya Hastanesi) başhekim olmasıyla adeta ihya oldu.

2004'te 313 bin YTL'lik iş
Başhekim Özgür Yiğit'in ufak tefek işler dediği aslında binlerce liralık ihaleler.

Sina Medikal, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 2004 yılında toplam 313 bin 450 YTL'lik ihale almış. İlk ihale, "ölçü ve provayı gerektiren 21 kalem protez araç ve gereç" için 26 Nisan 2004'de yapılan 235 bin 450 YTL'lik ihale.

İkincisi ise 3 Mayıs 2004'de 9 kalem ortopedik malzeme alımı için açılan 78 bin YTL'lik ihale.

Fiyat kırma rekoru
Sina Medikal, 3 Mayıs 2004'teki ihalede fiyat kırma rekoru da kırmış. Muhammen bedeli iki parçada toplam 78 bin 307 YTL olan bu ihaleye Sina Medikal'in dışında Nesa Ortopedi ve Ten Ortopedi adlı iki firma daha katılmış ama Sina Medikal'in verdiği fiyatlara yaklaşamamışlar bile.

Yetişkinler için kullanılan 50 adet abdüksiyon cihazı (doğuştan kalça çıkığında kullanılan demir cihaz) için Sina Medikal toplam 2 bin 117,50 YTL fiyat verirken, Ten Ortopedi toplam 6 bin YTL, Nesa Ortopedi ise toplam 17 bin 500 YTL teklif sunmuş.

200 adet çelik korse için Sina Medikal toplam 9 bin 360 YTL fiyat çekerken, Nesa Ortopedi 22 bin YTL, Ten Ortopedi ise 24 bin YTL teklif vermiş.

Sina Medikal hastaneden sadece ihale yoluyla iş almıyor. Ortopedi servisinde yatan hastalar için kullanılan çeşitli malzemeler, başhekimliğin bilgisi ve onayı ile yine Sina Medikal'den temin ediliyor.

2005 yılında Sina Medikal, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki temsilcisi kanalıyla hasta başına ortopedik malzeme satmaya da başlamış. Bunun nedeni, 19 Şubat 2005'de SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na geçmesi. Örneğin, 18 Şubat'da 631 milyon lira ve 118 milyon lira gibi hasta adına kesilmiş küçük faturalar bulunuyor.

AKP'nin iktidara gelmesiyle Türkiye genelinde neredeyse bütün hastanelerin başhekimleri değişti.

AKP'nin başhekimi
Şişli Etfal Hastanesi'nde Başhekim Yardımcısı olarak çalışan Dr. Özgür Yiğit de AKP'nin iktidara gelmesinin ardından İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başhekim olarak atandı. 5 Temmuz 2005'de Sağlık Bakanlığı'nın başhekimlere getirdiği muayene yasağına da uyan Özgür Yiğit, muayenehanesini kapatarak başhekimliği tercih etti. Şubat 2004'te başhekimliğe başlayan Dr. Özgür Yiğit'in AKP'ye olan yakınlığı nedeniyle adı İstanbul Sağlık Müdürlüğü için de geçiyor.

Bacanağıma kıyağım olmadı
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Özgür Yiğit, kendisinin eski bacanağının yeni firması Sena Medikal'in hastaneden ihale alması ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Ben hastanenin çıkarlarını gözettim. Fiyat kırma falan yok. En ucuza veren firmaya verdik. Benim bacanağım olmasıyla ilgisi yok. O sırada hastanede karışıklık vardı. Onları işe yardımcı olmaları için çağırmıştık. Benim onların ihaleye girdiğinden bile haberim çok sonra oldu. İşin içinde kesinlikle suistimal yok. İhalede geçen rakamların hiçbirini çocuklar alamadı. Üstelik zarar ettiler. 235 milyar lira yaklaşık olarak ihale maliyetidir. 78 milyarlık ihalede ise bu çocuklar 10 milyar lira ancak almışlardır. Benim dürüstlüğümü camiada herkes biliyor. Bacanağına kıyak geçen başhekim gibi gösterilmek beni çok rahatsız eder. Çünkü ortada böyle bir durum yok. Zaten bu insanlar işlerini yapıyorlar. Başka hastanelere de medikal malzeme veriyorlar."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber