İşadamları ve sendikalardan Sezer'in vetosuna destek

Haber Giriş : 12 Mayıs 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, "köşk"ten kısmi vetoyla dönen sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası yasasıyla ilgili izleyeceği yolu netleştirmeye çalışırken Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) başta olmak üzere oda ve sendikalar Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosunu haklı bulduklarını açıkladılar.

Sosyal güvenlik reformunun temeli niteliğinde bulunan "sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası yasasına" dönük kısmi vetoyu değerlendiren TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetoyla çeşitli toplumsal hassasiyetlere yanıt verdiğini ve bu açıdan süreci "olumlu" bulduklarını söyledi. Sezer'in veto ettiği maddelerden birinin emeklilik yaşının 65 olarak düzenlenmesi olduğunu vurgulayan Kudatgobilik, "Ancak bu şimdiyi değil, 2044 yılını bağlayan bir düzenlemeydi. Bu nedenle emeklilik yaşı konusunun şimdiden tartışılıp tartışılmaması konusunda çok emin değilim. Belki 2044'te kişi başına gelir 10 bin dolara çıkacak ve buna bağlı olarak yaşama süresi artacak" dedi. Vetonun "prim ödeme gün sayısını" düzenleyen maddeyi de kapsadığına işaret eden Kudatgobilik, "Prim ödeme gün sayısı yeniden gözden geçirilebilir. Bu rakam için 7 bin, 8 bin günde bir uzlaşı sağlanabilir. Sistem şu anda çok kötü" diye konuştu.

Hükümet karar sürecinde

Öte yandan hükümetin, sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası yasasındaki kısmi vetonun ardından izleyeceği yolu bir iki gün içinde netleştirmesi bekleniyor. Yasanın veto edilen kısımlarının "temel düzenlemeler" olduğuna dikkat çeken yetkililer, bu nedenle Cumhurbaşkanlığı'nın istediği değişikliklerin yapılmasının zor olduğunu belirtiyor. Ancak bu konudaki son kararı hükümet yapacağı değerlendirmeler kapsamında, bir iki güne kadar verecek. Yasanın bir kez daha aynen geçirilmesi durumunda, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto hakkı bulunmuyor. Ancak bu durumda da Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne gitme hakkını kullanabileceği belirtiliyor.

Reformu destekliyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da ?İstihdam üzerindeki vergi yükü ve sistemin kayıtdışılığı teşvik eden bir sistem olması nedeniyle sosyal güvenlik reformunun devamının çıkmasını ve aynı zamanda üzerimizdeki yüklerin azalmasını destekliyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı'nın iade gerekçelerinin anımsatılması üzerine "Ben gerekçeleri bilmiyorum" yanıtını verdi.

Sosyal devleti zayıflatıyordu

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Cumhurbaşkanı Sezer'in kismi veto kararını olumlu karşıladıklarını belirtti. Kılıç, "Emeklilik yaşının ve prim gün sayısının artırılması, aylık bağlama oranlarının düşürülmesi, sağlıktaki katkı payları başta olmak üzere birçok konuda rahatsızlığımız vardı. Bu yasa, sosyal devleti zayıflatıyordu. Bu maddelerin, sosyal tarafların da görüşleri alınarak, yeniden düzenlenmesini istiyoruz" dedi.

Baştan değerlendirilsin

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise yasaya ilişkin itirazlarının tümünün haklı olduğunun, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kararıyla bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Cumhurbaşkanı Sezer'in iade gerekçelerine katıldıklarını söyleyen Tombul, düzenlemenin baştan sona titizlikle yeniden tartışılması gerektiğini ifade etti.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber