Site değil, içerik engellenecek

İnternette işlenen suçları düzenleyen 5651 sayılı yasa bugün Meclis'te görüşülecek. Yeni düzenlemeyle sitelerin kişisel hakları ihlal eden içerikler nedeniyle tamamen kapatılması tarihe karışacak. Mahkeme kararıyla sadece şikayete sözkonusu içerik engellenecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Ocak 2014 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Site değil, içerik engellenecek

AYFER MALLI

Ulaştırma Bakanlığı ve Telekom İletişim Başkanlığı tarafından taslak haline getirilip TBMM komisyonundan geçen yeni internet düzenlemeleriyle ilgili kanun taslağı bugün Meclis'te görüşülecek. 5651 Sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklerle kanunun önceki uygulamalarındaki sorunların giderilmesi sağlanacak.

HAK İHLALİ ÖNLENECEK

Düzenlemeyle, internette kişilik hakları ihlal edilen kişiler, söz konusu içeriğin çıkarılması için talepte bulunabilecek. Hakaret, yalan haber gibi kişilik haklarının ihlali durumunda vatandaşların içerik, yer sağlayıcı veya sulh ceza mahkemesine müracaat edebilecek. Mahkeme 24 saatte karar verecek ve erişimi URL bazında engellemek üzere Erişim Sağlayıcılar Birliğine gönderilerek. Erişim sağlayıcılar birliği 4 saat içerisinde URL bazında engelleme yapacak. Bu durumda müracaat dahil erişimin engellenmesi 28 saati geçmeyecek. Siteler erişime kapatılmayacak, ilgili içerik erişimi engellenecek.

KİŞİSEL VERİLER SAKLANMAYACAK

Düzenleme trafik bilgilerinin 6 ay ile 2 yıla kadar saklama zorunluluğu getiriyor. Hiçbir sağlayıcı içeriğe yönelik bilgileri saklamayacak. Saklanacak olanlar içerik bilgisi değil, sadece trafik bilgisi. Düzenlemede dikkat çeken bir başka nokta ise internet yer sağlayıcılarıyla ilgili getirilen yeni düzenlemeler. Daha önce erişimi engelleme kararını yerine getirmeyen yer sağlayıcıları hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veriliyordu. Yeni düzenlemeyle yer sağlayıcılarına hapis cezası kaldırılarak adli para cezası getiriliyor. Böylece yer sağlayıcıların Türkiye'de yatırım yapmasının önündeki engel ortadan kalkıyor.

Sansürü kaldırıyoruz

Bir televizyon kanalında yeni düzenleme ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, mevcut yasanın ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmesi ile harekete geçildiğini söyledi. Mevcut yasada sansür olduğunu ifade eden Elvan, 'Sizin şahsınıza yönelik diyelim çok somut bir hakaret söz konusu. İnternet sayfasının bir satırında var diyelim mahkeme o beş günün sonunda içeriğin çıkarılması yönünde karar veriyordu ve içerik çıkmayınca site kapatılsın diyordu. Mevcut düzenleme bu. Özellikle internet sitelerinin kapatılması yönünde mahkemelerimiz karar alıyordu. Yeni düzenlemede mahkemelere diyor ki 'sadece ve sadece o sayfayı, o paragrafı engelleyeceksin' diyor. Site yine internetle ilgili uygulamalarına devam edecek ama sadece ve sadece suç teşkil eden ve mahkemenin karar verdiği bölümü çıkaracaklar. Sansür diyorlar yine bununla ilgili hapis cezaları vardı. Biz bu hapis cezalarını kaldırıp para cezalarına çeviriyoruz' şeklinde anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber