Türkiye 'sıfırıncı dakikaya' hazırlanıyor

Türkiye, afet olmadan önce afete hazır olsun istiyoruz. Türkiye'yi sıfırıncı dakikaya, yani afet anına hazırlamak istiyoruz. Bu konuda iddialıyız, 1,5 yıldır çalışıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2014 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye 'sıfırıncı dakikaya' hazırlanıyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'yi afet anına hazırlamak istediklerini, bu konuda 1,5 yıldır çalıştıklarını söyledi.

Kundu Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen "Afete Hazır Okul" programı için Antalya'ya gelen Oktay, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Afete Hazır Okul" programının başarıyla sonuçlanmasıyla afete hazırlık aşamasında çok büyük mesafe kaydedileceğini belirtti.

"Afete Hazır Türkiye Projesi" kapsamında ilk olarak ailelere ulaştıklarını, eşlerin, çocukların afet anında nasıl davranacakları konusunda bilgilendirme yaptıklarını, 100 binlerce kişiye eğitim verdiklerini anlatan Oktay, şimdi ise okullarda programı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Okulların ardından iş yerlerine gireceklerini, son olarak gönüllüler programını hayata geçireceklerini bildiren Oktay, "Türkiye, afet olmadan önce afete hazır olsun istiyoruz. Türkiye'yi sıfırıncı dakikaya, yani afet anına hazırlamak istiyoruz. Bu konuda iddialıyız, 1,5 yıldır çalışıyoruz" dedi.

Projelere tüm kurumları dahil ettiklerini dile getiren Oktay, afet anında tüm kurumların koordineli şekilde harekete geçmesi için programları gerçekleştirdiklerini ifade etti. Afet anında insanların panik havasında olduğunu, "Ben şimdi ne yapacağım" telaşına düştüğüne işaret eden Oktay, programlarla herkesin görevini netleştirdiklerini, buna göre hazırlıklarını yapmalarını sağladıklarını anlattı.

Afetlere karşı Türkiye'nin dünden çok daha iyi konumda olduğunu ama çok daha iyi noktaya da gidebileceğini vurgulayan Oktay, Türkiye'nin dikkatini risklerin belirlenmesi ve bunların azaltılması noktasına çekmek istediklerini belirtti. Kentsel dönüşümün bunların bir parçası olduğuna, binaların, derelerin, heyelan alanlarının afete hazır hale getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Oktay, bunların yapılmasıyla Türkiye'yi hazır hale getireceğini kaydetti.

Okul programının 2 yıl içerisinde tamamlanacağını, 2014 yılı içinde de iş yerlerine yönelik kampanya başlatacaklarını bildiren Oktay, bu programları eğitimin bir parçası haline getireceklerini, çocuklara da her yıl anaokulunda, ilk sınıflarda eğitim verilmesini istediklerini söyledi.

Oktay, "Deprem olacak mı olmayacak mı?" düşüncesinden önce "Biz bu depreme hazır mıyız, değil miyiz?" şeklinde düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Fuat Oktay, AFAD'ın nükleer santrallerin neden olabileceği bir felakete yönelik tedbir alıp almadığı konusunda ise teknolojik afetlerle ilgili her türlü tedbiri aldıklarını vurguladı. Birkaç ay önce Suriye'de kimyasal tehdit yaşandığını, bunun için bölgede hazırlık kapasitesini yüzde 100 artırdıklarını belirten Oktay, "Türkiye'de bütün afetler konusunda her türlü tedbiri alıyoruz, almaya çalışıyoruz" diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber