Bakan Coşkun'un da işadamlarının parasıyla kendisine Mercedes aldırmış!!!

Haber Giriş : 14 Mayıs 2006 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Valisi'nin işadamlarından hediye Mercedes makam aracı almasıyla ilgili tartışmalar soğumadan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un da işadamlarının parasıyla kendisine Mercedes marka makam aracı aldırdığı ortaya çıktı. Yaklaşık 400 bin YTL değerindeki Mercedes'in parası oda ve borsaların bütçesinden kesilen binde 5 payla oluşturulan "İç Ticaret Geliştirme Fonu"ndan ödendi. Fondan yapılan tüm harcamalar Bakan onayına tabi olduğu için Coşkun, Mercedes ödemesine onay verdi.

Edinilen bilgiye göre, Mercedes'in Bakan Coşkun'a teslim edilmesinden sonra TOBB'un aracın "kasko ve trafik sigortasını yaptırmayı unuttuğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Bakanlıktan, TOBB yetkililerine "Bir iyilik yapıyorsunuz, tam yapın" sitemi geldi. TOBB yetkilileri de eksik kalan işlemlerin tamamlanması için alelacele işe girişti. Kasko ve trafik sigortasıyla ilgili işlemlerin hafta başında tamam olacağı belirtildi.

Sanayi Bakanı Ali Coşkun için satın alınan son model Mercedes marka otomobil, ay sonunda Genel Kurulu'nu yapacak olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), tarafından birkaç gün önce Bakanlığa gönderildi. "S 500 L" model araç, Bakanlığın kapalı otoparkına çekilirken, 2001 model S 320 makam aracı ise resmi plakası çıkartılarak, yedek makam otomobili olarak kullanılmak üzere sivil plakayla Bakanlığın otoparkına çekildi.

Ticareti geliştirecek
TOBB yasasıyla her yıl oda ve borsaların bütçelerinin binde 5'i Bakanlığın İç Ticareti Geliştirme Fonu için ayrılıyor. TOBB yönetmeliği de bu fonun, Bakanlığın talebi üzerine TOBB Yönetim Kurulu kararı ve Bakan'ın oluruyla harcanmasına izin veriyor. Bu kapsamda, söz konusu Mercedes marka otomobil, Bakan Coşkun için TOBB tarafından, fonun kaynaklarından, geçtiğimiz günlerde satın alındı. TOBB'un Yönetim Kurulu toplantısında oybirliğiyle alınan kararla satın alınan "S 500 L" model Mercedes'e yaklaşık 400 bin YTL ödendiği belirtiliyor. Yasal olarak "İç Ticaret Hizmetlerini Geliştirmek" için Bakan onayıyla kullanılması öngörülen bu fonun, bu kez Bakan'ın makam aracı için harcanması, "İç Ticareti Geliştiren Mercedes" yorumlarına neden oldu.

Başbakan da S-500 kullanıyor
* Halen Başbakanlık ve bakanlıklarda toplam 52 Mercedes marka makam aracı bulunuyor.

* İkişer makam aracı tahsis edilen Bakanlar Kurulu üyeleri, araçlardan birini yedek tutuyor.

* Bakanların tamamı Mercedes'e biniyor. Mercedes'lerin serileri ise ise farklı. Başbakan ve Başbakan yardımcıları S-500, diğer bakanlar ise S350, S-320, S-300 serisi Mercedes kullanıyor.

Yönetmeliği bir yıl önce değiştirdi
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bakan Coşkun'a Mercedes alınmasının önünü 11 ay önce yapılan yönetmelik değişikliği ile açü ve bu tür harcamaları yasal hale getirdi. 16 Aralık 2004'te yürürlüğe giren Odalar, Borsalar ve Birlik Bütçelerinden Ayrılan Payın Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik, 30 Haziran 2005'te değiştirildi. Yönetmeliğe, Fon tarafından yapılacak harcamalar arasına "taşıt alımı", bina ve taşıt kiralanması, inşaat ve tadilat işlerinin finansmanı da harcamalara eklendi.

Bakanlık "Ne var bunda?" dedi
Bakanlık yönetimi yeni Mercedes marka makam otomobiliyle ilgili konuşmaktan kaçınırken, ısrarlı sorularımız üzerine Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin şunları söyledi:

"Sayın Bakan'ın makam aracı eski modeldi. Yeni bir araca ihtiyaç vardı. Biliyorsunuz kamuya makam aracı almanın bazı koşulları var. Bu alımları yapmak da kısıtlı ve sıkıntılı bir konu. Bu araç TOBB'un. Yani Sayın Bakan'a hediye edilmiş değil. Sadece Bakan'a 'kullansın' diye verildi. Bakan buradan ayrılırsa, TOBB'a geri gidecek. 3 gün önce geldi. Bizim TÖBB'la aramızda böyle bir şey olabilir."

"Yasa dışı değil'
"TOBB'la Bakanlık arasında nasıl böyle bir şey olabilir?" sorusuna ise Şahin, "TOBB'la aramızda İç ticareti Geliştirme Fonu var. Fon' dan Bakanlık için harcama yapılabilir. Bu yasa dışı değil. Ne var bunda?" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber