Güler: Nükleer santraller bölge halkına ve çevreye zarar vermez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2006 20:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santrallerin, normal işletmeleri sırasında bölge halkına ve çevreye zarar vermediğini, bu nedenle halk sağlığı açısından bir önlem almaya da gerek olmadığını kaydetti.

Güler, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu'nun soru önergesine verdiği yanıtta, nükleer santral üreticisi bazı ülkelerin, santral tasarımlarını, Türkiye Atom Enerji Kurumu'nda tanıttıklarını ifade etti.

Bugüne kadar, Kanada, Güney Kore, Fransa ve Rusya'dan temsilcilerin seminer verdiğini belirten Güler, bu ülkelerle herhangi bir ortaklık çalışması yapılmadığını vurguladı. Bakan Güler, bu yatırımların, özel sektör tarafından yapılmasının beklenildiğini kaydetti.

Nükleer santrallerin, normal işletmeleri sırasında bölge halkına ve çevreye herhangi bir zarar vermediğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, şöyle devam etti:

''Ayrıca, nükleer santrallerde olabilecek kazalar daha tasarım aşamasındayken incelenmekte ve güvenlik sistemleri, bu kazalara göre tasarlanmaktadır. Tasarımın temeli olan bu kazalar, olasılığı çok düşük olmasına karşın gerçekleşse bile bölge halkının ve çevrenin herhangi bir zarar görmeyeceği garantilenmiştir. Tasarım ötesi kazalar denilen ve olasılığı tasarımın temeli kazalardan çok daha küçük olan kazalara karşı da önlemler alınmaktadır. Nükleer tesislerin işletilmesinde güvenlik birinci önceliğe sahiptir.

Nükleer santraller normal işletme sırasında bölge halkına ve çevreye zarar vermediği için halk sağlığı açısından bir önlem almaya da gerek bulunmamaktadır. Santralden veya diğer nedenlerden kaynaklanan bir acil durum olduğunda ise kriz yönetimi devreye girecektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber