Sağlık karnesi çipli kart oluyor

Haber Giriş : 15 Mayıs 2006 00:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık sistemini yenilemeyi amaçlayan Genel Sağlık Sigortası ile sağlık karnelerinin yerini çipli kartlar alacak. Hasta ile ilgili önceki tedaviler, özel rahatsızlıklar gibi bilgilere online ulaşılabilecek.

HENÜZ yasalaşma süreci tamamlanmayan Genel Sağlık Sigortası, yürürlüğe girdiğinde sağlık karneleri kaldırılarak, yerine bilgilere online ulaşmayı sağlayacak ?sağlık kartları' kullanılacak. Çalışma Bakanlığı yetkilileri, yeni dönemde özellikle ilk kez çıkarılmasında sigortalıların zorluklar yaşadığı sağlık karnelerinin yerine, kredi kartı benzeri ?sağlık kartlarının' kullanılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

ONLINE BİLGİ ERİŞİMİ

KartlarIn biçimi ve ne zaman dağıtılmaya başlanacağı henüz kesinlik kazanmazken, kartların çipli ve fotoğraflı olması tercih edilecek. Kartlarla, kişilerin kan grupları, önceki tedavileri, aldıkları ilaçlar, alerji ya da kronik rahatsızlığı gibi bilgilere online ulaşılabilecek. Ancak bu bilgilere herkes ulaşamayacak. Hasta mahremiyeti için sağlık kartlarındaki bilgiler, sağlık kuruluşlarındaki belli birimlerce görülecek şekilde oluşturulacak. Örneğin, bir sağlık kuruluşunun mali birimleri, rahatsızlıklara ilişkin bilgileri göremeyecek. İlaçlar da kağıt dolaştırmadan, sağlık kartları aracılığıyla eczanelerden temin edilecek. Yetkililer, sağlık kartlarının, hasta bilgilerine güvenli ulaşmayı, bürokrasiyi azaltmayı, ilaçtaki suiistimallerin önüne geçmeyi ve hızı sağlayacağını belirttiler. Sağlık karnelerinden sağlık kartlarına bir günde geçilemeyeceğini kaydeden yetkililer, sağlık kartlarının dağıtımı sürerken sağlık karnelerinin kullanımına devam edileceğini sözlerine eklediler.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber