Kemal Alemdaroğlu'na kötü haber

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2006 22:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun, YÖK Genel Kurulu Kararı'na istinaden Cumhurbaşkanlığı'nca İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü görevinden alınmasına ilişkin işlemlerin iptal istemini reddetti.

13 Mayıs 2006 13:44

Yazı boyutunu büyütmek için

Prof. Dr. Alemdaroğlu, YÖK Genel Kurulu'nun 3 Eylül 2004 tarihli, 2004.9.63 sayılı kararı ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bu karara istinaden İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nden alınmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açmıştı.

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığını hasım konumundan çıkararak YÖK'ün işlemini de icrai nitelikte görmemişti. Mahkeme, YÖK'ün kararının iptali istemini reddetmişti.

Danıştay 8. Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Daire, YÖK'ün kararını "zincir işlem" olarak değerlendirerek, yerel mahkemenin işin esasına girerek davayı sonuçlandırması gerektiğine işaret etmişti.

Bu kararın ardından, davaya yeniden bakan İstanbul 6. İdare Mahkemesi, söz konusu işlemlerin iptal istemini reddetti.

Mahkemenin kararında, Anayasa'nın 138. maddesine göre yargı kararlarının uygulanması gerektiği anımsatıldı. Biçimsel nitelikte uygulamalarla yargı kararlarının etkisiz ve geçersiz kılınmasının söz konusu olamayacağı belirtilen kararda, aksine anlayış ve tutumun Anayasa'nın ve yasanın özüne ve sözüne olduğu kadar hukuk devleti ve hukukun temel ilkelerine de açıkça aykırılık oluşturacağının tartışmasız olduğu vurgulandı.

Kemal Alemdaroğlu, kararı temyiz ederse dosya Danıştay'a gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber