Avcı: Yetenek Tarama Projesi tüm Türkiye'ye yaygınlaşacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “11-14 Yaş Öğrenci Sportif Yetenek Taraması Projesi”nin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2014 13:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Avcı: Yetenek Tarama Projesi tüm Türkiye'ye yaygınlaşacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bazı ziyaret, toplantı ve temel atma törenleri için Samsun'a geldiler. İlk olarak Samsun Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Nabi Avcı ve Bakan Akif Çağatay Kılıç, daha sonra Yaşar Doğu Spor Salonu'nda düzenlenen "11-14 Yaş Öğrenci Sportif Yetenek Taraması Projesi" tanıtımına katıldılar. Proje kapsamında şu ana kadar Samsun ve ilçelerindeki yaklaşık 32 bin öğrenci sportif yetenek taramasından geçti. Yaşar Doğu Spor Salonu'nda düzenlenen tarama tanıtımında açılış konuşmasını yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Türk sporundaki başarıları daha üst noktalara çıkarabilmek adına yetenekli gençlerimizi tespit etmek ve onları geleceğe hazırlamak bakımından bu projeyi uygulamaya geçirmeye karar verdik. Özellikle çok yetenekli olduğu halde keşfedilmemiş gençlerimizin var olduğuna inanıyoruz. Birçok noktada önemli başarılara imza atabilecek ancak bunu geliştirecek fırsatlar kendisine verilemediği için bunu ortaya koyamamış gençlerimizi var olduğuna inanıyoruz. Bu bakımdan Samsun Valiliği olarak birçok kurum ve kuruluşumuz ile işbirliği içersinde bu sportif yetenek tarama projesini hayata geçirdik. Özellikle 7 14 yaş gurubundaki bütün öğrencilerimizi belirli yetenek testlerinden geçirmek ve bunların içersinde en yetenekli ve sportif alanda üst noktalara başarı taşıyabilecek olan çocuklarımıza, gençlerimize bu imkanı sunmak adına projeyi başlattık. Samsun'da 7 - 14 yaş arası hedef kitlemiz 149 bin 283 kişidir. Biz ilk aşamada projemizin 11- 14 yaş grubu 73 bin 849 kişiyi hedef kitle olarak seçtik ve bunlar içersinde en nitelikli, en başarılı ve sportif yetenekleri en üst noktada olan gençlerimizi okullardan alarak ilgi duydukları spor alanında kendilerine gelişme fırsatı oluşturarak onların olimpiyatlara hazırlanmasını sağlamaktır" dedi.

"SOÇİ'DE HEM SEVİNDİK HEM ÜZÜLDÜK"

Yetenek tarama projesinin ilk adımını Samsun'dan attıklarını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, "Sizler bugün bu salona gelmekle geleceğimizin ve sporumuzun ilk adımlarını atmış durumda oldunuz. Bu çalışmaların bakanlığımız tarafından ciddi manada destekleneceğini, zaten bizim bakanlığımızın da gelecek nesillerin ve sizlerin Türkiye Cumhuriyeti devletinin spor alanında, uluslararası müsabakalarda çok daha üst seviyede temsil etmesi noktasında çalışmalarımız olacak. Sizlerin şuan itibariyle kendi içerinizde taşıdığınız potansiyeli açığa çıkararak, bu potansiyelleriniz doğrultusunda sizleri yönlendirerek ve rehberlik ederek yeteneklerinizi ortaya çıkartmak istiyoruz. Tabii ki okul başarılarınızı da göz ardı etmeyeceğiz. Olimpiyatlarda mücadele eden ağabeyleriniz ve ablalarınız şuanda sizlerin oturduğunuz sıralarda oturuyorlardı. Onlar çalıştılar, gece gündüz çabaladılar, ter döktüler ve olimpiyatlarda ülkelerini ve bayraklarını temsil etme şansı gösterdiler. Soçi'de hem sevinci hem de burukluğu yaşadık. Bayrağımızın orada sporcular tarafından taşınmış olması, temsil ediliyor olması bizim için gurur vesilesiydi. Ancak Soçi Kış Olimpiyatları'nda sadece ve sadece 6 sporcu ile katılım sağlamamış olmamızda içimizdeki burukluktur. İnşallah sizler bu tip projelerle bütün Türkiye'ye yayılacak olan bu tip projelerle çok daha başarılı, çok daha yoğun bir katılım sağlayarak ülkemizi temsil edeceksiniz. Sizlerin azmi, çalışması ve bu konuyu ciddi manada özümsemeniz gerekiyor. Sizler burada olmakla sadece ilk adımını attınız. Ben inanıyorum ki yakın zamanda sizlerin arasından şampiyonalarda başarı gösterenler, uluslararası derece elde edenler ve akabinde de olimpiyatlarda başarılı olabilecek sporcular çıkacaktır" diye konuştu.

Bakan Kılıç, konuşmasının ardından son Samsun ziyaretinde Gençlik Hizmetleri ve İl Müdürlüğü'ne bağlık Okçuluk Kulübü'nü ziyaret ettiği esnada genç öğrencilere başarılı olmaları halinde ödüllendireceğine dair söz vermişti. Kılıç, 9 Şubat tarihinde Ankara'da yapılan Minikler Türkiye Şampiyonası'nda 13-14 yaş kategorisinde birinci olan 23 Nisan Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Seren Oral'a sözünü tutarak hediyesini verdi.

"İKİ DAKİKA KONUŞACAĞIM"

Bakan Kılıç'ın ardından kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanı Avcı da, "İki dakika konuşacağım. İki dakikayı geçmeden hızla bir şeyler söyleyeyim" diyerek konuşmasına başladı. Yetenek Tarama Projesi'ni tüm Türkiye'ye yaygınlaştıracaklarını ifade eden Avcı, "Bu proje inşallah Türkiye genelinde yaygınlaştıracağımız bir uygulama olacaktır. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak üstün yetenekli ve üstün zekalı tabirlerini kullanmamaya çalışıyoruz. Daha çok özel yetenekli deyimini tercih ediyoruz. Çünkü her çocuğun kendine özgü bir yeteneği vardır. Nasıl zihinsel yetenekleriniz birbirinden farklı ise, bedensel yeteneklerinizde birbirinden farklıdır. Samsun Valiliği ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu bu program sizin gerçek yeteneklerinizin hangi alanda olduğunu önce kendinizin sonra bizim keşfetmemizi sağlıyor. Dolayısıyla Türkçe'de çok güzel bir söz var; 'Marifet iltifata tabidir'. Bu programları bir ittifak programları olarak da görebiliriz. İnşallah her biriniz kendi özel yeteneğiniz alanında ulaşabilecek en üstün yerlere ulaşırsınız. Ama özellikle spor öncelikle kendiniz için yapınız. Onun için çok çok başarılı olmazsanız bile çok önemli bir kazanım elde ettiğinizi bilerek bu hobilerinizi ve uğraşlarınızı sürdüreceksiniz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 11-14 Yaş Öğrenci Sportif Yetenek Taraması Projesi'nin açılışı yapıldı. Açılışın ardından Bakan Avcı ve Bakan Kılıç, salonda bulunan ve taramadan geçecek olan öğrencileri selamladılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber