HSYK kararlarını 7 üyeyle alabilecek

HSYK teklifini yeniden görüşen Ak Parti bazı maddeleri düzenlemeden çıkardı. Teklife HSYK’nın toplanması için kurul yeter sayısının 12’ye düşürülmesi düzenlemesi de eklendi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Şubat 2014 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK kararlarını 7 üyeyle alabilecek

ÖNDER YILMAZ

Anayasa değişikliğinde uzlaşma sağlanamaması ve HSYK Genel Kurulu'nun iki kez çağrı yapılmasına rağmen bazı üyeleri izin ve rapor alması nedeniyle toplamaması üzerine HSYK teklifini TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırma kararı alan Ak Parti, bu çerçevede dün hummalı bir çalışma yürüttü. Teklifteki HSYK'yı ilgilen 24 maddenin temel düzenlemeleri içeren 7-8 maddeye düşürülerek TBMM'den geçirilmesi konusunda görüş birliği sağlandı.

Ak Parti grubunda dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ak Parti Grup Başkanvekilleri, hukukçu kurmaylar ve Adalet Bakanlığı bürokratları Adalet Akademesi'ne ilişkin 22 maddesi TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşan HSYK teklifini masaya yatırdı. TBMM'nin çalışma takvimi ve HSYK düzenlemelerine yönelik eleştirileri dikkate alınan toplantıda, temel konuları düzenleyen maddeler dışında kalan konuların tekliften ayıklanması kararlaştırıldı. Bir Ak Parti grup yöneticisinin verdiği bilgiye göre teklifin HSYK maddeleri 7-8 madde olarak Genel Kurul'da yasalaştırılacak. Teklifin özellikle HSYK üyelerinin yetkileri ve soruşturulmaları konusundaki bölümlerinin değiştirilmesi hedeflenirken, HSYK Genel Kurulu'nun toplanamamasından kaynaklı sorunu aşmak için de 22 üyeli kurulun toplanma yeter sayısı 12'ye indirilecek. Böylece 22 üyeli Genel Kurul'da 7 üyenin oyuyla karar alınabilmesinin yolu açılmış olunacak.

'Anayasaya aykırı madde yok'

46 maddelik HSYK teklifinin Adalet Akademesi'ne ilişkin 21 maddelik bölümü, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. HSYK görüşmelerine 22. maddeden başlanacak. HSYK ile ilgili 25 madde ayıklanarak, HSYK'nın temel konularını ilgilendiren 7-8 maddeye düşürülecek. Bu düşürme işlemi TBMM Genel Kurulu'nda önergelerle hayata geçirilecek.

Bozdağ ise, HSYK düzenlemesine ilişkin sorulara, "Teklifin içindeki bazı maddeler çıkartılacak. Bazı maddelerde değiştirilerek kabulü yönünde bir çalışma yapılıyor. Teklifin içerisinde anayasa aykırı herhangi bir madde yok" dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "HSYK yasa teklifinin bugün Genel Kurul'da görüşeceklerini söyledi.

'Teklif yasalaşınca AYM'ye götüreceğiz'

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "HSYK ile ilgili teklif TBMM'de kabul edilir edilmez, yürütmenin durdurulması ve iptali için CHP, dava dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne götürüp teslim edecektir" dedi. Hamzaçebi, Gül'ün onayını beklemeden başvurmalarının sebebinin sorulması üzerine de, "Amacımız, hükümet o yasal düzenleme girdikten sonra süratle atamalara girişecek. O atamalardan sonra yasanın iptal edilmesi halinde, atamaların iptali diye bir durum söz konusu değil. Elbette amacımız, hükümetin HSYK'da yapacağı tasarrufu engellemektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber