Maliye görünümlü internet dolandırıcıları can yakıyor

Sanal dolandırıcılar, vatandaşa bu kez de Maliye görünümünde dadanmaya başladı. Vergi ödeme günü harekete geçen dolandırıcılar Vergi Dairesi ve Gelir İdaresi uzantılı internet adresleri gönderip vatandaşı ödeme yapmaya yönlendiriyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Şubat 2014 07:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Maliye görünümlü internet dolandırıcıları can yakıyor

Ercan Baysal

İnternete dadanan dolandırıcılar Maliye'nin başına bela oldu. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve trafik para cezası ödemelerinde sahte internet siteleri ile vatandaşı dolandırmaya çalışanlar son olarak KDV iadelerini mercek altına aldı. İade işlemlerinin yapılması için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) adını kullanan dolandırıcılar mükellefe öncelikli olarak GİB uzantılı elektronik posta gönderiyor.

Maliye, mükellefi uyardı

İnternet Vergi Dairesi görüntülerinin taklit edildiği adreslere bu e-posta üzerinden yönlendirme yapılarak vatandaş ödeme yapmaya yönlendiriliyor. İdare'nin herhangi bir şekilde KDV iadelerine yönelik elektronik posta göndermediğine dikkat çeken Maliye Bakanlığı yetkilileri ise esnaflar başta olmak üzere iş dünyası temsilcilerine "Bizim herhangi bir şekilde İdare'nin resmi adresi üzerinden KDV iadelerine ilişkin elektronik posta gönderimi uygulamamız yok. Bu açıdan mükellefler dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli davranmalı" uyarısında bulunuldu. GİB'in 'İnternet Vergi Dairesi Görüntülerini Taklit Eden Adreslere ve Sahte E-postalara İlişkin' duyurusunda "Gelir İdaresi Başkanlığı adına sahte e-posta adresi ([email protected].) kullanılarak gönderilen, İnternet Vergi Dairesi görüntülerini taklit eden adreslere yönlendirmenin bulunduğu ve vergi iadesi konulu e-postaların Başkanlığımızla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Başkanlığımızca vergi ödeme ve iade süreçlerine ilişkin e-posta gönderimi yapılmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Kredi kartıyla ödemeyin

Vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik para cezası ödemelerini de kredi kartı ile www.gib.gov.tr adresinden yapmalarının gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Mükelleflerimiz, ayrıntılı bilgi için Vergi İletişim Merkezine (VİMER 444 0 189) başvurabilirler" denildi.

MUTEMET DOLANDIRICILIĞINA NEŞTER

Kamuda çalışan sayısı 3 milyonun üzerine çıkarken, Maliye maaş ödemelerinde yaşanabilen suistimallerin önüne geçmek için harekete geçti. Maaş listeleri bankalara artık elektronik ortamda iletilecek. Harcama birimleri e-posta, disket veya kağıt ortamında personel maaş ödemelerinin listesini göndermeyecek. Düzenleme kapsamında listelerin iletilmesinde aracı dönemi kapanırken, bazı art niyetli mutemetlerin de önüne geçilmesi hedefleniyor. Maliye'den üst düzey bir yetkili çalışma kapsamında maddi yanlışlıkların da önüne geçileceğini belirterek, "Şu anda bizim maaş uygulamalarında mutemetler maaş hesabını yapıyor elektronik ortamda sisteme giriyor. Çıktıyı alıp imzalanarak bankaya gönderiliyor. Bankaya bilgileri gidiyor. Yeni sistemde ödenecek maaşlar elektronik ortamda gönderilebilecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber