Korucu maaşları eşitlenecek

Bakanlar Kurulu, tabela vergilerini artık, “semtler arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar” gözününde tutarak belirleyecek. Böylece zengin semtlerdeki esnaf, geliri daha düşük semtlerdeki esnafa göre daha fazla tabela vergisi ödeyecek.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Şubat 2014 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Korucu maaşları eşitlenecek

ÖNDER YILMAZ

Bakanlar Kurulu, tabela vergilerini artık, "semtler arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar" gözününde tutarak belirleyecek. Böylece zengin semtlerdeki esnaf, geliri daha düşük semtlerdeki esnafa göre daha fazla tabela vergisi ödeyecek.

Örneğin İstanbul'da Kadıköy, Tarabya, Bebek, Ortaköy gibi gelir düzeyi yüksek semtlerdeki esnaf, Sultanbeyli gibi kenar ilçelerden daha çok vergi ödeyecek.

Ak Parti'nin TBMM'ye sevkettiği torba yasa teklifinden esnafa tabela vergisi sürprizi çıktı. 18 Aralık 2013'te getirilen, esnafın astığı her türlü ilan ve reklam tabelalarına belediyelerce yüzde 500'lere varan vergi artışı uygulanabileceğine yönelik düzenleme, yasayla kaldırılıyor.

Tarifeler belirlenecek

Belediye meclislerince zamlar yapılmadan önce 2013 için belirlenen vergi ve harç tarifeleri, Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek karar yürürlüğe girinceye kadar uygulanmaya devam edececek.

Teklife yapılan eklemeyle tabela vergisiyle canı yanan esnaf seçim öncesinde rahatlatılacak. Teklifle, Belediye Gelirleri Kanunu'nda yer alan ilan ve reklam vergisi, biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden alınacak miktarlar, işgal harcı, tatil günleri için alınacak çalışma ruhsatı harcı, kayıt ve suret harçları, imarla ilgili harçlar ile işyeri açma izni harcının tarifelerini, belediye meclislerinin önerisi, İçişleri Bakanlığı'nın görüşü ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilecek. Yürürlükte kanunda Bakanlar Kurulu belli gruplandırmaları dikkate alarak vergileri belirliyor.

Korucu maaşları eşitlenecek

Yasayla geçici köy korucularının maaş ve emeklilik maaşları eşitlenecek. Teklifle, nüfusu orman köyünde olsa da başka orman köyüne yerleşen ya da en az 5 yıldır kesintisiz orman köyünde oturanlar da orman köylülerinin haklarından yararlanacak.

Ak Parti, 3. havalimanı yapımında ortaya çıkan yeraltı su kaynakları engelini Jeotermal Kurul oluşturulmasıyla aşılmasını sağlayacak düzenlemeyi de içeren torba kanun teklifine sürpriz eklemeler yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber