MİT'e Meclis denetimi

Hükümet MİT Kanunu teklifinde değişiklik yaparak Milli İstihbarat'a Meclis denetimi getirecek. Başbakan Yardımcısı Atalay, 'Koordinasyon Kurulu'na MİT Müsteşarı yerine Başbakan'ın başkanlık etmesine ilişkin düzenlemeden de vazgeçileceğini söyledi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Şubat 2014 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT'e Meclis denetimi

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmelerine katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, teklifte bazı değişiklikler olacağını söyledi.

Atalay, MİT Kanunu'nun 1984'te yürürlüğe girdiğini, aradan geçen sürede dünyada ve Türkiye'de çok önemli değişimler olduğuna işaret etti.

DAHA ŞEFFAF OLACAK

MİT'in faaliyetlerinin çoğunda karşı casusluk ve dış istihbarata yönelmekte olduğunu belirten Atalay, '1984 yılında çıkan yasa ile MİT'e her alanda geniş yetkiler verilmiş, uygulamaları gizli yönetmeliklerle devam ettirilmiştir. Gelinen noktada biz bu yasa ile daha şeffaf bir kurum ortaya çıkarmaya çalışıyoruz ve istiyoruz ki bu TBMM'de görüşülsün, Meclis'imiz de bunu bilsin, basınımız da bilsin, milletimiz de bilsin. Yapı da şeffaf olsun' dedi.

SÖZ VERİYORUM

'Hükümetimizin üzerinde çalıştığı diğer bir konu, istihbarat ve güvenlik servislerinin parlamenter denetime açılmasıdır' diyen Atalay, 'Ben burada söz veriyorum, o düzenlemeyi üzerinde çalışıyoruz ve getireceğiz' diye konuştu.

ESKİ YAPI KORUNACAK

MİT yasa teklifinin 2. maddesinde yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesine de değinen Atalay, 'Arkadaşlar burada başbakanın başkanlığında bir koordinasyon öngörmüşler. Bu çok yadırgandı. Önerge ile onu değiştireceğiz, eski yapısını koruyacağız. Ama bu şekliyle de çok verimli yürümüyor. İleride belki başka şeyler, çözümler olabilir' dedi. Atalay, Koordinasyon Kurulu'nun MİT Müsteşarı başkanlığında toplanmaya devam edeceğini açıkladı. Muhalefet ise teklifin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi için Meclis Başkanlığı'na başvurdu.

Dinlenen kişi sayısı 2 bin 473

Hedefin MİT'i tamamen iç istihbarattan çekmek olduğunu belirten Atalay, teklifte basınla ilgili maddelerde de önerge ile değişikliğe gidileceğini söyledi. Atalay, 'Cezalarda indirimler öngörüyoruz' dedi. Mahkeme kararıyla dinlenen kişi sayısını da açıklayan Beşir Atalay, 'Bugün itibariyle mahkeme kararıyla gerçekleştirilen ve TİB'de kayıtlı iletişim denetlemesine yönelik faaliyet sayısı MİT'in, 2 bin 473'tür. Başka ülkelerde bu sayı milyonları bulabilir. Bunun yarıdan fazlası yabancılara yönelik gerçekleştiriliyor. Geriye kalanlar ise terörist ve casusuluk vakalarını kapsamaktadır. MİT'in emniyet istihbaratta olduğu gibi organize suçlar, kaçakçılık, adi suçlar vesaire konusunda böyle bir faaliyeti yok. Veya normal bir vatandaşı falan' diye konuştu.

Yetkileri yasada açık olacak

Teknolojik gelişmeler ve çağın gerisinde kaldığı için kanun teklifiyle görev ve yetkilerinde değişiklik öngörülen MİT, artık 'gizli' yönetmelikler değil yasanın getirdiği alanlarda faaliyet yürütecek.

MİT Kanunu 1983 yılında yapıldı. 30 yıl önce MİT Kanunu getirildiğinde Türkiye bilgisayarla yeni tanışıyordu, cep telefonu ve internet yoktu. Elektrik, su, trafik, metro, tramvay, doğalgaz gibi ağlar elektronik sistemler tarafından kontrol edilmiyordu. Gelişen olaylar ve teknoloji nedeniyle 30 yıl önce çıkartılan MİT Yasası, ihtiyaçları karşılamadığı için yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyuldu. İşte bu ihtiyaçlar karşısında hazırlanan MİT Yasası, şeffaflaşacak, MİT'in yetkileri açıkça yasada yer alacak.

Yasa ile MİT'e dış operasyon izni verilecek. MİT'e MGK tarafından görev verilebiliyor, yasa ile Bakanlar Kurulu görev verecek. İnternet ağı ve dijital unsurlar üzerinden siber saldırılara karşı 'siber savunma' görevi de MİT'e veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber