Aile hekimliği uzmanlık eğitimi ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları

Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimine başvuracak aile hekimlerince sık sorulan sorular ve cevapları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Şubat 2014 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile hekimliği uzmanlık eğitimi ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları

Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimine Başvuracak Aile Hekimlerince Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

1. Uzmanlık eğitimini nerede yapacağım?

Bu eğitimi bulunduğunuz aile sağlığı merkezinde çalışırken yapacaksınız. Bu süre 6 yıl olacak. Ancak bu 6 yılın içinde 18 ay eğitim kurumuna (hastane) rotasyona gideceksiniz.

2. Aktif aile hekimliği yapıyorum. Uzmanlık eğitimi yapmazsam aile hekimliği yapmaya devam edebilecek miyim?

Kişiye yönelik birinci basamak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLARINCA verilmesi amaçlandığından ileride uzman olmayanlardan aile hekimliği hizmeti alınmaması planlanmaktadır. Ancak buna ilişkin herhangi bir tarih söz konusu değildir. Bugün itibariyle uzman olunmasa da aile hekimliği yapmaya devam edebileceksiniz.

3. Uzmanlık eğitimine katılırsam şu anda aldığım ücretimde artma veya azalma olacak mı?

Şu anda aile hekimliği uzmanı ile pratisyen aile hekimi arasında yaklaşık 800 TL ücret farkı bulunmaktadır. Bu farkın daha da artırılması planlanmaktadır. Uzmanlık eğitimine başladığınızda herhangi bir ücret farkı olmayacaktır; ancak bir iyileştirmeye yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

4. Uzmanlık eğitimi öğrencisi olacağımdan statüm değişecek mi? Ceza ihtar puanları benim gibi uzmanlık eğitimi alanlar için geçersiz olacak mı?

Statünüzde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Aynı şekilde hizmetlerin yürütümü ve müeyyidelerde de bir değişiklik olmayacaktır.

5. Uzmanlık eğitimi sürecinde herhangi bir zamanda ceza ihtar puanları ile sözleşmem feshedilirse, uzmanlık eğitiminin akıbeti ne olacak?

Herhangi bir şekilde sözleşmenin feshi halinde uzmanlık eğitimi de sona erecektir.

6. Yerime vekaleten bakan hekim arkadaşımın hatasından dolayı ben de ceza puanı alacak mıyım?

Hayır almayacaksınız.

7. Uzmanlık eğitimi süresince 6 yıl boyunca il içinde birim değiştirebilecek miyim?

Evet. İl içinde yer değişikliği yapabileceksiniz.

8. Uzmanlık eğitimi süresinde birimime kayıtlı nüfus sayısı 1000'in altına düşerse durumum ne olacak?

Eğer 1000 kişinin altına düşme durumu aralıksız üst üste üç ay olursa şu andaki mevzuata göre sözleşme feshini gerektirdiğinden eğitim sona erecektir.

9. Uzmanlık eğitimimi başarı ile sona erdirince devlet hizmet yükümlülüğüm olacak mı? (mecburi hizmete gidecek miyim?)

Bulunduğunuz birimde üç yıl yer değiştirmeden hizmet verme şartı ile devlet hizmet yükümlülüğünden muaf olacaksınız.

10. Uzmanlık eğitimi sürecince ASM'de olmadığım zamanlar veya rotasyonlar sırasında yerime vekalet edecek hiçbir hekim bulamazsam ücret kesintisine uğrayacak mıyım? Ücret kesintisi yapılacaksa ne kadar ücret kesintisi yapılacak?

Uzmanlık eğitiminin ASM kısmında yerinize bakacak bir hekimi bulma zorunluluğunuz olmayacak şekilde planlama yapılmaya çalışılmaktadır. Rotasyonlara gidildiği sürede ise izinli veya raporlu olunduğunda hangi kurallar geçerli ise şimdilik o kurallar uygulanacaktır. Ancak bu konuda lehinize iyileştirme yapılması için çalışmalarımız devam etmektedir.

11. Uzmanlık eğitimi süresince rotasyona gittiğim hastanelerden nöbet ve döner sermaye ücreti alacak mıyım? Alacaksam nasıl alacağım ? Bunun standartları nelerdir?

Sadece rotasyon olarak gidildiğinde aile hekimliği ücreti dışında ödenecek ilave bir ücret bulunmamaktadır. Ancak mesai saatinin üzerinde çalışılarak nöbet tutulur ise nöbet ücreti alınabilecektir.

12. Mobil hizmetim var. Uzmanlık eğitimi sürecinde bu mobil hizmetimi nasıl ve hangi standartlara göre vereceğim. Hem ASM, hem mobil, hem de uzmanlık eğitimini nasıl planlayacağım?

ASM'de olunduğu müddetçe normal aile hekimliğinde hangi hizmetleri hangi şartlarda veriyor iseniz aynı şekilde vermeye devam edeceksiniz. Sadece rotasyona gittiğinizde yerinize başka bir hekim vekalet edecektir.

13. Tek birimlik ASM'deyim. Uzmanlık eğitimi sürecince yerime vekalet kim edecek? Nasıl edecek? Ücretim kesilecek mi?

Uzmanlık eğitiminin ASM kısmında yerinize bakacak bir hekimi bulma zorunluluğunuz olmayacak şekilde planlama yapılmaya çalışılmaktadır. Rotasyonlara gidildiği süre de ise izinli veya raporlu olunduğunda hangi kurallar geçerli ise şimdilik o kurallar uygulanacaktır. Ancak bu konuda lehinize iyileştirme yapılması için çalışmalarımız devam etmektedir.

14. Bölgeme yeni bir ASM açılır, buraya geçmem istenir ve kabul etmezsem; ya da yeni bir sıfır pozisyon açılır ve kayıtlı kişiler oraya geçtiğinden kayıtlı nüfusum 1000'in altına düşerse ne olacak?

Bu konunun uzmanlık eğitimi ile bir ilişkisi bulunmamakta olup mevcut aile hekimliğindeki uygulamalar aynen geçerlidir.

15. Uzmanlık eğitimi süresince yerime vekalet eden hekim ek ücret ile motive edilecek mi? Edilecekse bu benim ücretimden mi kesilecek?

Uzmanlık eğitiminin ASM kısmında yerinize bakacak bir hekimi bulma zorunluluğunuz olmayacak şekilde planlama yapılmaya çalışılmaktadır. Rotasyonlara gidildiği sürede ise izinli veya raporlu olunduğunda hangi kurallar geçerli ise şimdilik o kurallar uygulanacaktır. Ancak bu konuda sizin veya yerinize bakacak hekimin lehine iyileştirme yapılması için çalışmalarımız devam etmektedir.

16. Uzmanlık eğitimi süresince yeni bir zorunlu mali sorumluluk sigortası (ZMSS) yaptıracak mıyım? Yaptıracaksam yarısını diğer uzmanlık öğrencileri gibi kurum mu karşılayacak? Bu durumda ASM için yaptırdığım ZMSS'nin yarısını da kurum karşılayacak mı?

Yeni bir sigorta yaptırmanıza gerek yoktur. Sözleşmeli aile hekimi olmanızdan kaynaklanan sigortanız yeterli olacaktır.

17. Çalıştığım ilde periferdeyim, merkeze uzağım. Uzmanlık eğitimi için kadro merkeze açıldı, bizim merkeze ulaşmak için yolda geçen süre haftalık çalışma süresinden mi düşecek?

ASM'lerin eğitim kurumuna olan uzaklığı ile ilgili bir çalışmamız bulunmamakta bu hesaba da ihtiyaç olmayacağı değerlendirilmektedir. Rotasyonlar dışında ki kısımlar ise aile hekimi ile eğitici arasında planlanacaktır.

18. Çıkan yasada 1.1.2020 tarihine kadar uzmanlık eğitimi yapabilir yazıyor. Bu kanuna göre 1.1.2020 tarihinden sonra sahadaki aile hekimleri uzmanlık eğitimi alamayacak mı?

Mevcut Kanuna göre bu tarihten sonra bu madde kapsamında uzmanlık eğitimine başvurulamayacaktır.

19. Bu sürecin sonunda sahada aile hekimi olarak çalışanlara, "uzmanlık eğitimi almazsanız aile hekimliği yapamazsınız?" denilecek mi?

Kişiye yönelik birinci basamak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLARINCA verilmesi amaçlandığından ileride uzman olmayanlardan aile hekimliği hizmeti alınmaması planlanmaktadır. Ancak buna ilişkin herhangi bir tarih söz konusu değildir. Bugün itibariyle uzman olunmasa da aile hekimliği yapmaya devam edebileceksiniz.

20. Uzmanlık eğitiminin süresini kısaltmanın bir yolu yok mu?

Bugün için mevcut Kanuna göre bu süreç 6 yılda tamamlanacaktır.

21. Her dönemde 264 kadro açılmasıyla, 21.000 aile hekimi kaç yılda uzmanlık eğitimine alınabilir?

Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun konuyla ilgili düzenleyici kararına göre her TUS döneminde açılan 3 yıllık aile hekimliği uzmanlık eğitimi kontenjanları kadar kontenjan sözleşmeli aile hekimlerine özgü 6 yıllık eğitim için açılabilmektedir. Bu dönem itibariyle açılabilen kadro bu kadar olup ilerleyen dönemlerde daha fazla aile hekiminin uzmanlık eğitimine başvurabilmesi ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

22. Gireceğim TUS sınavından alacağım 40 ve üzeri puanları diğer dönemdeki başvurularda kullanabilir miyim ?

Hayır. Bu puanlar tek TUS dönemi için geçerlidir.

23. Daha önce girdiğim TUS sınavı puanımı bu Nisan 2014'te yapılacak yerleştirmede kullanabilir miyim ?

Hayır. Bu TUS sınavından alacağınız puan türü ile diğer uzmanlık alanlarında kullanılan puan türleri birbirinden ayrıdır.

24. Yabancı dil sınavına girmek zorunda mıyım ?

Tıpta Uzmanlık Kurulunun (TUK) 02-03/01/2014 tarih ve 406 sayılı kararının ikinci maddesine istinaden yabancı dil yeterliliği şartı yoktur. Bu sınava girmek zorunda değilsiniz.

25. İlimde kadro açılmadı. Yine de TUS sınavına girebilir miyim?

TUS'a girebilirsiniz. Ancak bu dönem için sadece bulunduğunuz ildeki eğitim kurumuna başvurabileceksiniz ve TUS puanı sadece bir dönem geçerli olacaktır. Kendinizi denemek için girebilirsiniz.

26. Uzmanlık eğitimine başladığım zaman çalıştığım ASM, Eğitim-ASM'si mi olacak?

Hayır. Bulunduğunuz ASM veya birim eğitim ASM'si olmayacaktır. Şu anda Eğitim ASM'lerin kurulma projesi klasik 3 yıllık aile hekimliği uzmanlık eğitimi için planlanma aşamasındadır.

27. Uzmanlık eğitimine başladıktan sonra başka şehre taşınırsam, o şehirde uzmanlık eğitimine devam edebilir miyim?

Mevcut TUK kararlarına göre eğitim kurumunuzu değiştirememektesiniz. Bulunduğunuz ildeki eğitim kurumunun kontenjanına başvurabilmektesiniz. Ancak üzerinde çalıştığımız "Bölge İl Kontenjanı" adını verilen uygulama üzerindeki çalışma sona erdiğinde il değiştirme imkanı olabilecektir.

28. Eğitim süresince 4 olumsuz kanaat notu ne demektir? Bu eğitimlere karşı olan TAHUD'a üye akademisyen hocalar bizi 4 olumsuz kanaat notuyla uzmanlık eğitimimizi keyfi olarak sonlandırabilir mi?

Mevcut mevzuata göre yapılan bir uygulamaya herhangi bir kimsenin yasal olarak karşı olmasından bahsedilemeyecektir. Ancak uygulamanın daha sağlıklı olması için her kesimin önerileri her zaman olabilecektir. Akademisyenlerin olumsuz kanaat notları ilgili mevzuat çerçevesinde TUK tarafından değerlendirilmektedir. Dolayısıyla yasal bir uygulamada keyfi bir davranıştan söz edilemeyecektir.

29. Uzmanlık yerleştirmeleri bilgisayar üstünden mi olacak yoksa, aile hekimliği yerleştirmeleri gibi yüz yüze mi yapılacak?

Bilgisayar yazılımları ile tercih ve puan sırasına göre yapılacaktır.

30. Eğitime başladıktan sonra, birim değiştirmesi yapabilecek miyim?

Evet. İl içinde olmak kaydıyla aile hekimliği biriminizi değiştirebileceksiniz.

31. ASM'deki çalışmam, esnek mesaim, mobil hizmetim, defin nöbetim, adli nöbetim, acil nöbetim, iş yeri hekimliği yaparken bir de üstüne uzmanlık eğitimi yapabilir miyim? Bunlar çakışırsa ne yapacağım?

Uzmanlık eğitimi normal aile hekimliği hizmetlerinizi olumsuz yönde etkilemeyecektir. Çünkü ASM'de normal çalışmanızdan farkı bulunmamaktadır.

32. Her ilde pozisyon açılırken ilimde uzmanlık eğitimi için kontenjan açılmaması Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil mi?

Uzmanlık eğitimi başlatılabilmesi için eğitim kurumu, o eğitim kurumunda eğitici varlığı, kurumun kontenjan talep etmiş olması gerekmektedir.

İlinde eğitim kurumu bulunmayan veya eğitim kurumu bulunmasına rağmen kontenjan açılmayan yerler için çalışmalarımız devam etmektedir. Eylül TUS dönemine daha fazla ilden sözleşmeli aile hekimimizin başvurabilmesi için imkan oluşturulacaktır. Takdir edileceği üzere öncelikle altyapısı oluşturulan yerlerde bu imkan sağlanmış olup altyapı imkanları artırılarak başvuru yapılacak iller artırılacaktır.

33. Komşu illerde açılan uzmanlık kadrolarına başvurabilir miyim?

Bu TUS dönemi için komşu illerdeki kadrolara başvurulamayacaktır. Ancak bu yöndeki çalışmalarımız devam etmektedir.

34. Uzmanlık eğitimine katılmazsam sözleşmem fesh edilir mi ?

Hayır. Mevcut sözleşmeniz aynen devam edecektir. Ancak uzun dönemde tüm aile hekimlerimizin aile hekimliği uzmanı olması hedeflenmektedir.

35. Bu uzmanlık eğitimi mahkemeye verilirse, mahkeme tarafından iptal edilirse haklarımız ne olacak?

Hazırlanan düzenleyici işlemler ve yapılan uygulamalar hukuka uygun olarak yapılmaktadır. Buna rağmen ilgili adli mercilerden aksi yönde gelecek mahkeme kararları çerçevesinde işlem yapılabilecek olup herhangi bir hak kaybına mahal vermeyecek düzenlemeler yapılacaktır.

36. Bu uzmanlık eğitim süreci en az 6 yıl olmakta, bunun üst sınırı var mı? En fazla kaç yılda bitirmek zorundayım?

Uzmanlık eğitimin süresi Kanunda 6 yıldan az olmamak üzere düzenlenmiş olup bu süre TUK kararı ile 6 yıl olarak belirlenmiştir. Yani bu eğitimin süresi 6 yıldır. Ancak asistanlığı uzatan fiiller ve süreler burada da geçerlidir.

Aile hekimliği uzmanlık eğitimi kontenjanları açıklandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber