4 fezleke için 'gizlilik' kararı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dört bakan hakkındaki fezlekelerin TBMM Genel Kurulu’na sunulduktan sonra milletvekillerinin incelemesine açılacağını belirtirken, “gizlilik” kararı nedeniyle endişe duyduğunu kaydetti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Mart 2014 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4 fezleke için 'gizlilik' kararı

ÖNDER YILMAZ Ankara

TBMM'de dün yoğun fezleke trafiği yaşandı. Edinilen bilgilere göre, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda 4 bakan dışındaki ismi geçenlerle ilgili dosyalar klasörlerden ayıklanınca 28 klasör, 11 klasöre düştü. Fezlekeler savcılıktan mühürlü torbalarda geldi. Çiçek, Hukuk Müşavirliği'ne yaptırdığı "içerik uygunluğu" incelemesinden olumlu yanıt alınca fezlekeleri geldiği gibi aynı gizlilik içinde Kanunlar Kararlar Başkanlığı'na torbalar içinde göndererek işleme aldırdı.

Çiçek, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve bazı partilerin milletvekilleriyle yaptığı görüşmelerde fezlekeler üzerindeki gizlilik kararından duyduğu endişeyi dile getirdi. Çiçek, "Fezlekeler Genel Kurul'da okununca resmiyet kazanır. Bu nedenle ilk birleşimde okutulacak. Ancak gizlilik sorunu var. Daha önce Meclis'e gelen fezlekelerde herhangi bir gizlilik kararı yok. Ancak dört bakanla ilgili fezlekelerde yargının gizlilik kararı bulunuyor. Bu dosyaların açılmasıyla gizlilik ihlal edilmiş olur. Böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyoruz. Gizlilik konusu dahil bu konu için hukukçular ve akademisyenden içtihat oluşturmak için görüş istedim. Gelen cevaplara göre tavrımı belirleyeceğim" dedi.

Yemin ederim rol almadım

Çiçek, "Fezlekeler 28 Şubat'ta gelmesine rağmen seçim öncesi muhalefetin eline koz geçmemesi için TBMM Genel Kurulu'na sunulmadı bilerek geciktirildi" iddialarına ise, "Fezlekeler 28 Şubat'ta geldi. Hemen Hukuk İşlerini inceleme yaptırdım. Amacım 4 bakan dışındaki diğer şüphelilerin hukukunun korunması, soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmemesiydi. Adalet Bakanı Bozdağ hakkındaki fezlekede de aynı uygulamayı yaptım. Bu dosyaların incelenmesini bekletmek, erteletmek, uzatmak, savsaklamak gibi bir anlayışın içinde değilim. Yemin ederim 30 yıllık siyasi hayatımın son dönemindeyim böyle bir oyunda rol almadım, almam" dedi.

Çiçek, Genel Kurul'a sunulduktan sonra fezlekeleri inceleyecek milletvekillerine fotokopi veya telefonlarıyla görüntü almalarının yasaklanacağını kaydetti. Kart ise, fezlekelerin Genel Kurul'a sunulduktan sonra incelemeye açılmasının kabul edilemeyeceğini belirtirken, "Sayın Başkan dosyaların okunmasının tamamen usulü bir işlem, dosyalar, Meclis kaydına girdiği andan itibaren Meclis müktesebatı haline gelir. İncelemeye açılmasında engel yok" ifadelerini kullandı.

Fezlekeler, halen Kanunlar Kararlar Başkanlığı'ndaki evrak odasında kilitli tutuluyor. Bu odaya belirli kişilerin girmesine izin veriliyor. TBMM Başkanlığı tarafından fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine açılması kararı verilmesi fezlekeler için özel bir oda hazırlanacak. Bu odada milletvekilleri inceleme yaparken bir görevli devamlı olarak salonda bulunacak, fotokopi veya cep telefonuyla örnek alınmasına müdahale edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber