Özel Yetkili Mahkeme' devri resmen sona erdi

Türkiye’de “özel yetkili savcı” dönemi resmen sona erdi. CMK 250 ve TMK 10. madde ile özel olarak görevlendirilen mahkemeler kapandı. Buralarda görevli 174 hakim ve savcının ataması 15 gün içinde.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Mart 2014 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel Yetkili Mahkeme' devri resmen sona erdi

Lütfi Kaplan

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da öngören yasayı dün onayladı. Yasanın onaylanmasıyla birlikte dünkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Türkiye'de "özel yetkili mahkemeler" dönemi kapandı. 3 çeşit ağır ceza mahkemesi tek hale geldi.

Sadece 'Ağır Ceza' olacak

Daha önce ellerindeki dosyaları tamamlamak için görevleri süren CMK 250.madde ile görevli mahkemeler, TMK 10. madde ile görevli mahkemeler ile normal ağır ceza mahkemeleri görev yapıyordu. Bundan böyle sadece Ağır ceza mahkemeleri olacak. Terör suçları başta olmak üzere ÖYM'nin görev alanına giren davalar Türkiye genelindeki 133 ağır ceza mahkemesince görülecek. Yasanın yürürlüğe girmesiyle HSYK 1. Dairesi, ÖYM'lerde görevli 89 savcı ile 85 hakimi başka görevlere atayacak. Daire, ÖYM dosyalarının hangi mahkemelere devredileceğine de karar verecek.

Dinleme için oybirliği şartı

Telefon dinlemesine karar verilebilmesi için suç işlendiğine ilişkin somut delillere dayanan kuvvetli şüphe şartı aranacak. Dinlemeler 6 ayla sınırlı olacak. Dinleme kararları Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından üye hakimlerin oy birliğiyle verilebilecek.

Gerekçe 15 günde yazılacak

Karar verilip de kararın gerekçesi aylar sürmeyecek. Mahkemeler, gerekçesini 15 gün içinde yazmak zorunda. Bu hüküm henüz gerekçesi yazılmayan Ergenekon davası için de geçerli. Kapanan ÖYM'lerin verdikleri kararların gerekçeleri bitmemiş ve hakimler başka mahkemelerde görev alsalar bile verdikleri kararların gerekçelerini bitirecek. ÖYM'lerin görevine giren suçlarda uygulanmakta olan azami 10 yıllık tutuklama süresi 5 yılla sınırlandırılacak.

Darbeyi yargıladılar

Gerek CMK 250. madde ile görevli mahkemeler gerekse TMK 10.madde ile görevli mahkemeler, 12 Eylül darbesi, 28 Şubat post modern darbesi, Balyoz ve Ergenekon gibi önemli darbe davalarına baktı. Aralarında eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişi bu mahkemelerce yargılandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber