TTB: Hastalar ömür boyu engelli kalabilir

TTB, sülük ve hipnoz gibi alternatif tıp uygulamalarıyla ilgili görüşlerini bakanlığa sundu. Raporda yönetmeliğe yönelik “Hastada geri dönülmez sorunlara yol açabilir” ifadesi yer aldı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Mart 2014 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TTB: Hastalar ömür boyu engelli kalabilir

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sülük, hipnoz, hacamat gibi alternatif tıp uygulamalarının usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik taslağına ilişkin görüşlerini Sağlık Bakanlığı'na sundu.

Hazırlanan raporda bakanlığın belirlenen 14 alternatif tıp uygulamasının insanların iyileştirilmesi için gerekli ve güvenli olduğunu kabul ettiği belirtilerek, söz konusu yönetmeliğin kimi alanlarda hastayı ömür boyu engelli bırakacak, geri dönülmez komplikasyonları çoğaltabilecek bir uygulama ortamına zemin oluşturabileceği vurgulandı.

TTB, raporunda, "Sağlık sisteminin sorunları karşısında acilde nöbet tutacak hekim sıkıntısı çekildiği Türkiye'de, kötü çalışma koşullarından bunalan hekimlerin bu alanlara yönelmesi sonucu hekim açığı daha da artabilecektir" uyarısında da bulundu.

Raporda yer alan ve uzmanların görüşleri çerçevesinde şekillenen tespitler şöyle:

'Bilimsel çalışma yapılmamıştır'

- Sayılan yöntemlerin tümünün kullanılmasının ilk koşulu, 'yarar verdiğinin' kanıtlanmış olmasıdır. Ancak bu yönde bilimsel ve güvenilir çalışmalar yapılmamıştır.

- Bilimsel olarak katkı sunmadığı kanıtlanmış kimi yöntemler, o hastalıkta sonuç alınıyormuş gibi sunulmuştur.

- Kimi hastalıkların hem tedavisi, hem de önlenmesinde etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış, çok iyi ilaçlar ve aşılar bulunmasına rağmen etkinliği kanıtlanmamış uygulamalar desteklenmiştir.

'Hekim açığı artabilir'

- Kimi alanlarda hastayı ömür boyu engelli bırakacak, geri dönülmez komplikasyonları çoğaltabilecek bir uygulama ortamına zemin oluşabilecektir.

- Sağlığın ticarileştirilmesi daha da hızlanacaktır.

- Hekimlerin kötü çalışma koşullarından bunalması sonucu çok gerekli alanlarda hekim açığı artabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber