Koruma kararı bulunanlar sağlıkta da korunacak

-Hakkında koruyucu tedbir kararı verilen kişiler için hasta adı soyadı ile telefon veya adres bilgilerinin istenme zorunluluğu kaldırıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2014 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koruma kararı bulunanlar sağlıkta da korunacak

İLKAY GÜDER - Hakkında koruyucu tedbir kararı verilen kişiler için hasta adı soyadı ile telefon veya adres bilgilerinin istenme zorunluluğu kaldırıldı.

Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) göre, "hemodiyaliz" ve "ev hemodiyalizi" işlemlerinin 145 lira olan işlem fiyatları 155 lira olarak düzenlenerek yaklaşık 70 bin civarında olan kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi alan hastaların daha kaliteli ve sağlıklı tedavi almaları sağlandı. Ayrıca bu artışla hemodiyaliz merkezlerinin yaşadıkları sorunların çözülmesi amaçlandı.

Diş tedavileri puan listesindeki işlemlerden, tedavi ve dolgu işlemlerine ait bazı işlemlerin puanları arttırılarak yeniden düzenlendi. Bu düzenleme ile koruyucu diş hekimliği tedavilerinin desteklenmesi amaçlandı. Diş hekimlerinin söz konusu listede yer almayan bazı işlemlerde, plastik cerrahi ve çene cerrahisi branşları ile birlikte yaptıkları işlemlerde tanıya dayalı işlem listesini kulllanabilmeleri sağlandı.

-Rahim tahliyesi ödeme kapsamında

SUT listelerinde yer alan kalp damar cerrahisi branşına ait aort cerrahisi ile ilgili işlemlerin puanları yeniden düzenlendi. Bu değişikliklerle acil durumlarda belirli merkezlerde yapılabilen hayati öneme haiz ve özellikli ameliyatlar desteklendi.

Dilatasyon ve kürtaj işleminde sağlık kurulu kararı kaldırılarak 10 haftadan küçük gebeliklerde isteğe bağlı rahim tahliyesi ödeme kapsamına alındı.

Sağlık Bakanlığının da görüşleri alınarak böylece anne ölümlerinin önlenmesi, istenmeyen gebeliklerin ve isteyerek yapılan düşüklerin azaltılması, anne sağlığı açısından uygun gebelik aralığının sağlanması amaçlandı.

-"hak sahipliği belgesi" getirme zorunluluğu kaldırıldı

Almanya ile yapılan sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişiler için 1 Nisan'dan itibaren MEDULA sistemi üzerinden provizyon alınabilmesi sağlanarak il müdürlüklerinden alınan "hak sahipliği belgesi" getirme zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Artık sağlık hizmetlerine ilişkin bütün işlemler online bilgisayar sistemi üzerinden yapılacak.

Bakanlar Kurulu kararı gereği yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında vakıf üniversiteleri hariç, öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için kurumca belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin bir defada asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere, poliklinik muayenelerinde en fazla 2 katı, diğer hizmetlerde en fazla 1 katı kadar ilave ücret alınmasına imkan verildi. Böylece üniversitelerde görevli öğretim üyelerine ek bir mali imkan ayrıca hastaların öğretim üyelerine ulaşılabilirliği de sağlandı.

-Hasta bilgilerinin istenme zorunluluğu kaldırıldı

8.3.2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümlerine göre, hakkında koruyucu tedbir kararı verilen kişiler için hasta adı soyadı ile telefon veya adres bilgilerinin istenme zorunluluğu kaldırıldı.

Öte yandan ayakta tedavide kullanılan yara bakım ürünleri ile hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sondaların geriatri uzmanı hekimler tarafından da reçetelenebilir olmasının önü açılarak yaşlı hastaların bu ürünlere erişimi kolaylaştırıldı.

Evde uzun süreli veya taşınabilir komponenti olan oksijen tedavisi cihazlarının çocuk hastalıkları uzmanı hekimler tarafından da reçetelenebilir olmasının önü açılarak çocuk hastaların bu ürünlere erişimi kolaylaştırıldı.

Yatarak tedavide kalp kapağı hastalıklarında kullanılan "Transkateter Pulmoner Kapak Seti" fiyatının düşük olması ve temin edilemiyor olması nedeniyle bedeli 44 bin 625 lira'dan 51 bin liraya yükseltildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber