Dövizde tansiyonu TMSF düşürdü, Şener yükseltti

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vodafone'nun Telsim için yaptığı 4 milyar 550 milyon dolarlık ödemeyi, TMSF'nin YTL'ye çevireceği yönündeki haberler özellikle dolar üzerinde sakinleştirici bir etki yaparken, Bakan Şener'in "yok böyle bir şey" demesi yeniden hareketlendirdi. Sabah saatlerinde 1.50'yi gören dolar, Şener'in açıklamalarıyla 1.55'e yükselirken günü 1.5380 YTL'den kapattı.

BU ayın son cumasında döviz piyasasında, yurtdışındaki gelişmeler kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) kasasına giren 4 milyar 550 milyon doları nasıl kullanacağı konuşuldu. Telsim için Vodafone'ndan aldığı parayı, TMSF'nin Maliye ve Hazine'ye YTL olarak yapacağı haberleriyle dün sabah sakinleşen döviz piyasası, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in öğle saatlerinde yaptığı açıklamalarla yeniden hareketlendi. Merkez Bankası'nın açıklamalarının "beklentilere paralel" olarak değerlendiren piyasalarda, dün de yabancı emirleri etkili oldu.

1.50'YE GERİLEDİ:

TMSF'nin Motorola ve Nokia'ya yaptığı borç ödemeleri ile Birleşik Fon Bankası'na (BFB) yapacağı kredi geri ödemesinin ardından elinde kalacak 3 milyar 300 milyon dolarlık kaynağın piyasalara gireceği yönündeki beklenti dün piyasaları etkiledi. Daha önceki işlemlerden dolayı da elinde 1.5 milyar dolar bulunan TMSF'nin toplamda 4.8 milyar doları bulan bu parayı Maliye ve Hazine'ye devrederken YTL'ye çevireceği, bunun da bir anlamda piyasaya müdahale olacağı yönündeki algı ile dolar güne düşüş ile başladı. Önceki gün 1.54 YTL'den kapanan dolar, dün sabah saatlerinde bu algıyla 1.50 YTL seviyelerine kadar gevşedi. Brezilya'daki düzeltme hareketi de dolar kurundaki bu gevşeme de etkili olurken, analistler TMSF'nin de piyasanın tansiyonun düşmesinde payı olduğunu söyledi. Henüz böyle bir satış gerçekleşmese de, bu paranın tek bir defada piyasaya girmeyeceği yorumları yapılsa da analistler bunu, "sözlü müdahale-dışardan telkin" olarak yorumladı. Bazı analistler, aslında böyle güçlü bir açıklamanın bugüne kadar Merkez Bankası'ndan gelmesi gerektiğini de dile getirdi.

ŞENER 'SATIŞ YOK' DEDİ:

Ancak öğle saatlerinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu aşamada TMSF'nin piyasaya dolar satışının söz konusu olamadığını açıkladı. Okan Üniversitesi Akfırat Kampusu'nun temel atma töreninde soruları yanıtlayan Şener, şöyle konuştu: "Bu paranın 3 milyar 800 milyon dolarlık kısmı şu anda TMSF'de. Ancak bu kurumların, yani satılan kurumların daha önceki dönemlerden kalma borçları var. Diğer taraftan ilgili bankanın hakim ortağının ödeme yükümlülüğü içinde olduğu miktarlar var. Önümüzdeki günlerde, haftalarda ne yapılacağıyla ilgili değerlendirmeleri, gerekli açıklamaları TMSF yönetimi yapacak. Ama şu safhada, piyasaya dolar satışı söz konusu olamaz."

1.55'İ GÖRDÜ VE DÖNDÜ:

Öğlene kadar 1.51-1.52 bandında hareket eden dolar, bu saatlerden sonra yükselmeye başladı. Yabancı emirleriyle birlikte 1.55'lere kadar yükselen dolar, ABD'den gelen enflasyon kaygılarının azaltan açıklamaların etkisiyle tekrar düşüşe geçti. Günün kalan kısmını 1.53-1.54 bandında geçiren dolar, mayısın son cumasını serbest piyasada 1.5380 YTL'den kapattı.

TAHVİL İHRACINA ARA:

Bu arada yükselen faiz seviyesi nedeniyle Hazine'nin her ay yaptığı, beş yıllık 6 ayda bir sabit faizli tahvil ihalelerine haziran ayından itibaren ara verebileceği belirtildi. Reuters'in haberine göre bankacılar, son dönemde faizlerdeki hızlı yükselme nedeniyle, Hazine'de bu tür borçlanmalara bir süreliğine ara verme eğilimi gördüklerine söylerken, Hazine yetkilileri ise bu konuda bilgi vermekten kaçındı.

Borsa, tepki alımları ile yüzde 5 yükseldi

SON zamanlardaki hareketlilikle yüzde 20 kadar gevşeyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün gelen tepki alımlarıyla birlikte yüzde 5 yükseldi. Önceki gün yüzde 1.74 yükselen endeks, dün de yüzde 5.07'lik artışla yükselişini sürdürdü. Yurtdışı piyasaların sakinleşmesi, yurtiçinde risk olarak algılanabilecek yeni bir haberin gelmeyişi bunda etkili olurken, yükseliş "düzeltme hareketi" olarak yorumlandı. Günün ilk yarısını yüzde 2.94 artışla 37.809 puandan tamamlayan endeks, ikinci seansta 783.93 puan artarak 38.593'ten kapandı. İlk seanstaki 1.079 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.863 puan yükseldi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber