Ayrılmadan 5 gün önce kayıtları sildirmiş

Ramazan Akyürek’in İstihbarat Daire Başkanlığı döneminde görevden alınmadan 5 gün önce tüm kayıtları sildirdiği, böylece geçmişe dönük denetlemelerin önünü kestiği ortaya çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Mart 2014 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ayrılmadan 5 gün önce kayıtları sildirmiş

Hükümetin emniyet teşkilatının yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde açığa alınan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek'in, açığa alınmasına dayanak oluşturan müfettiş raporunun detaylarına Milliyet ulaştı. Akyürek'in İstihbarat Daire Başkanlığı döneminde görevden alınmadan beş gün önce tüm kayıtları sildirdiği, böylece geçmişe dönük denetlemelerin önünü kestiği ortaya çıktı.
Akyürek'in dönemini inceleyen müfettişler, Akyürek'in 2009'dan geriye tüm kayıtların silinmesi talimatını verdiği özel tutanağı buldu. Daha önce silindiği ortaya çıkan Hrant Dink cinayeti ile ilgili kayıt ve yazışmaların imha edilmesinde de Akyürek'in verdiği bu "olur"un kullanıldığı müfettişlerce saptandı.

17 ve 25 Aralık soruşturmaları sonrasında Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan alındı. İdari yargıya başvuran Akyürek, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Akyürek önce yeni mevzuat gereğince eşdeğer görev yeri olarak Merkez Emniyet Müdürü oldu. Akyürek, yeni atamadan birkaç gün sonra, hakkındaki inceleme yapan müfettişlerin verdiği rapor doğrultusunda "açığa" alındı.

Müfettiş talebi

Engin Dinç'in Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı olmasının ardından İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile dairede iş ve işlemlerin incelenmesi amacıyla müfettiş talebinde bulundu. Müfettişler silinen daire arşivinin peşine düştü.
Bu süreçte, müfettişler çok önemli bir belgeye ulaştı. Dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın görevden aldığı Akyürek, 15 Ekim 2009 günü daire başkanlığından resmi olarak ayrıldı. Ancak Akyürek, görevden alınmadan beş gün önce 10 Ekim 2009 günü, kendisine getirilen bir onaya "olur" imzası attı.

Bu onaya göre, 9 Ekim 2009 tarihi itibariyle İstihbarat Dairesi'ndeki arşiv bilgilerinin silinmesi sağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber