Yurttan seçim manzaraları

Yerel seçimler nedeniyle bu yıl yaz saati uygulamasına bir gün gecikmeli olarak geçilecek olmasından haberden olmayan bazı seçmenler, erken saatte oy kullanmak için yola çıktı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2014 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yurttan seçim manzaraları

Edirne'de, yaz saati uygulamasına gecikmeli girileceğinden habersiz olan ve akıllı telefonların güncellemesini fark etmeyen bazı vatandaşlar, oy kullanma işlemi başlamadan sandık başına gitti.

Yerel seçimler nedeniyle bu yıl yaz saati uygulamasına bir gün gecikmeli olarak geçilecek olmasından haberden olmayan bazı seçmenler, erken saatte oy kullanmak için yola çıktı.

Oy kullanacakları okula giden bazı vatandaşlar, sandık görevlilerinin henüz hazırlıklarını tamamlamadığını gördü. İleri saat uygulamasına yarın geçileceğini öğrenen vatandaşlar şaşırdı ve sınıf önünde hazırlıkların tamamlanmasını bekledi.

Yüksel Yeşil İlkokuluna oyunu kullanmaya giden İsmet Akgün, yaptığı açıklamada, yaz saati uygulamasının ertelendiğinden haberi olmadığını, akıllı telefonun güncellemesi nedeniyle oy kullanmaya erken geldiğini söyledi.

Akgün, demokrasi için beklemesinin önemi olmadığını ifade etti.

Atilla Çim ise oy kullanma işleminin başlamasına 1 saat kala okula geldiğini öğrenince şaşırdı. Çim daha sonra eşiyle oy kullanacağı sınıfta bir sıraya oturarak sandık görevlilerinin hazırlıklarını izledi.

Van

Van'da da yerel seçimler nedeniyle bu yıl yaz saati uygulamasına bir gün gecikmeli geçilecek olmasından habersiz olan bazı seçmenler, oy kullanmak için erken saatte evlerinden çıktı.

Oy kullanacakları okula gelen vatandaşlar, sandık görevlilerinin henüz hazırlıklarını tamamlamadığını gördü. İleri saat uygulamasına yarın geçileceğini öğrenen vatandaşlar, görevlilerin hazırlıkları tamamlanmasını bekledi.

Ambulansla gitti

Kayseri'nin İncesu ilçesinde yaşayan 113 yaşındaki Döne Karaçavuş, mahalli idareler seçiminde oy kullanacağı okula ambulansla götürüldü.

1901 doğumlu, 7 çocuk annesi Karaçavuş'un, oyunu kullanması için Bahçelievler Mahallesi'ndeki evine, yakınları tarafından İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Biriminden ambulans çağrıldı.

Bir asrı aşan ömründe pek çok kez oy kullanan Karaçavuş, sağlık görevlilerinin yardımıyla ambulansa bindirildi.

Yaşlı kadın ambulansla oy kullanacağı Atatürk İlkokulu'na götürüldü. Sağlık görevlilerinin yardımıyla okula giren Karaçavuş, oğlu Ali Karaçavuş ile kabine girerek oyunu kullandı.

İmza atamadığı için oy kullandığına dair listeye parmak basan Karaçavuş, tekrar görevlilerin yardımıyla ambulansla evine bırakıldı.

20 torun, 24 torun çocuğu ile 2 torununun torununu gören Karaçavuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada seçimlerin tüm millete hayırlı olması dileğinde bulundu.

Atatürk'ü gördü

Sağlığının yerinde olduğunu anlatan Karaçavuş, engelli ve bekar oğlu ile birlikte yaşadığını söyledi.

Cumhuriyet tarihinde pek çok olaya şahitlik eden Karaçavuş, "Atatürk'ün trenle ilçeden geçeceği haberi üzerine babamla istasyona gitmiştik. Tren yaklaşınca babam, 'Bak kızım, işte Mustafa Kemal Atatürk şu adam' dedi. Çok heyecanlanmıştım. O günü hiç unutamıyorum' diye konuştu.

Döne Karaçavuş'un oğlu Ali Karaçavuş da annesinin nüfus cüzdanına göre doğum tarihinin 1901 olduğunu, ilerleyen yaşına rağmen sağlık problemi yaşamadığını dile getirdi.

Erzincan'da kaza

Öte yandan, Yalova'dan yerel seçimlerde oy kullanmak üzere Van'a gitmek için yola çıkanların içerisinde bulunduğu otomobilin Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde devrilmesi sonucu 1'i ağır 5 kişi yaralandı.

Özgür Özal Cevher'in (31) kullandığı 34 GZ 5107 plakalı otomobil, Erzincan-Erzurum karayolunun 25. kilometresindeki Çermik mevkisinde buzlanma nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole devrildi.

Sürücü Cevher ile araçta bulunan Medeni Kurt, Gökhan Cevher, Nihat Kesik ve Ekrem Aslan (67), yoldan geçen sürücüler tarafından otomobilden çıkarıldı.

Ambulanslarla Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Ekrem Aslan'ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Kazazedelerin başka bir araçla yolculuk yapan yakınları, kazanın üzüntüsünü yaşadı. Yakınlarının sağlık durumu hakkında bilgi almaya çalışan vatandaşlar, etrafa dağılan eşyaları da trafik polisleriyle topladı.

Sürücü Özgür Özal Cevher'in amcasının oğlu Mesut Cevher, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yalova'dan Van'a hem seçim için hem de ziyaret amaçlı gidiyorduk. Erzincan'a kadar sıkıntısız geldik, önümüzdeki araç, burada buzlanma nedeniyle kayıp şarampole devrildi" diye konuştu.

Babasını sırtında taşıdı

Silopi ilçesinde yaşayan Mehmet Şahin, 86 yaşındaki babasını sırtında taşıyarak getirdiği okulda oy kullanmasını sağladı.

Silopi'de sabah saat 07.00'de başlayan oy kullanma işlemleri sürüyor. Nuh Mahallesinde oturan Mehmet Şahin, yürüme zorluğu yaşayan 86 yaşındaki babası Yaşar Şahin'i sırtında taşıyarak, oy kullanması için okula getirdi.

Çevredeki vatandaşların yardımıyla sandık başına götürülen Şahin, seçim görevlilerinin gözetiminde oyunu kullandı. Şahin, babasını tekrar sırtında taşıyarak evine döndü.

Mehmet Şahin, babasının çok yaşlı ve ayakta duramayacak halde olduğunu belirterek, "Babam oyunu kullanmak istedi. Ben de onu kırmadım. Sırtımda taşıyarak oy kullanmasını sağladım" dedi.

Heyecandan fenalaştı

Kırklareli'de, oy kullanırken fenalaşan kadın hastaneye kaldırıldı.

İstiklal İlköğretim Okulunda oyunu kullanan Gülhan Tank (60), aniden rahatsızlandı. Çevredeki vatandaşların yardımıyla okul dışına çıkarılan Tank, sağlık ekiplerince Kırklareli Devlet Hastanesine götürüldü.

Tank, oy kullanırken çok heyecanlandığını söyledi.

Tansiyonunun düştüğü belirlenen Tank'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Seçimi 2 saatte bitirdiler

Van'ın Edremit ilçesine bağlı 38 seçmenin bulundugu Köklü köyünde oy verme işlemi tamamlandı.

Edremit ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Köklü köyünde yaşayan vatandaşlar, saat 07.00 itibarıyla oylarını kullanmak için sandık başına gitti. Tek sandık ve 38 seçmenin bulunduğu köyde vatandaşlar erken saatlerde oylarını kullandı. Oy verme işleminin saat 09.00 itibarıyla tamamlandığı köyde, sandık görevlileri saat 16.00'ya kadar sandığın açılmasını bekleyecek.

Köyde muhtarlık için tek aday olan İbrahim Gültepe'nin şimdiden seçimleri kazandığını açıklayabileceklerini belirten köyün eski muhtarı Mustafa Özbuz yaşının ilerlemesi nedeniyle muhtar adayı olmadığını ve yerini genç bir adaya bıraktığını söyledi.

Oyunu kullanan Özbuz, köylülerin pazar tatilinin keyfini çıkarmak için erkenden gelerek oylarını kullandığını ifade etti.

Hükümlüler ve mahkumlar oy kullandı

Eskişehir'de, H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki ve Açık Cezaevi İnfaz Kurumu'ndaki hükümlüler ve mahkumlar oy kullandı.

Kentte kurulu bulunan H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 70, Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda da 9 seçmen bulunuyor.

Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda 9900 nolu sandıkta hükümlülerden 2'si tahliye, 2'si de izinli olduğu için 5 kişi oy kullandı. Cezaevinde sandık başkanı ve partilerin sandık görevlileri de hazır bulundu.

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandığa gidiyor. Konya'da evinde tedavi gören 28 yaşındaki Emrah Savsar, ambulansla Yunus Emre İlkokulu'na gelerek görevliler eşliğinde ambulans içinde oyunu kullandı.

Seçmenlere "misk helvası"

Edirneli bir tatlıcı, oy kullanılan okullarda "deva-i misk helvası" dağıttı.

Tatlıcının, oy kullanılan okullarda dolaşan ekipleri, kazan içinde 41 baharattan yapılan tatlıyı oy kullananlara ikram etti. Seçmenlere tatlı dağıtımının ardından görevli polis memurlarına da ikramda bulunuldu.

Firma yetkilisi Kaner Gen, yaptığı açıklamada, "tatlı bir demokrasi" temennisiyle, seçimlerin huzur ve sağlıklı geçmesi ümidiyle tüm oy kullananlara şifalı Osmanlı tatlılarından deva-i misk helvası dağıttıklarını söyledi.

Sonuç ne olursa olsun kazananın demokrasi olması dileğinde bulunan Gen, "Biz firma olarak kentimizin tanıtımı için her zaman çalışıyoruz ama bu sefer demokrasinin düğünü seçimlerde, kent insanımızın ağızlarını tatlandırmak için buradayız. Tüm halkımız için huzurlu bir seçim olsun" diye konuştu.

Gen, bugün pek çok okulu gezerek, tatlı ikramında bulunacaklarını kaydetti.

Kalbi sandık başında durdu

Adana'nın Seyhan ilçesi Gülpınar Mahallesi'nde 76 yaşındaki Necmiye Ateş, oy kullanmak için Atatürk Kız Meslek Lisesi'ne geldi.

Ateş, 4158 numaralı sandık başında sıra beklerken fenalaşarak düştü.

Okula çağrılan sağlık ekibi, kalp krizi geçirdiği öğrenilen Ateş'e ilk müdahaleyi yaptı.

Ateş, kaldırıldığı özel bir hastanede hayatını kaybetti.

Sandık başında yakalandılar

Çanakkale'de çeşitli suçlardan aranan 18 kişi, oy vermeye gittikleri sandık başında yakalandı.

Okullardaki sandık başlarında görevli polis ekipleri, yaptıkları incelemede oy kullanmak için gelen 18 kişinin değişik suçlardan arandığını belirledi. Gözaltına alınan bu kişiler, Çanakkale Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Zanlıların, ifadelerinin ardından savcılığa sevk edileceği bildirildi.

İzmir, Aydın, Manisa, Uşak ve Denizli'de haklarında arama kararı bulunan 70 kişi sandık başında yakalandı.

Örgüt üyesi olan ağabeyi adına oy kullanmak istedi

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bir kişi, terör örgütü PKK üyesi olan ağabeyi adına oy kullanmaya çalışırken yakalandı.

Alınan bilgiye göre, 23 Nisan İlköğretim Okulu'nda oy kullanmaya gelen M.P, terör örgütü üyesi olan ağabeyi A.P'ye ait yeşil kart belgesiyle oy kullanmak istedi. Sandık görevlilerinin M.P'den şüphelenmesi üzerine durum güvenlik güçlerine bildirildi.

Yapılan araştırmada M.P'nin terör örgütü üyesi olan ağabeyi adına oy kullanmak istediği tespit edildi.

Gözaltına alınan M.P'nin emniyetteki sorgusunun sürdüğü bildirildi.

Oy pusulasını cep telefonu ile görüntüledikleri iddia edilen 2 kişiye yasal işlem

Antalya Manavgat'ta kullandıkları oy pusulasını cep telefonu ile görüntüledikleri iddia edilen 2 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sandık görevlilerinin Aşağı Pazarcı Mahallesi Yunus Emre İlkokulu'ndaki 1030 No'lu sandıkta Ş.G'nin, cep telefonu ile mühürlenmiş oy pusulasını görüntülediğinin fark edildiği söyledi.

Yukarı Pazarcı Mahallesi Toros İlkokulu'ndaki 1291 No'lu sandıkta oy kullanan M.T'nin de cep telefonu ile oy pusulasını görüntülediğinin anlaşıldığını ifade eden Bulgurlu, söz konusu iki kişinin emniyette ifadeleri alındıktan sonra savcılık talimatıyla serbest bırakıldıklarını bildirdi.

Bulgurlu, bu kişiler hakkında yasal işlem yapıldığını kaydetti.

Oyunu kullandıktan sonra hayatını kaybetti

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde oy kullandıktan sonra evine giderken kalp krizi geçiren 81 yaşındaki Amo Deniz hayatını kaybetti.

Yakalanacağını anlayınca intihar etti

Trabzon'da, 6136 sayılı "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Ka muhalefetten aranan Sultan Kandemir (54), oy kullandığı okuldan çıkarken polis tarafından yakalanacağını anlayınca tabancayla kafasına ateş ederek intihar etti.

Ceset, cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından Trabzon adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kandemir'in bir suçtan dolayı arama kaydının bulunduğunu belirterek, ''Oy verme işlemi sonrasında silahını başına dayayarak, önceden var olan suç kaydından dolayı polisleri görünce böyle bir yola başvurdu. Arkadaşlarımızın ikna çalışmalarına rağmen hayatına son verdi. Maalesef böyle üzücü bir olay yaşandı'' dedi.

Oy kullanacağı sandığa oğlunun sırtında getirildi

Sakarya'nın Akyazı ilçesinin Taşburun köyünde yaşayan Rumi 1329 doğumlu 101 yaşındaki Hanife Furuncuoğlu, görme engelli olmasına rağmen oy kullanmaktan vazgeçmedi.

Evinden alınarak oğlunun sırtında Taşburun köyündeki ilkokula getirilen Furuncuoğlu, oyunu kullandı.

Furuncuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1916 yılında Rus işgalinden kaçarak Trabzon'dan Akyazı'ya, annesinin sırtındaki sepetle geldiğini söyledi.

Türk vatandaşı yabancılar da sandık başına gitti

Fethiye'de yerleşik yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yabancılar, oylarını kullandı.

İlçede özellikle Ölüdeniz beldesinde yaşayan yaklaşık 300 yabancı uyruklu seçmen, oy kullanmak için sabahın erken saatlerinde oy kullanacakları yerlere gitti.

Ölüdeniz Ortaokulu'na giden yabancı uyruklular, listedeki seçmen kağıtlarından isimlerini kontrol ederek oylarını kullandı.

Belediye başkanlığı için oy pusulasını unuttular

Çorum'un Sungurlu ilçesi Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan Mehmetçik İlkokulu'ndaki 1011 sayılı sandıkta oy kullanmaya giden bir vatandaş, kendisine belediye başkanlığı oy pusulasının verilmediğini fark etti ve durumu sandık kurulu başkanlığına bildirdi.

Sandık başkanlığı, yaptığı incelemede, daha önce oy kullanan 110 kişiye de belediye başkanlığı oy pusulasının verilmediğini belirledi.

Bunun üzerine durum, Sungurlu İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına iletildi. İlçe Seçim Kurulu Başkanı, sandık kurulu başkanı ve üyeleri değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantının ardından İlçe Seçim Kurulu Müdürü Yasemen Dursun, yaptığı açıklamada, "Toplantıya katılan 7 üyeden 3'ü, 110 kişiye yeniden oy kullandırılması, 4'ü de kullandırılmaması yönünde görüş bildirdi. Oy çokluğu ile 110 kişiye yeniden oy kullandırılmaması kararı alındı" diye konuştu.

Amasya'da belediye başkan adayı kendisine oy kullanamadı

Amasya'nın Hamamözü ilçesinde MHP belediye başkan adayı Talat Candemir, kendisine oy veremedi.

Hamamözü'nden belediye başkan adayı olan Candemir'in seçmen kaydının Amasya merkezde olduğu ortaya çıktı. Candemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye başkan adaylığına son dakikada karar verildiğini belirterek, bu yüzden kendisine oy kullanamadığını söyledi. Candemir, "Hayırlısı olsun, demek ki kendime oy kullanmak nasip değilmiş" ifadesini kullandı.

Hasta karı koca okula ambulansla götürüldü

Ağrı'nın Patnos ilçesi Cami Mahallesi'nde ikamet eden ve kalp hastası olan Mustafa (82) ile solunum yetmezliği çeken eşi Gülçin Zenger (80) sağlık problemi nedeniyle oy kullanacağı okula gidemedi.

Bunun üzerine, yetkililerden yardım istendi. Sağlık Bakanlığı'na ait ambulansla eve gelen 112 Acil Servis ekipleri, Zenger çiftini ambulansla Cumhuriyet İlkokulu'na getirdi.

Burada, görevlilerin de yardımıyla oy kullanan çift, yeniden ambulansla ikamet ettiği eve götürüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber